Mahsulotlarni muzlatkichda va xona haroratida muzdan eritishning o‘rtasida farq bormi? Ularning qay biri zararsiz? Quyida mahsulotlarni to‘g‘ri eritish bo‘yicha savollarga javob topish mumkin.

Foto: Marie Claire

Ko‘pincha muzlatilgan mahsulotlar xarid qilinadi, chunki taom tayyorlash chog‘ida vaqtni behudaga sarflamaslik yoki yaroqlilik muddati davomida barcha mahsulotlardan foydalanishga vaqt yetmasligi mumkin. Mahsulotlarni muzdan eritish jarayonining o‘zi unchalik murakkab emas, faqat vaqt va qaysi mahsulot qanday eritish bo‘yicha to‘g‘ri yondashuv kerak. Har qanday mahsulot uchun qo‘llanadigan yagona umumiy qoida shundaki, harorat ko‘tarishga urinmaslik kerak. Bunda mahsulotning sifati buzilishi yoki zaharlanish mumkin.

Muzlatkichda

Bu usul eng oddiylaridan biridir. Muzxonadagi mahsulotni muzlatkichning o‘ziga o‘tkazib, uning erishini kutish mumkin. Asosiy afzallik shundaki, uni darhol pishirish shart emas. Agar rejalar o‘zgarsa, mahsulotni muzlatkichda kamida bir kun, ko‘pi bilan besh kungacha qoldirish mumkin. Shuningdek, ularni yana muzlatsa bo‘ladi, ammo ularni muzxonaga qayta qo‘ymaslik yaxshiroqdir. Ushbu texnikaning yagona kamchiligi shundaki, zarur bo‘lgan mahsulotni eritish uchun bir kun kutish kerak bo‘ladi.

Mikroto‘lqinli pechda

Mikroto‘lqinli pech – muzdan tushirishning eng tezkor usuli, lekin ayni paytda u foydali emas, chunki deyarli barcha rejimlar standart bo‘lib, har bir mahsulot uchun alohida mo‘ljallanmagan. Yuqori haroratli isitish tezligida ta’mning yomonlashishi, foydali xususiyatlarning pasayishi va ba’zida bakteriyalar ham ko‘payishi mumkin. Mikroto‘lqinli pechda eritilgan mahsulotlar darhol pishirilishi kerak, muzlatkichdagi kabi ularni qoldirib bo‘lmaydi.

Sovuq suvda

Qadoqlangan mahsulotni sovuq suvda ham eritish mumkin. Buning uchun faqat chuqur idish ichiga sovuq suv quyish kerak. Asosiysi, mahsulotni qaynoq suvga botirmaslik lozim, bu haddan tashqari qizib ketishga olib kelishi mumkin. Natijada zararli bakteriyalar tarqalishiga olib keladi. Shuning uchun muzdan butunlay tushirguncha suvni har 30 daqiqada o‘zgartirish kerak bo‘ladi. Qolaversa, bu usul faqat doimo hushyor turadiganlar uchun yaxshi tanlov. Kichik qismlarni bir necha soat yoki undan kamroq vaqt ichida eritish mumkin. Mahsulot muzdan tushgandan so‘ng darhol pishirilishi kerak, uni qayta muzlatib bo‘lmaydi.

Xona haroratida

Meva yoki rezavorlar, xamir, non mahsulotlarini pishirayotganda xona haroratida qoldirish mumkin. Go‘sht, baliq va sabzavotlarni bunday eritish mumkin emas, chunki muammo bakteriyalarda. Ushbu qoidalar umumiy bo‘lib, ko‘proq muzlatilgan mahsulotlarga taalluqlidir, ammo ulardan eng ishonchli va foydalisi muzlatkichdagilarni muzdan tushirishdir.

Go‘sht

Go‘shtni muzdan eritish juda ehtiyotkorlik bilan yondashishga arziydi: to‘g‘ri yondashuvsiz eritilgan mahsulot kasallikka duchor qilishi hech gap emas. Hammasi issiq haroratda tez tarqaladigan mikroorganizmlar bilan bog‘liq, shuning uchun go‘shtni xona haroratida eritish mumkin emas. Eng oson va foydali usul – go‘shtni muzlatkichda qoldirish. Bundan tashqari, faqat muzdan erigan xom mahsulotlarni qayta muzlatish mumkin, lekin sifati yomonlashishini inobatga olish lozim. Go‘shtni suvda muzdan tushirishga urinib ko‘rish tavsiya etiladi, ammo qadoqning mahkamligini tekshirishni unutmaslik lozim: u havo o‘tkazmasligi kerak. Agar go‘sht doimo suv ostida qoldirilsa, unda jarayon tezroq bo‘ladi. Lekin uni qayta muzlatish mumkin emas. Mikroto‘lqinli pech – bu oxirgi variant. Bu yerda tezlik sifat bilan farq qiladi: go‘sht yumshashi yoki aksincha, qotib qolishi mumkin, shuningdek, ta’mini ham yo‘qotadi. Bularning barchasi mikroto‘lqinli pechda taqdim etiladigan rejimlarga bog‘liq. Haroratning tez o‘zgarishidan keyin pishirish vaqtini kechiktirib bo‘lmaydi.

Baliq

Baliqni ham muzdan eritishni go‘sht bilan bir xil tarzda amalga oshirish tavsiya etiladi. Mahsulot muzlatkichda bir kechaga qoldirilsa, ertalab pishirishga tayyor bo‘ladi. Agar baliq germetik tarzda yopilgan bo‘lsa, unda suvning oqishi haqida tashvishlanmasa ham bo‘ladi, ammo xavfsizlik nuqtayi nazaridan uni kichik idishda qoldirish yaxshiroqdir. Uni qadoqdan ochish bilanoq ortiqcha namlik ketishi uchun salfetka bilan artib olish kerak. Baliqni suvda muzdan eritishning tezroq va teng darajada xavfsiz usulida 30 daqiqa yetarli bo‘lishi mumkin, chunki suvning kichik oqimi ham jarayonni bir necha bor tezlashtiradi. Baliqni muzdan tushirishning boshqa usullariga murojaat qilish tavsiya etilmaydi.

Non, pishiriqlar va xamir

Bu toifadagi mahsulotlarni muzdan tushirish osonroq, eng muhimi, oziq-ovqatdan zaharlanish haqida xavotir olmasa bo‘ladi. Xamir mahsulotlarini bir necha soat yoki bir kechada xona haroratida qoldirib, keyin pishirish mumkin. Kichik qismlarni muzdan eritish uchun hatto tosterdan ham foydalanish mumkin, shuningdek, mahsulotni folgaga o‘rab, mikroto‘lqinli pechda isitish mumkin.

Tayyor ovqatlar

Tayyor taomlarning afzalligi shundaki, ularni muzdan eritish oddiy, shuning uchun mikroto‘lqinli pechdan foydalanish mumkin. Iste’mol qilish miqdoriga qarab tayyor taomlarni eritish tez amalga oshadi va mahsulotning buzilishiga olib kelmaydi. Ularni yana muzlatkichda, ayniqsa, muzxonada saqlash mumkin emas.

Sabzavot va mevalar

Muzlatilgan sabzavot va mevalarda vitaminlarning maksimal miqdorini saqlab qolish uchun ularni muzlatkichda bir kecha qoldirish kerak. Lekin mikroto‘lqinli pech va xona haroratida eritishga urinmaslik kerak. Bu mahsulotlar tez eriydi: bir necha soat ichida. Qo‘ziqorinlarni pishirish paytida taomga qo‘shish mumkin, xuddi shu narsa mevali ichimliklar yoki kompot tayyorlashda rezavorlar uchun ham amal qiladi. Shuni yodda tutish kerakki, bu mahsulotlarning hech biri qayta muzlatilmasligi lozim.