• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12559.26
    • RUB160.17
    • EUR14413.01
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +34°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Uy bekalari ham noto‘g‘riligini bilmaydi: ovqat pishirishda tez-tez uchraydigan xatolar

    Ba’zida pazandaman deb bemalol maqtanadiganlar ham xatoliklarga yo‘l qo‘yishi mumkin. Chunki yillar davomida o‘rganib qolgan odatlarini noto‘g‘ri bo‘lishi mumkin-ku, degan shubha ostiga olmaydilar. AdMe nashri ovqat pishirishda tez-tez uchraydigan xatoliklar va ularni tuzatish haqida ma’lumot beradi.

    Ovqatga tuz sepishdagi xatolik

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Hech ko‘rganmisiz professional oshpazlar tuz sepayotganda qo‘llarini taom yoki idishdan balandroqda tutishadi. Gap shundaki, boshlang‘ich nuqta qanchalik baland bo‘lsa, ziravorlar yuzaga teng ravishda taqsimlanadi. Agar tuz pastdan sepilsa, aksincha, go‘sht yoki ovqatning bir qismi sho‘r bo‘lib qolishi mumkin.

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Guruchni pishirishdan oldin qovurish kerak

    Guruchni yanada mayin qilish va qo‘shimcha maza qo‘shishi mumkin bo‘lgan tayyorgarlik bosqichi bor, lekin uni dangasalik qilib o‘tkazib yuboramiz — bu guruchga suv qo‘shishdan oldin yog‘da qovurishdir.

    Bu juda oddiy ish: yog‘ni o‘rtacha olovda tovada qizdirib, unga guruch qo‘shing va rangi o‘zgarmaguncha qovuring. Suv quygandan keyin qaynashini kuting, qopqog‘ini yopib, taxminan, 20 daqiqa davomida past olovda pishiring.

    Tova va yog‘ni yetarlicha qizdirmaslik

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Bu odatning yomon tomoni shundaki, sovuq tovadagi yog‘ga solingan mahsulot qovurilish o‘rniga, yog‘ni o‘ziga singdiradi. Natijada taom yuqori kaloriyali va yog‘li bo‘lib qoladi, bu uning ta’miga ham sezilarli ta’sir ko‘rsatadi.

    Murchdan noto‘g‘ri foydalanish

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Ovqat tayyorlayotganda murchning qanday maydalangani ham muhim. Yaxshi maydalangan murch taomni xushbo‘y qiladi, shu bilan birga asosiy ziravor emas, qo‘shimcha hisoblanadi. Kattaroq maydalangan murch ko‘proq aromatik bo‘lib, taomga o‘zgacha ta’m qo‘shadi.

    Taom tayyorlayotganda qaysi holatda u yoki bu variant ko‘proq mos kelishini tushunib olish lozim: katta maydalangan murch souslar uchun emas, lekin go‘sht va salatlarni ideal tarzda to‘ldiradi, maydarog‘i esa aksincha, yumshoqlikni ta’minlaydi, sousga o‘zgacha lazzat beradi, lekin steyk ta’mini ta’kidlamaydi.

    Barcha ingrediyentlar likopchaga tushishi shart emasligini unutamiz

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Ba’zan sho‘rva yoki souslarga ta’mni yaxshilash va o‘ziga xos lazzat berish uchun zarur bo‘lgan ingrediyentlarni qo‘shamiz. Biroq ularning hammasini ham yeb bo‘lmaydi. Qozondagi ko‘katlar likopga tushmasligi uchun ularni oldindan ip bilan bog‘lab qo‘ygan ma’qul. Taom tayyor bo‘lgach, butun dastani qisqich bilan olib tashlash kifoya.

    Turli xil ovqatlar uchun bitta kurakchadan foydalanamiz

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Oshxona kurakchalarining turli xil shakl va materiallardan tayyorlanishining o‘ziga xos sababi bor. Ularning har biri ba’zi holatlar uchun mos kelsa, boshqalariga to‘g‘ri kelmaydi.

    Silikon kurakchalar xamir yoki krem ​​kabi yumshoq ingrediyentlarni aralashtirish uchun mos keladi. Go‘sht uchun yog‘ochlisidan foydalanmagan ma’qul, chunki yog‘och bakteriyalar uchun ko‘payish muhitini yaratishi mumkin. Omlet kabi nozik taomlarni butun pishirish uchun tekis kurakchalar o‘rniga egrilaridan foydalangan ma’qul.

    Xamirga sariyog‘ni qirg‘ichdan chiqarmay, bo‘laklarga bo‘lgan holda solamiz

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Ko‘plab retseptlarda sariyog‘ qolgan ingrediyentlar bilan yaxshi aralashishi uchun yetarlicha yumshatilgan bo‘lishi kerak, lekin eritilmaydi. Bunday holda muzlatilgan sariyog‘ni maydalab, bir necha daqiqaga qoldirilsa — tezda ideal harorat holatiga keladi.

    Ba’zi retseptlarda sariyog‘ sovuq holda bo‘lishi kerak, bu xamirning ko‘tarilishiga yordam beradi. Bunday paytda muzlatilgan sariyog‘ni qirg‘ichdan chiqarib xamirga qo‘shish eng yaxshi variant.

    Qiymani haddan ortiq ko‘p aralashtiramiz

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Qiymaga qo‘shilgan ingrediyentlarni ortiqcha aralashtirish uni qattiqlashtirib, mazasiga ta’sir qiladi. Qiymadan tayyorlanadigan kotlet, frikadelka va boshqa taomlar yumshoq bo‘lishi uchun uni juda ehtiyotkorlik bilan aralashtirish muhim. Shuningdek, juda qattiq dumaloqlamang yoki siqmang, buni yengil harakatlar bilan qiling.

    Aytgancha, pishirayotganda suvi chiqib, qurib qolmasligi uchun kotletlarni qattiq bosmaslik va teshmaslik kerak.

    Quruq va yangi ko‘katlarni qo‘shish tartibini chalkashtirib yuboramiz

    Foto: AdMe

    Foto: AdMe

    Quritilgan ko‘katlar qozonga qachon solinganiga qarab ovqatning ta’miga boshqacha ta’sir qilishi mumkin. Foydalanish bo‘yicha umumiy tavsiya — ularni boshida yoki pishirish vaqtida qo‘shishdir, chunki ularning yumshashi uchun vaqt kerak. Agar ularni oxirida yoki tayyor ovqatga qo‘shsangiz, ular nafaqat xushbo‘y hidini ocholmaydi, balki tishlarga ham kirib qoladi. Bunday vaziyatda tayyor ovqatga yangi ko‘kat solgan ma’qul.

    Mavzuga doir:

    • Oshxonada bekorga joy egallaydigan, allaqachon tashlab yuborish kerak bo‘lgan buyumlar
    • Bananlarni uzoq vaqt yangidek saqlash uchun nimalarga e’tibor berish kerak?
    • Sarimsoq qurib qolmasligi va mog‘orlamasligi uchun qanday saqlash kerak?
    • Aslida foyda bermaydigan, lekin tashlab yuborishga ham ko‘z qiymaydigan keraksiz buyumlar

    24.03.2022, 20:33   Izoh (0)   30651
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Kimyoviy vositalarni to‘g‘ri ishlatish bo‘yicha sinalgan tavsiyalar

    22.03.2022, 20:48

    Pul sarflash shart emas: zamonaviy obraz yaratishga yordam beradigan 5 ta layfxak

    22.03.2022, 12:54

    Xona o‘simliklarning 8 ta foydasi: nima uchun xonada gullar ko‘p bo‘lishi kerak?

    21.03.2022, 21:46

    Kir yuvish mashinasi va kiyimlarga zarar yetkazuvchi xatolar

    19.03.2022, 15:10

    Sovitkich muzxonasi qanday tozalanadi va buni qancha muddatda amalga oshirish kerak?

    17.03.2022, 20:56

    Poyabzal g‘ijirlashidan xalos bo‘lishning sinalgan usullari

    17.03.2022, 14:59
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Buxoro, G‘ijduvon, zindon, misvok va madrasa – 100 savolga 1 javob


    Uzbekistan Airways Seulga kunlik aviaqatnovlarni taklif qiladi


    O‘zbekiston terma jamoasining dunyodagi eng yirik sport tadbiriga chiqishi Kia brendining mavqeini yanada mustahkamlashga xizmat qiladi 


    “O‘zbekinvest” EISK AJ va Slovakiyaning EXIMBANKA SR o‘rtasida hamkorlik to‘g‘risida bitim imzolandi


    TBC Bank va Bahodir Jalolov firibgarlarga qarshi jangga chiqdi 


    “Moody’s Ratings” xalqaro reyting agentligi “O‘zbekinvest” kompaniyasi reytingi prognozini “Ba2”- “ijobiy” darajagacha ko‘tardi


    Moody’s “Biznesni rivojlantirish banki” reytinglarini “salbiy”dan “barqaror”ga o‘zgartirdi


    “Mikrokreditbank” ATB IX Germaniya-O‘zbekiston biznes forumi doirasida ODDO BHF bank bilan 50 million dollarlik shartnoma imzoladi


    AKFA Group “AKFA Medline Social” nomli tibbiy startap qurilishini boshlanganini e’lon qildi 


    Texnologiyaning yangi bosqichi — HUAWEI Mate XT va HUAWEI Mate 70 Pro bilan tanishing


    InfinBANK tomonidan XISMK liniyasi bo‘yicha taqdim etilayotgan islomiy moliyalashtirish – biznesni rivojlantirish uchun ishonchli yechim 


    InfinBank pul o‘tkazmalari geografiyasini kengaytirmoqda


    Paynet xizmatlari endi Kapitalbank bankomatlarida mavjud


    "Eco Expo Central Asia 2025" doirasida xalqaro ekologik tashabbuslar birlashmoqda


    Investitsiya nima va u insonlarga nima uchun kerak?

     

    Tavsiya etamiz

    Vashington Tehronga qarshi harbiy kampaniyadan Xitoy va Rossiyani jilovlashda foydalanmoqchimi? Mintaqamizni nimalar kutadi?

    19 iyun, 22:05

    Chelyabinskka qulagan meteorit — 540 kiloli osmon jismi qanday topilgan edi?

    19 iyun, 13:31

    Qariyb yarim asrlik mehnat yoxud Eron qanday qilib raketa derjavasiga aylandi?

    18 iyun, 20:05

    Raddiyaga raddiya: “Yuksalish” harakati va “O‘zsuvtaʼminot” AJ bir-birini yolg‘on maʼlumot tarqatishda ayblamoqda

    17 iyun, 00:10
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Sun’iy intellekt Google qidiruvni yo‘q qilmoqda: saytlar trafik, reklama va daromadini yo‘qotmoqda

    Layfstayl | 21 iyun, 10:20

    “Mikrokreditbank” ATB IX Germaniya-O‘zbekiston biznes forumi doirasida ODDO BHF bank bilan 50 million dollarlik shartnoma imzoladi

    Reklama | 21 iyun, 09:00

    Maosh 1000 dollar: o‘zbekistonliklar Rossiyaga ishga taklif qilinmoqda

    O‘zbekiston | 21 iyun, 10:10

    Donald Trampning nabirasi qahvaxonada ishlamoqda

    Layfstayl | 21 iyun, 09:55

    Isroil mingta ko‘chma boshpana qurish rejasini ma’qulladi

    Dunyo | 21 iyun, 09:50

    Toshkentda fuqaro harakatlanayotgan mashina oynasidan mushukni uloqtirdi (video)

    O‘zbekiston | 21 iyun, 09:25

    Klublar o‘rtasidagi JCH. “Chelsi” kutilmaganda Braziliya klubiga mag‘lub bo‘ldi, “Bavariya” qiyinchilik bilan “Boka Xuniors”ni mag‘lub etdi

    Sport | 21 iyun, 09:20
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.