O‘zbekiston respublikasining xususiylashtirish, monopoliyadan chiqarish va raqobatni rivojlantirish davlat qo‘mitasi chilimni jamoat joylarda tarqatish va iste’mol qilishni cheklash bo‘yicha taklif bilan chiqdi. Bu haqda “Gazeta.uz” xabar berdi.
Iste’molchilar huquqini himoya qilish qo‘mitasining nashrga ma’lum qilishicha, tamaki mahsulotlarini iste’mol qilish bo‘yicha qonuniy cheklovlar mavjud ekanligiga qaramasdan, kafe, barlar, restoranlar va boshqa jamoat joylarida belgilangan normalarga deyarli rioya etilmaydi.
Chilimning yoshlar orasida ommabopligining oshib borishi qo‘mitani alohida tashvishlantirmoqda. Sog‘liqni saqlash sohasi mutaxassislarining ma’lumotlariga qaraganda, chilimni xush ko‘ruvchilar orasida maktab, litsey hamda kollej o‘quvchilari, qolaversa har ikkala jins vakillari ko‘p uchramoqda.
Bunga chilimni iste’mol qilishning yetarlicha nazorat qilinmasligi va uning zarari haqida bilimga ega bo‘lmaslik sabab bo‘lmoqda. Jumladan, chilim chekishning zararsiz ekanligi haqidagi yanglish fikr ham tarqalgan.
Mamlakat hududiga chilim tayyorlash uchun qo‘llaniladigan aromatizatorlar, qo‘shimcha va materiallarni kiritish va sotishni tartibga solish taklif etilmoqda.
Jahon sog‘liqni saqlash tashkilotining ma’lumotlariga qaraganda, chilim chekuvchilar katta miqdorda toksin va kanserogenlarni yutadi. Bunga uzoq vaqt chekish sabab bo‘ladi. Chilim odatda bir necha kishi davrasida chekilishi tufayli turli kasalliklarning so‘lak orqali o‘tishi xavfi ham mavjud.
Chilim chekish uchun mo‘ljallangan joylarning chekmaydigan va bolalar maydonchasi yaqiniga joylashtirilishi bolalar va chilim chekmaydiganlar uchun ham zararli oqibatlarga olib kelishiga sabab bo‘ladi.
Izoh (0)