• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12694.97
    • RUB161.6
    • EUR14878.5
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +24°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Endi malina mog‘orlamaydi: meva va sabzavotlarni yangidek saqlashning 13 usuli

    Malina, olma, kartoshka, pomidor, ko‘katlar, banan, avokado, qo‘ziqorin – ushbu mahsulotlarning barchasi endilikda oshxonada uzoq vaqt turishi mumkin. To‘g‘ri saqlash ularning umrini uzaytirishga yordam beradi.

    Foto: “Domashniy ochag”

    Foto: “Domashniy ochag”

    Salat bargi yoki bodringni sovitkichga qo‘yishdan oldin ularni qog‘oz sochiq yoki salfetkaga o‘rash lozim

    Qog‘oz sovuq haroratda sabzavotda hosil bo‘lgan kondensatsiyani o‘zlashtiradi. Haddan tashqari namlik ularning chirishiga olib keladi, salfetkalar esa bu jarayonni to‘xtatadi va sabzavotlarni yangidek saqlashga yordam beradi. Hattoki har bir bodringni qog‘ozga o‘raydigan uy bekalari bor va ular chindan ham yaxshi natijaga erishgan.

    Olma bilan kartoshkani bitta xaltaga solish kerak

    Olmalar etilen gazini chiqaradi, bu kartoshkaning bir necha hafta davomida yangi va qattiq turishiga yordam beradi.

    Ammo olmalarni boshqa meva va sabzavotlardan uzoqroq tutish tavsiya etiladi

    Kartoshka uchun foydali bo‘lgan etilen deyarli hamma sabzavot uchun zararli. Shuning uchun, ularni apelsin va uzum yoniga qo‘yib bo‘lmaydi. Sovitkichda olma boshqa oziq-ovqat mahsulotlariga ta’sir qilmasligi uchun ularni alohida paketda saqlash kerak.

    Bananni iste’mol qilishga qadar ularni bir-biridan ajratmaslik lozim

    Kundalik ratsion uchun ovqatni oldindan qismlarga bo‘lib qo‘yish mumkin. Ammo bananlar uchun bu zararli. Sotib olingandan so‘ng bir guruh bananlarning birlashgan qismini oziq-ovqat plyonkasi bilan o‘rash yaxshiroq va iste’mol qilishdan oldingina ularni ajratish mumkin. Shundagina ularning rangi qoraymaydi va 3-5 kun davomida yaxshi saqlanadi.

    Rezavorlarni sirka eritmasi bilan yuvish

    Rezavorlar qanchalik yoqimli bo‘lmasin, ularning sifati ko‘z ochib yumguncha o‘zgaradi. Lekin oshxona sirkasi va suv 1:3 nisbatda aralashtirilib, so‘ngra rezavorlarni aralashmada yuvish kerak. Shundan keyin qog‘oz sochiq bilan quritilib, muzlatkichga qo‘yiladi. Sirka mahsulotning yomonlashishiga olib keladigan mog‘or va bakteriyalarni yo‘q qiladi.

    Pomidor muzlatkichda saqlamaydi

    Bu ularning ta’mi va suvli tuzilishini yo‘q qiladi. Ularni deraza yaqinida saqlash yaxshiroqdir. Shuningdek, kartoshka va piyozni ham salqin, qorong‘i va quruq joyda saqlash tavsiya etiladi.

    Seldereyni folgaga o‘rash mumkin

    Supermarketdan olingan plastik qadoqlar ham seldereyni uzoq saqlashga yordam bermaydi. Alyuminiy folga seldereyni ko‘proq vaqt muzlatkichda turishiga sabab bo‘ladi.

    Ko‘katlarni dastalab saqlash

    Yangi ko‘katlar yaxshilab yuviladi, bir stakan suvga solinadi va ochiq joyda saqlanadi. Shuningdek, ularni shundayligicha dasturxonga ham qo‘yish mumkin. Har kim ta’biga ko‘ra iste’mol qilaveradi.

    Ko‘katlar quriy boshlaganda, ular zaytun moyi bilan muzlatishga qo‘yiladi

    Ko‘katlaringiz rangi o‘zgara boshlaganda, ularni maydalab, bo‘sh idishga joylashtiriladi, so‘ngra zaytun moyini quyib, muzlatkichga qo‘yiladi. Afsuski, kungaboqar yog‘i buning uchun mos kelmaydi. Ko‘katlar muzlagach, muz ulardan xohlagan vaqtda eritgan holda foydalanish mumkin.

    Qo‘ziqorinlar qog‘oz xaltada saqlangani ma’qul

    Qo‘ziqorinlar namlik tufayli o‘z sifatini buzadi. Boshqa idishlardan ko‘ra qog‘ozda namlik bug‘lanadi, shuning uchun ular toza va quruq holda turadi.

    Avokado xona haroratida saqlanadi

    Avokado pishganligi uni yengil siqish bilan tekshiriladi. Agar u juda qattiq bo‘lsa, u yumshaguncha ochiq havoda saqlanadi va u pishgach muzlatkichga qo‘yiladi. Agar avokadoning faqat yarmi iste’mol qilinsa, ikkinchi yarmida chuqur qoldiriladi va limon sharbati quyiladi.

    Mayiz havo o‘tkazmaydigan idishda saqlanadi

    Mayiz o‘zida zarur elementlarni, shu jumladan, namlikni saqlaydi. Agar mayiz qurib qolsa, ularni bir-ikki soat issiq suvga solinadi. Ammo oldini olish har doim keyingi choradan yaxshiroqdir.

    Muzli suvda salat barglari yangilanadi

    Agar salat barglari so‘lib qolsa, ularni tiklashning yo‘li bor. Ular yaxshilab yuvilib, muzli suv bilan to‘ldirilgan idishga solinadi. Tilanishiga qarab uni 5 dan 30 daqiqagacha yangilab turiladi.

    Mavzuga doir:

    • Oddiy xantalning ko‘pchilikka noma’lum bo‘lgan 7 siri
    • Folga yoki pergament? Ulardan qanday holatlarda foydalanish kerak?
    • Ta’miga ta’sir qiladi: Tovuq go‘shtini qovurish jarayonida yo‘l qo‘yiladigan 10 xato

    30.05.2021, 13:56   Izoh (0)   20030
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Tartibga keltiramiz: Garderobda faqat kerakli kiyimlar qolishi uchun 4 tavsiya

    29.05.2021, 17:54

    Yuz, teri va sochlarni ultrabinafsha nurlaridan himoya qilish uchun 12 tavsiya

    29.05.2021, 12:56

    Dezodorant va antiperspirantdan foydalanishda yo‘l qo‘yiladigan xatolar (video)

    28.05.2021, 09:58

    Bolaning tana harorati ko‘tarilganda nima qilish kerak?

    27.05.2021, 14:46

    Muzlatkichdagi yoqimsiz hidni bartaraf qilishga yordam beradigan 7 tavsiya

    26.05.2021, 18:56

    Kartoshka bartaraf qilishga yordam beradigan 10 ta muammo

    25.05.2021, 18:57
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Market Yandex Go Samarqandda ishga tushdi


    Savdo, fintex va “yashil” loyihalar: Octobank Xitoy bilan hamkorlikni qanday yo‘lga qo‘ymoqda


    Toshkentda Sting brendi homiyligida "Formula-1" filmining premyerasi bo‘lib o‘tdi


    Toshkent va Bangkok o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri aviaqatnov: Centrum Air yangi xalqaro yo‘nalishni ishga tushiradi 


    “Kia Go!”: Kia Sonet egalarining uchrashuvi – yil davomida birga


     Navoiy innovatsiyalar universiteti: zamonaviy bilim sari ishonchli qadam 


    Qashqadaryo va Buxoroda amalga oshirilgan quyosh energiyasi loyihalariga 1 yil to‘lishi munosabati bilan rasmiy tadbir bo‘lib o‘tdi


    “Kia Go!”: Kia Sonet egalarining uchrashuvi – yil davomida birga


    Kapitalbank investitsiyalari – O‘zbekiston yoshlari kelajagiga sarmoya


    Yoz osmonning o‘zidayoq boshlanadi: Silk Avia Toshkentdan Issiqko‘lga kunlik aviaqatnovlarni yo‘lga qo‘ymoqda


    BI Group va Asakabank O‘zbekistonda tijorat ko‘chmas mulki uchun biznes ipotekasini ishga tushirdi


    Faqat tekshirilgan foydalanuvchilar: nima uchun to‘lov ilovalari  shaxsni tasdiqlashni so‘raydi


    Qashqadaryoning Chimyoni – Miraki haqida siz bilmagan faktlar


    Qayerga investitsiya kiritish mumkin? Qanday aktiv turlari mavjud? 


    “AloqaBank” yoshlar bilan ishlashga oid dasturlarni kengaytirmoqda

     

    Tavsiya etamiz

    NATO tarixi – dunyodagi eng qudratli harbiy tashkilotning obro‘si pasaymoqdami?

    26 iyun, 20:31
    Audio Icon

    Joy hammaga yetardi: Jeyms Kemeronga ko‘ra, “Titanik” yo‘lovchilarining omon qolish imkoniyati bo‘lgan

    25 iyun, 23:50

    “Trampning Titanigi to‘xtaydi” — Eron elchisi

    25 iyun, 13:39

    AQSHning Yaqin Sharqdagi harbiy bazalari soni nechta va qayerda joylashgan?

    24 iyun, 19:05
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    “Daryo” videoreportaji: Ozodbek Nazarbekov Namanganda katta sahnaga qaytdi

    O‘zbekiston | 1 iyul, 00:10

    Tailandda budda rohibi o‘z hamkasbini otib o‘ldirdi

    Dunyo | 30 iyun, 23:55

    Shahrisabzda ikkita do‘kon yonib ketdi (video)

    O‘zbekiston | 30 iyun, 23:40

    Britaniyada ChatGPT tufayli ish o‘rinlari bilan bog‘liq muammolar paydo bo‘ldi

    Dunyo | 30 iyun, 23:25

    Yaponiyada qora ayiq tufayli aeroport faoliyati to‘xtab qoldi (video)

    Dunyo | 30 iyun, 23:10

    “Daryo” dayjesti: 30-iyunning eng muhim xabarlari

    O‘zbekiston | 30 iyun, 23:00

    “Operachi bo‘lish oson emas” — Aqlbek Piyazov italyan tilini o‘rgangani, musofirchilikdagi hayoti va eng ko‘p olgan gonorari haqida gapirdi (foto, video)

    Shou-biznes | 30 iyun, 22:45
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.