Antioksidantlar qarishga olib keluvchi molekulalarni oson neytrallovchi o‘ziga xos moddalardir. Antioksidantlar organizmning o‘zida (gormonlar, fermentlar) sintezlanadi va oziq-ovqat mahsulotlari (vitaminlar, mikroelementlar, flavanoidlar) orqali kelib tushadi. Oxirgi vaqtlarda bunday moddalar qo‘shilgan sun’iy mahsulotlar paydo bo‘la boshladi. Marketologlar tufayli bu mavzuda har xil yolg‘on gaplar ko‘payib ketdi.
Oziq-ovqatlarda antioksidantlar kam
Tabiiyki, agar fast-fudlar bilan tamaddi qilinsa, bu haqiqatdir. Xom sabzavotlar, rezavor mevalar va choy antioksidlar manbasi bo‘lib hisoblanadi.Biologik faol qo‘shimchalar antioksidantlarning eng yaxshi manbasi hisoblanadi
To‘g‘ri ovqatlanish va sog‘lom yashash tarzi qoidalariga rioya qilinsa, hech qanday qo‘shimchalarni qabul qilishga hojat qolmaydi.Sun’iy antioksidantlar tabiiy antioksidantlarning o‘rnini bosuvchi hisoblanadi
Ming afsuski, tekshirish natijalariga ko‘ra, mo‘jizakor ona tabiat tomonidan bizga ikrom qilingan bu hayotbaxsh ne’matlarning o‘rnini hech qanday sun’iy modda bosa olmasligi ma’lum bo‘ldi.Antioksidantlar yoshartiradi
Bu ajoyib moddalarning faqat himoyalash xususiyatigina isbotlangan.Antioksidantlar faqat sabzavot va mevalarda bor
Shuningdek butun donli unda, dukkaklilarda, yong‘oqlarda, yog‘siz go‘shtlarda, sutda va yangi tuxumda ham bor.Antioksidantlarga boy oziq-ovqat mahsulotlarini sotib olish zarur
Mahsulot yorlig‘idagi hamma yozilganlar ham to‘g‘ri bo‘lavermaydi. Shuning uchun ko‘pincha yorliqdagi mayda harflar bilan yozilgan mahsulot tarkibi bilan yaxshilab tanishsangiz maqsadga muvofiq bo‘ladi.Erkin molekulalar – mutlaqo dushman
Bu ham noto‘g‘ri. Inson organizmi shunchalik murakkab tuzilganki, unda joylashgan hamma moddalarning o‘z o‘rni bor. Masalan, erkin molekulalar begona mikroorganizmlardan immun tizimining bir qismi sifatida himoya qilish vazifasini bajaradi.Manba: “Bienhealth.com”
Izoh (0)