Dunyoning har bir mamlakati o‘zining oshxonasi bilan faxrlanadi. Afsuski, ulardan ayrimlari sayyohlar nazaridan chetda qolmoqda. Bunga shunchaki g‘alati ko‘rinish, g‘ayrioddiy hid yoki iste’molchini hayratga soladigan mahsulotlar sabab bo‘lishi mumkin.
Kolumbiya
“Oddiy issiq shokoladning o‘ziga xos xususiyati nimada?” deb savol berish mumkin. Ammo Kolumbiyada shokolad umuman boshqa uslubda tayyorlanadi.
Polsha
Kartoshka va pishloqli yegulik piyoz bilan birgalikda qovuriladi. Uni smetana bilan iste’mol qilish mumkin. “Bigos” deb ataluvchi ushbu yegulik karam, kolbasa va qo‘ziqorindan ham tayyorlanadi.
Italiya
Sitsiliyada muzqaymoqlar uch xil uslubda: stakan, konus va sendvich sifatida iste’mol qilinadi. Yumshoq bulochka ustiga uch bo‘lak muzqaymoq joylashtirish mumkin. Istaganlar uchun ko‘pirtirilgan krem ham qo‘shiladi.
Niderlandiya
Niderlandiyada ikki xil milliy taom mavjud. Ulardan biri – piyoz va tuzlangan bodring bilan tayyorlangan Atlantika seldi, uni ko‘pchilik yoqtirmaydi, ammo u juda mazali. Ikkinchisi esa stropvafli. Uni hattoki dunyodagi eng yaxshi shirinlik deb bilishadi.
Xorvatiya
Xorvatiyaning “prshut” deb ataladigan taomi dunyoga mashhur. Taomga mazali pishloq hamda go‘sht qo‘shiladi. Xorvatiya kichkina mamlakat bo‘lishiga qaramay, o‘zining noodatiy milliy taomi bilan ajralib turadi.
Ispaniya
Ispaniyaga tashrif buyurgan mehmonlarga, albatta, “tumbet” taomini sinab ko‘rish tavsiya etiladi. Ushbu taom qovurilgan baqlajon, qovoq, kartoshka hamda dafna yaproqlari, pomidor sousidan tayyorlanadi.
Angliya
Qadoqdagi baliq va chipslar dengiz bo‘yida ovqatlanishda tavsiya etiladi. Unga no‘xat pyuresi va souslar ham qo‘shish mumkin.
Fransiya
Kruassanlarni dastlab Fransiya oshxonalarida tatib ko‘rish kerak. Shundagina ularni yoqtirmaydiganlarning ham fikri o‘zgarishi mumkin.
Portugaliya
Portugaliyaga tashrif buyuruvchilar ushbu yegulikni, albatta, tatib ko‘rishi kerak. Shuningdek, boshqa bir-biridan mazali taomlar ham mavjud. Ularni portugallar maromiga yetkazib tayyorlaydi.
Singapur
Yog‘li guruch hamda tovuq Singapurning eng mazali taomidir. Guruch xushbo‘y tovuq suvida pishiriladi. Bundan tashqari, soya, chili, sarimsoq kabi mahsulotlar taomga o‘zgacha ta’m bag‘ishlaydi.
Nepal
Qanday bo‘lmasin, Nepalda “dal bxat tarkari” taomini tatib ko‘rish kerak. U yasmiq, guruch va sabzavotlardan tayyorlanadi. Har bir nepallik oshpaz uni o‘ziga xos tarzda tayyorlaydi va ushbu taomning haqiqiy mutaxassisi hisoblanadi.
Kanada
Ushbu shirinlik oddiygina xamirdan tayyorlansa-da, juda to‘yimli va mazali. Unga karamel, shokolad, yong‘oq kabi mahsulotlar ham qo‘shiladi va shirinlikni yanada mazali qiladi.
Finlyandiya
Jigardan tayyorlanadigan zapekanka mamlakatdagi eng mashhur taomlardan biri. U guruch, mayiz, jigar, sariyog‘ va tuxumdan tayyorlanadi. Ammo yoshlar ushbu taomni unchalik ham yoqtirmaydi.
Turkiya
“Imam bayaldi” taomining tarixi rivoyatlariga ko‘ra, imom rafiqasining taomga qancha yog‘ sarflaganini eshitib, hushidan ayrilgan. Shuning uchun ham taomga shunday nom berilgan. Turkiyada milliy taomlar qanchalar ko‘p bo‘lmasin, ushbu taom barchaning sevimli taomi hisoblanadi.
Mavzuga doir:
Izoh (0)