O‘zbekistonlik shifokorlar Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ekspertlari bilan hamkorlikda olib borilgan tadqiqot chog‘ida mamlakatda osh tuzi iste’moli yuqori ekanligini aniqladi, deb yozadi “Gazeta.uz”.
Yangi tadqiqotning asosiy vazifalari O‘zbekistonning 18—64 yoshli aholisi tomonidan osh tuzi iste‘molining o‘rtacha darajasini baholash, jins, yosh bo‘yicha va “shahar-qishloq” nuqtai nazaridan iste’mol qilishni qatlamlarga bo‘lib o‘rganish, shuningdek, ushbu darajani pasaytirish uchun chora-tadbirlar ishlab chiqish va amalga oshirish uchun ma’lumot to‘plashdan iborat bo‘ldi.
Ma’lumotlarni to‘plash O‘zbekistonning beshta hududida amaga oshirildi. U osh tuzinining voyaga yetgan aholi tomonidan o‘rtacha iste’moli sutkasiga 14,9 grammni tashkil etishini ko‘rsatdi. Shuningdek, aholining 46,5 foizi o‘rtasida yuqori iste’mol darajasi (kuniga 15 grammdan ko‘p), 53,2 foizi orasida — o‘rtacha (7,5—15 g) va 0,3 foizi orasida — past (7,5 grammdan kam) iste’mol darajasi qayd etildi. JSST tavsiya etadigan ko‘rsatkich esa kuniga 5 grammgacha tuzga teng.
JSST tavsiyalariga binoan, 2025-yilgacha tuz iste’moli kuniga 10,4 grammgacha kamaytirilishi kerak.
Izoh (0)