Ba’zida pazandaman deb bemalol maqtanadiganlar ham xatoliklarga yo‘l qo‘yishi mumkin. Chunki yillar davomida o‘rganib qolgan odatlarini noto‘g‘ri bo‘lishi mumkin-ku, degan shubha ostiga olmaydilar. AdMe nashri ovqat pishirishda tez-tez uchraydigan xatoliklar va ularni tuzatish haqida ma’lumot beradi.
Ovqatga tuz sepishdagi xatolik
Hech ko‘rganmisiz professional oshpazlar tuz sepayotganda qo‘llarini taom yoki idishdan balandroqda tutishadi. Gap shundaki, boshlang‘ich nuqta qanchalik baland bo‘lsa, ziravorlar yuzaga teng ravishda taqsimlanadi. Agar tuz pastdan sepilsa, aksincha, go‘sht yoki ovqatning bir qismi sho‘r bo‘lib qolishi mumkin.
Guruchni pishirishdan oldin qovurish kerak
Guruchni yanada mayin qilish va qo‘shimcha maza qo‘shishi mumkin bo‘lgan tayyorgarlik bosqichi bor, lekin uni dangasalik qilib o‘tkazib yuboramiz — bu guruchga suv qo‘shishdan oldin yog‘da qovurishdir.
Bu juda oddiy ish: yog‘ni o‘rtacha olovda tovada qizdirib, unga guruch qo‘shing va rangi o‘zgarmaguncha qovuring. Suv quygandan keyin qaynashini kuting, qopqog‘ini yopib, taxminan, 20 daqiqa davomida past olovda pishiring.
Tova va yog‘ni yetarlicha qizdirmaslik
Bu odatning yomon tomoni shundaki, sovuq tovadagi yog‘ga solingan mahsulot qovurilish o‘rniga, yog‘ni o‘ziga singdiradi. Natijada taom yuqori kaloriyali va yog‘li bo‘lib qoladi, bu uning ta’miga ham sezilarli ta’sir ko‘rsatadi.
Murchdan noto‘g‘ri foydalanish
Ovqat tayyorlayotganda murchning qanday maydalangani ham muhim. Yaxshi maydalangan murch taomni xushbo‘y qiladi, shu bilan birga asosiy ziravor emas, qo‘shimcha hisoblanadi. Kattaroq maydalangan murch ko‘proq aromatik bo‘lib, taomga o‘zgacha ta’m qo‘shadi.
Taom tayyorlayotganda qaysi holatda u yoki bu variant ko‘proq mos kelishini tushunib olish lozim: katta maydalangan murch souslar uchun emas, lekin go‘sht va salatlarni ideal tarzda to‘ldiradi, maydarog‘i esa aksincha, yumshoqlikni ta’minlaydi, sousga o‘zgacha lazzat beradi, lekin steyk ta’mini ta’kidlamaydi.
Barcha ingrediyentlar likopchaga tushishi shart emasligini unutamiz
Ba’zan sho‘rva yoki souslarga ta’mni yaxshilash va o‘ziga xos lazzat berish uchun zarur bo‘lgan ingrediyentlarni qo‘shamiz. Biroq ularning hammasini ham yeb bo‘lmaydi. Qozondagi ko‘katlar likopga tushmasligi uchun ularni oldindan ip bilan bog‘lab qo‘ygan ma’qul. Taom tayyor bo‘lgach, butun dastani qisqich bilan olib tashlash kifoya.
Turli xil ovqatlar uchun bitta kurakchadan foydalanamiz
Oshxona kurakchalarining turli xil shakl va materiallardan tayyorlanishining o‘ziga xos sababi bor. Ularning har biri ba’zi holatlar uchun mos kelsa, boshqalariga to‘g‘ri kelmaydi.
Silikon kurakchalar xamir yoki krem kabi yumshoq ingrediyentlarni aralashtirish uchun mos keladi. Go‘sht uchun yog‘ochlisidan foydalanmagan ma’qul, chunki yog‘och bakteriyalar uchun ko‘payish muhitini yaratishi mumkin. Omlet kabi nozik taomlarni butun pishirish uchun tekis kurakchalar o‘rniga egrilaridan foydalangan ma’qul.
Xamirga sariyog‘ni qirg‘ichdan chiqarmay, bo‘laklarga bo‘lgan holda solamiz
Ko‘plab retseptlarda sariyog‘ qolgan ingrediyentlar bilan yaxshi aralashishi uchun yetarlicha yumshatilgan bo‘lishi kerak, lekin eritilmaydi. Bunday holda muzlatilgan sariyog‘ni maydalab, bir necha daqiqaga qoldirilsa — tezda ideal harorat holatiga keladi.
Ba’zi retseptlarda sariyog‘ sovuq holda bo‘lishi kerak, bu xamirning ko‘tarilishiga yordam beradi. Bunday paytda muzlatilgan sariyog‘ni qirg‘ichdan chiqarib xamirga qo‘shish eng yaxshi variant.
Qiymani haddan ortiq ko‘p aralashtiramiz
Qiymaga qo‘shilgan ingrediyentlarni ortiqcha aralashtirish uni qattiqlashtirib, mazasiga ta’sir qiladi. Qiymadan tayyorlanadigan kotlet, frikadelka va boshqa taomlar yumshoq bo‘lishi uchun uni juda ehtiyotkorlik bilan aralashtirish muhim. Shuningdek, juda qattiq dumaloqlamang yoki siqmang, buni yengil harakatlar bilan qiling.
Aytgancha, pishirayotganda suvi chiqib, qurib qolmasligi uchun kotletlarni qattiq bosmaslik va teshmaslik kerak.
Quruq va yangi ko‘katlarni qo‘shish tartibini chalkashtirib yuboramiz
Quritilgan ko‘katlar qozonga qachon solinganiga qarab ovqatning ta’miga boshqacha ta’sir qilishi mumkin. Foydalanish bo‘yicha umumiy tavsiya — ularni boshida yoki pishirish vaqtida qo‘shishdir, chunki ularning yumshashi uchun vaqt kerak. Agar ularni oxirida yoki tayyor ovqatga qo‘shsangiz, ular nafaqat xushbo‘y hidini ocholmaydi, balki tishlarga ham kirib qoladi. Bunday vaziyatda tayyor ovqatga yangi ko‘kat solgan ma’qul.
Mavzuga doir:
Izoh (0)