• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12586.41
    • RUB160.42
    • EUR14758.82
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +29°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Muzlatilgan mahsulotlarni to‘g‘ri eritish bo‘yicha tavsiyalar

    Mahsulotlarni muzlatkichda va xona haroratida muzdan eritishning o‘rtasida farq bormi? Ularning qay biri zararsiz? Quyida mahsulotlarni to‘g‘ri eritish bo‘yicha savollarga javob topish mumkin.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Ko‘pincha muzlatilgan mahsulotlar xarid qilinadi, chunki taom tayyorlash chog‘ida vaqtni behudaga sarflamaslik yoki yaroqlilik muddati davomida barcha mahsulotlardan foydalanishga vaqt yetmasligi mumkin. Mahsulotlarni muzdan eritish jarayonining o‘zi unchalik murakkab emas, faqat vaqt va qaysi mahsulot qanday eritish bo‘yicha to‘g‘ri yondashuv kerak. Har qanday mahsulot uchun qo‘llanadigan yagona umumiy qoida shundaki, harorat ko‘tarishga urinmaslik kerak. Bunda mahsulotning sifati buzilishi yoki zaharlanish mumkin.

    Muzlatkichda

    Bu usul eng oddiylaridan biridir. Muzxonadagi mahsulotni muzlatkichning o‘ziga o‘tkazib, uning erishini kutish mumkin. Asosiy afzallik shundaki, uni darhol pishirish shart emas. Agar rejalar o‘zgarsa, mahsulotni muzlatkichda kamida bir kun, ko‘pi bilan besh kungacha qoldirish mumkin. Shuningdek, ularni yana muzlatsa bo‘ladi, ammo ularni muzxonaga qayta qo‘ymaslik yaxshiroqdir. Ushbu texnikaning yagona kamchiligi shundaki, zarur bo‘lgan mahsulotni eritish uchun bir kun kutish kerak bo‘ladi.

    Mikroto‘lqinli pechda

    Mikroto‘lqinli pech – muzdan tushirishning eng tezkor usuli, lekin ayni paytda u foydali emas, chunki deyarli barcha rejimlar standart bo‘lib, har bir mahsulot uchun alohida mo‘ljallanmagan. Yuqori haroratli isitish tezligida ta’mning yomonlashishi, foydali xususiyatlarning pasayishi va ba’zida bakteriyalar ham ko‘payishi mumkin. Mikroto‘lqinli pechda eritilgan mahsulotlar darhol pishirilishi kerak, muzlatkichdagi kabi ularni qoldirib bo‘lmaydi.

    Sovuq suvda

    Qadoqlangan mahsulotni sovuq suvda ham eritish mumkin. Buning uchun faqat chuqur idish ichiga sovuq suv quyish kerak. Asosiysi, mahsulotni qaynoq suvga botirmaslik lozim, bu haddan tashqari qizib ketishga olib kelishi mumkin. Natijada zararli bakteriyalar tarqalishiga olib keladi. Shuning uchun muzdan butunlay tushirguncha suvni har 30 daqiqada o‘zgartirish kerak bo‘ladi. Qolaversa, bu usul faqat doimo hushyor turadiganlar uchun yaxshi tanlov. Kichik qismlarni bir necha soat yoki undan kamroq vaqt ichida eritish mumkin. Mahsulot muzdan tushgandan so‘ng darhol pishirilishi kerak, uni qayta muzlatib bo‘lmaydi.

    Xona haroratida

    Meva yoki rezavorlar, xamir, non mahsulotlarini pishirayotganda xona haroratida qoldirish mumkin. Go‘sht, baliq va sabzavotlarni bunday eritish mumkin emas, chunki muammo bakteriyalarda. Ushbu qoidalar umumiy bo‘lib, ko‘proq muzlatilgan mahsulotlarga taalluqlidir, ammo ulardan eng ishonchli va foydalisi muzlatkichdagilarni muzdan tushirishdir.

    Go‘sht

    Go‘shtni muzdan eritish juda ehtiyotkorlik bilan yondashishga arziydi: to‘g‘ri yondashuvsiz eritilgan mahsulot kasallikka duchor qilishi hech gap emas. Hammasi issiq haroratda tez tarqaladigan mikroorganizmlar bilan bog‘liq, shuning uchun go‘shtni xona haroratida eritish mumkin emas. Eng oson va foydali usul – go‘shtni muzlatkichda qoldirish. Bundan tashqari, faqat muzdan erigan xom mahsulotlarni qayta muzlatish mumkin, lekin sifati yomonlashishini inobatga olish lozim. Go‘shtni suvda muzdan tushirishga urinib ko‘rish tavsiya etiladi, ammo qadoqning mahkamligini tekshirishni unutmaslik lozim: u havo o‘tkazmasligi kerak. Agar go‘sht doimo suv ostida qoldirilsa, unda jarayon tezroq bo‘ladi. Lekin uni qayta muzlatish mumkin emas. Mikroto‘lqinli pech – bu oxirgi variant. Bu yerda tezlik sifat bilan farq qiladi: go‘sht yumshashi yoki aksincha, qotib qolishi mumkin, shuningdek, ta’mini ham yo‘qotadi. Bularning barchasi mikroto‘lqinli pechda taqdim etiladigan rejimlarga bog‘liq. Haroratning tez o‘zgarishidan keyin pishirish vaqtini kechiktirib bo‘lmaydi.

    Baliq

    Baliqni ham muzdan eritishni go‘sht bilan bir xil tarzda amalga oshirish tavsiya etiladi. Mahsulot muzlatkichda bir kechaga qoldirilsa, ertalab pishirishga tayyor bo‘ladi. Agar baliq germetik tarzda yopilgan bo‘lsa, unda suvning oqishi haqida tashvishlanmasa ham bo‘ladi, ammo xavfsizlik nuqtayi nazaridan uni kichik idishda qoldirish yaxshiroqdir. Uni qadoqdan ochish bilanoq ortiqcha namlik ketishi uchun salfetka bilan artib olish kerak. Baliqni suvda muzdan eritishning tezroq va teng darajada xavfsiz usulida 30 daqiqa yetarli bo‘lishi mumkin, chunki suvning kichik oqimi ham jarayonni bir necha bor tezlashtiradi. Baliqni muzdan tushirishning boshqa usullariga murojaat qilish tavsiya etilmaydi.

    Non, pishiriqlar va xamir

    Bu toifadagi mahsulotlarni muzdan tushirish osonroq, eng muhimi, oziq-ovqatdan zaharlanish haqida xavotir olmasa bo‘ladi. Xamir mahsulotlarini bir necha soat yoki bir kechada xona haroratida qoldirib, keyin pishirish mumkin. Kichik qismlarni muzdan eritish uchun hatto tosterdan ham foydalanish mumkin, shuningdek, mahsulotni folgaga o‘rab, mikroto‘lqinli pechda isitish mumkin.

    Tayyor ovqatlar

    Tayyor taomlarning afzalligi shundaki, ularni muzdan eritish oddiy, shuning uchun mikroto‘lqinli pechdan foydalanish mumkin. Iste’mol qilish miqdoriga qarab tayyor taomlarni eritish tez amalga oshadi va mahsulotning buzilishiga olib kelmaydi. Ularni yana muzlatkichda, ayniqsa, muzxonada saqlash mumkin emas.

    Sabzavot va mevalar

    Muzlatilgan sabzavot va mevalarda vitaminlarning maksimal miqdorini saqlab qolish uchun ularni muzlatkichda bir kecha qoldirish kerak. Lekin mikroto‘lqinli pech va xona haroratida eritishga urinmaslik kerak. Bu mahsulotlar tez eriydi: bir necha soat ichida. Qo‘ziqorinlarni pishirish paytida taomga qo‘shish mumkin, xuddi shu narsa mevali ichimliklar yoki kompot tayyorlashda rezavorlar uchun ham amal qiladi. Shuni yodda tutish kerakki, bu mahsulotlarning hech biri qayta muzlatilmasligi lozim.

    Mavzuga doir:

    • Mikroto‘lqinli pechda isitish tavsiya qilinmaydigan mahsulotlar
    • Muzlatkichda oziq-ovqat mahsulotlarini qanday saqlash bo‘yicha tavsiyalar
    • Sut mahsulotlari nima uchun ayniydi va bunday vaziyatda nima qilish kerak?
    • Endi malina mog‘orlamaydi: meva va sabzavotlarni yangidek saqlashning 13 usuli

    25.10.2021, 13:55   Izoh (0)   19474
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Mikroto‘lqinli pechda isitish tavsiya qilinmaydigan mahsulotlar

    24.10.2021, 10:46

    Xinadan foydalanishning qanday afzalliklari bor?

    23.10.2021, 20:56

    Oyoqlar terlashini bartaraf etishga yordam beradigan 7 tavsiya

    22.10.2021, 15:40

    Tuxumni bolaga necha yoshdan va qanday ko‘rinishda berish kerak?

    21.10.2021, 15:11

    Bolaning bog‘chaga tez moslashishiga yordam beradigan 6 tavsiya

    21.10.2021, 08:58

    Bolaning ishtahasi ochilishida yordam beradigan 5 tavsiya

    20.10.2021, 21:58
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    “Kia Go!”: Kia Sonet egalarining uchrashuvi – yil davomida birga


    Qashqadaryoning Chimyoni – Miraki haqida siz bilmagan faktlar


    Toshkent va Bangkok o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri aviaqatnov: Centrum Air yangi xalqaro yo‘nalishni ishga tushiradi 


    American University of Technology (AUT) 28-iyun - Ochiq eshiklar kuniga taklif etadi


    “Wyndham Garden Charvak” kurort majmuasi qurilishi qanday kechayotganini ko‘rsatdi


    BI Group va Asakabank O‘zbekistonda tijorat ko‘chmas mulki uchun biznes ipotekasini ishga tushirdi


    Toshkentda Sting brendi homiyligida "Formula-1" filmining premyerasi bo‘lib o‘tdi


    Market Yandex Go Samarqandda ishga tushdi


    Qayerga investitsiya kiritish mumkin? Qanday aktiv turlari mavjud? 


     Navoiy innovatsiyalar universiteti: zamonaviy bilim sari ishonchli qadam 


    Savdo, fintex va “yashil” loyihalar: Octobank Xitoy bilan hamkorlikni qanday yo‘lga qo‘ymoqda


    BYD Astana Motors rasmiy dilerlik tarmog‘i Toshkentdagi barcha beshta dilerlik markazida "Best Buy Day" tadbirini o‘tkazadi


    Oqtepa Lavash “Kalmar o‘yini” asosida Dalgona Boksini chiqardi


    Yoz osmonning o‘zidayoq boshlanadi: Silk Avia Toshkentdan Issiqko‘lga kunlik aviaqatnovlarni yo‘lga qo‘ymoqda


    “S&P” O‘zbekiston Milliy Bankining rеyting prognozini “ijobiy”ga ko‘tardi 

     

    Tavsiya etamiz

    NATO tarixi – dunyodagi eng qudratli harbiy tashkilotning obro‘si pasaymoqdami?

    26 iyun, 20:31
    Audio Icon

    Joy hammaga yetardi: Jeyms Kemeronga ko‘ra, “Titanik” yo‘lovchilarining omon qolish imkoniyati bo‘lgan

    25 iyun, 23:50

    “Trampning Titanigi to‘xtaydi” — Eron elchisi

    25 iyun, 13:39

    AQSHning Yaqin Sharqdagi harbiy bazalari soni nechta va qayerda joylashgan?

    24 iyun, 19:05
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Sherzod Asadov “Oltin qalam” g‘oliblarini taqdirlash marosimida prezidentning OAV xodimlariga yo‘llagan tabrigini o‘qib eshittirdi

    O‘zbekiston | 27 iyun, 22:25

    Superliga. Qo‘qondagi gollar shousida “Dinamo” “Qo‘qon-1912”ni mag‘lubiyatga uchratdi

    Sport | 27 iyun, 22:09

    Toshkent viloyatida 1,9 mlrd so‘mlik tabiiy gazdan noqonuniy foydalangan tadbirkorlar aniqlandi

    O‘zbekiston | 27 iyun, 21:40

    Shavkat Mirziyoyevning Belarusga amaliy tashrifi yakunlandi

    O‘zbekiston | 27 iyun, 21:10

    Toshkentda onlayn narkodo‘konning 5 nafar aʼzosi qo‘lga olindi (video)

    O‘zbekiston | 27 iyun, 20:55

    O‘zbekistonda qamoqqa olinganlarni qiynoqqa solish hollarining oldini oluvchi qonun imzolandi

    O‘zbekiston | 27 iyun, 20:40

    Xitoy va AQSH o‘rtasida savdo shartnomasi imzolandi

    Dunyo | 27 iyun, 20:25

    Urush suratlarini yoritgan, xalq dardini gapirgan va haqiqat uchun jon bergan jurnalistlar

    Dunyo | 27 iyun, 20:10
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.