• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12778.12
    • RUB164.01
    • EUR14931.23
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +37°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Dunyo

    Uyda mukammal gamburger tayyorlash sirlari

    Rossiyalik mutaxassis, Delicatessen va “Yunost” kafelari sohibi Ivan Shishkin Meduza’ga uyda mukammal gamburger tayyorlash sirlarini gapirib berdi.

    Foto: RecipesHubs

    Foto: RecipesHubs

    Gamburgerning qanday xillari bor?

    Juda ko‘p. Mutaxassislar va malakali iste’molchilar gamburgerning ko‘plab xillarini ajratadi. Hajmi, qalinligi, o‘lchamlari, qiymasi, tayyorlanish uslubi, sifati, nonining ko‘rinishi, yumshoq-qattiqligi — bularning bari janrni belgilab beradi. Slayderlar, steyk-xauz-, pab-, fastfud-burgerlar, “Palpis Jo” va hokazo — buning chek-chegarasi yo‘q.

    Uyda yaxshi gamburger tayyorlash mumkinmi?

    Bu juda mushkul ish. Qalin qiyma go‘shtni to‘g‘ri qovurish yaxshi steyk tayyorlashga qaraganda ancha qiyin. Go‘shtning ichki harorati muayyan diapazonda turishi lozim, burgerdan oqib chiqadigan yog‘ tutaydi, oshxona tor, pichoqlar o‘tmas... Lekin buning yechimi bor — “Smesh” texnologiyasi.

    Gamburger nimadan tashkil topadi?

    Minimal konfiguratsiya — ikki non bo‘lagi va ularning orasidagi go‘sht. Qo‘shimchalarsiz go‘sht — mohiyatan, chopilgan steyk.

    Optimal jamlanma — non o‘rniga o‘rtasidan kesilgan bulka; mayonez yoki yog‘li sous; qasirlaydigan sersuv salat, eng yaxshisi — suttikon; tomat sousi; ketchup. Va, albatta, go‘shtli kotleta.

    Hal qilinishi lozim bo‘lgan muhim masala — burgerga pishloq kerakmi, yo‘qmi. Chizburger boshqacha muvozanatga quriladi, ta’mi yumshoqroq, ko‘plab boshqa qo‘shimcha ingrediyentlarni taqozo etadi: qovurilgan piyoz, pomidor, ko‘katdan tortib bekon, fua-gra va avokadogacha. Lekin buning bari asosiysi emas. Go‘sht sifati yaxshi bo‘lsa, uning ta’mi hammasidan ustun.

    Qiyma go‘sht qanday tanlanadi?

    Odatda — mol go‘shti. Professional oshxonada qiymani ko‘p miqdorda yetkazish imkoni bor, shu bois turli xil go‘shtlar qo‘shilib, optimal ta’mga erishishga harakat qilinadi. Proporsiya burgerning uslubi va tayyorlanish yo‘liga bog‘liq. Uy burgeri uchun oyoqning yuqori qismidan olingan parcha ayni muddao bo‘ladi. Unga 15–20 foiz charvi qo‘shishga to‘g‘ri keladi. Go‘sht quruq va sovuq bo‘lishi lozim, yog‘ni esa tamoman muzlatib qo‘ygan ma’qul. Qiymaning ingrediyentlari va go‘sht maydalagich qancha sovuq bo‘lsa, kotletaning sifati ham shuncha oshadi.

    Non tanlovi-chi?

    Bu ham juda muhim. Ayrim havaskor oshpazlar gamburger tayyorlash uchun bulka nonni do‘kondan sotib oladi. Odatda bu kunjutli, uvalanib ketadigan teksturadagi “abadiy” nonlar bo‘lib, uzoq muddat saqlanishga mo‘ljallangan. Bunday bulka barcha xatti-harakatlarni yo‘qqa chiqaradi. Qoniqarli natijaga erishish uchun kerakli non mahsulotini kichik novvoyxonalardan qidirib ko‘rgan ma’qul — ular axyonda maxsus briosh, kayzer-roll va boshqa kichik hajmli mahsulotlarni ishlab chiqaradi. Burgerga mos bulka uvalanmaydi, go‘sht suvini yaxshi tortib oladi, bo‘linib ketmaydi, gril va tovada tez qiziydi.

    Har qanday sous mos kelaveradimi?

    Yo‘q. Juda o‘tkir sous go‘shtni “o‘ldiradi”, juda suyug‘i nonni ivitib yuboradi, juda yog‘lig‘i oshqozonga og‘irlik qilishi mumkin. Tajribamdan kelib chiqib aytadigan bo‘lsam, bu xislatlarning bari Yaponiyada ishlab chiqariladigan mayonezlarda jam bo‘lgan. Uning o‘rnini ketchup haminqadar bosib turishi mumkin. Shuningdek, achchiq souslar tavsiya qilinmaydi.

    Sabzavotlar qanday tanlanadi?

    Suttikon bargi bo‘lmagan gamburger — gamburger emas. Ortiq darajada shirador salatdan foydalanish esa sendvichga suv quyish bilan barobardir. Suttikon bargi har tomonlama muvozanat saqlay oladigan salatdir. Ayrimlar pomidor bo‘lagini xush ko‘radi, lekin bu har doim ham maqbul keladigan tanlov emas. Jumladan, qishda pomidorlarning ta’mi yomon bo‘ladi. Bu holda pomidor bo‘lagini tovada qovurib olsa bo‘ladi. Bu uni biroz yumshatib, ta’mini ochadi.

    Pishloqqa kelsak...

    Pishloq erishi va xush ta’m berishi lozim. Eng oddiy usuli — tayyor pishloq bo‘laklarini sotib olish, lekin do‘konlardagi bu mahsulot har doim ham ta’mga ega bo‘lavermaydi. Tabiiylaridan “chedder” navini tavsiya qilgan bo‘lardim. Shaxsan menga suluguni, moviy pishloq va parmezandan bo‘lgan gamburger yoqadi.

    Ish joyini hozirlash...

    Go‘sht juda tez qovuriladi, shu bois hamma komponentlar qo‘l ostida bo‘lishi lozim. Bulkani ekvatoridan kesib, quruq tovada qizitib oling. Uni mikroto‘lqinli pechda bir daqiqa davomida qizitib olsa, ancha yumshaydi. Pastki qismiga mayonez surib, uning ustidan salat bargini qo‘ying. Bulkaning tepa qismiga esa tomat sousini suring. Qolgan ingrediyentlar kesilgan holda, souslar esa ochiq idishlarda turishi ma’qul.

    “Smesh” nima?

    Bu so‘z inglizchadan “buzish”, “vayron qilish” deb tarjima qilinadi. Bu — kotleta tayyorlashning keskin texnikasi bo‘lib, o‘z ichiga qiymani tova ichida ezib kotletaga aylantirishni oladi. Boshqa ko‘p uslublardan farqli ravishda, “Smesh” gril, manqal yoki boshqa asbob-uskunani talab etmaydi. Bizga kerakli narsa — tova va kurakcha. Harakatlar ketma-ketligi quyidagicha: qiymadan har biri 60–70 gramm bo‘lgan ikkita sharcha yasaladi. Baland olovda tova qizitiladi, bunda o‘simlik yog‘idan minimal darajada foydalaniladi. Sharchalar bir-biridan uzoqroq joylashtiriladi va bir daqiqa qovuriladi. So‘ng ular ag‘darilib, kurakcha bilan eziladi va 6–7 millimetr qalinlikdagi burgerga aylantiriladi. Bu — bo‘lajak taom sifatini hal qiluvchi narsa. Kotleta bo‘linib ketishiga, chetlarida yoriq hosil bo‘lishiga yo‘l qo‘ymaslik shart. Kurakcha bilan tovaga bosilgan burger o‘zidan ajralgan yog‘da qovurila boshlaydi va xushta’m po‘stloq bilan qoplanadi. Shundan keyin unga tuz va qalampir sepiladi. Bir daqiqadan so‘ng go‘sht yana ag‘dariladi. Burgerlardan birining issiq tomoniga pishloq qo‘yib, yana bir daqiqa qovuriladi. Go‘sht pishishi, pishloq — erishini kuting. Nihoyat, erigan pishloq bilan qoplangan go‘sht bo‘lagi ustiga pishloqsiz burger qo‘yiladi.

    Go‘shtni tovadan olib, bulkaning pastki qismiga joylashtirasiz, uning ustidan bir qoshiqcha tomat sousi quyasiz, boshqa ingrediyentlar — ta’bga qarab. Nonni yopib, desert tayoqchasini ustidan qadaysiz.

    Yoqimli ishtaha!

    31.03.2016, 15:07   Izoh (0)   22663
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Italiyalik hamshira 13 bemorni o‘ldirishda gumonlanib, hibsga olindi

    31.03.2016, 14:02

    OIVga chalingan bemor birinchi marta jigar donoriga aylandi

    31.03.2016, 13:41

    Germaniya muxolifati mamlakatdan AQSh yadro kallaklari chiqarib ketilishini talab qildi

    31.03.2016, 13:27

    Xitoylik erkak janjaldan so‘ng otasi va akasini avtomobil kapotida 15 kilometrga “sayr qildirdi”

    31.03.2016, 12:09

    Qalbaki bomba bilan yetti soat: Saif Mustafo kim va u nima uchun Misr samolyotini garovga oldi?

    31.03.2016, 11:52

    Ukraina prezidenti Donbassda mojaro boshlanganidan beri 10 mingga yaqin kishi halok bo‘lganini bildirdi

    31.03.2016, 11:41
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    SQB dan “TEZKOR+” krediti —  biznesingizni rivojlantirish uchun qulay yechim 


    Turizmdagi trendlar 2025: Xitoyda Markaziy Osiyoga – Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘izistonga qiziqish o‘smoqda


    President Tech Award tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli uzaytirildi 


    Mikrokreditbankda omonat karta joriy qilindi


    Beeline Uzbekistan hududlarda raqamli rivojlanishni jadallashtirmoqda


    “Tadbirkorlikni rivojlantirish kompaniyasi” ISO 9001 va ISO 37001 xalqaro sertifikatlarini qo‘lga kiritdi 


    Centrum Air 25-iyuldan Toshkent — Seul to‘g‘ridan-to‘g‘ri reyslarini boshlaydi 


    Ipak Yo‘li Bankdan Tradeloan: xalqaro bitimlarni moliyalashtirish


    Kia O‘zbekiston bozorini egallamoqda: 2025-yilning birinchi yarmida rekord darajadagi sotuvlar


    Neo Insurance — sug‘urta bozoridagi raqamli o‘zgarishlarning 2 yillik natijasi 


    Osteosarkoma: tashxislash, davolash va fanlararo yondashuv


    Ipotekaga xonadon, sovg‘a sifatida esa — omborxona!


    “InfinBANK” AJ Toshkentda yangi Bank xizmatlari markazini ochdi  


    Ipoteka Bank OTP Group: “Quyosh” — parkentliklar uchun yangi mahalla markazi ishga tushirildi


    Sun’iy intellekt bo‘yicha ikki diplomli ta’lim — UMFT & FAR EAST University hamkorligida

     

    Tavsiya etamiz

    Matriarxat davri qaytadimi: nima uchun qiz farzand tarbiyalash trendga aylanmoqda?

    14 iyul, 13:07

    Oilasini qashshoqlik va ochlikdan qutqargan jangchi yigit: Arda Gyulerning kurashga to‘la hayot maktubi

    13 iyul, 22:15

    Kreml soyasidagi jumboqlar: sirli ravishda vafot etgan rossiyalik tadbirkor va amaldorlar

    10 iyul, 20:40

    Isroilning G‘azodagi qirg‘ini yagona emas: Insoniyat tarixidagi eng yirik genotsidlar qanday sodir bo‘lgandi?

    10 iyul, 19:12
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    2026-yilgi Jahon chempionati chiptalari sotuvi qachondan boshlanishi ma’lum bo‘ldi

    Sport | 16 iyul, 11:10

    Axborot sohasida nazorat va monitoring “O‘zkomnazorat”ga o‘tkazildi

    O‘zbekiston | 16 iyul, 10:47

    Maxfiy sxema bo‘yicha Buyuk Britaniyaga ko‘chirilayotgan afg‘onlarning ma’lumotlari oshkor bo‘ldi

    Dunyo | 16 iyul, 10:34

    Neymar o‘zining shaxsiy kolleksiyasiga yana bir noyob eksponat — Betmobilning maxsus nusxasini qo‘shib qo‘ydi

    Layfstayl | 16 iyul, 10:29

    Rossiyada migrantlarning xorijga pul o‘tkazmalari cheklanishi mumkin

    Dunyo | 16 iyul, 10:21

    President Tech Award tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli uzaytirildi

    Reklama | 16 iyul, 09:00
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.