• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12965.34
    • RUB161.34
    • EUR14525.07
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +24°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Muzlatilgan mahsulotlarni to‘g‘ri eritish bo‘yicha tavsiyalar

    Mahsulotlarni muzlatkichda va xona haroratida muzdan eritishning o‘rtasida farq bormi? Ularning qay biri zararsiz? Quyida mahsulotlarni to‘g‘ri eritish bo‘yicha savollarga javob topish mumkin.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Ko‘pincha muzlatilgan mahsulotlar xarid qilinadi, chunki taom tayyorlash chog‘ida vaqtni behudaga sarflamaslik yoki yaroqlilik muddati davomida barcha mahsulotlardan foydalanishga vaqt yetmasligi mumkin. Mahsulotlarni muzdan eritish jarayonining o‘zi unchalik murakkab emas, faqat vaqt va qaysi mahsulot qanday eritish bo‘yicha to‘g‘ri yondashuv kerak. Har qanday mahsulot uchun qo‘llanadigan yagona umumiy qoida shundaki, harorat ko‘tarishga urinmaslik kerak. Bunda mahsulotning sifati buzilishi yoki zaharlanish mumkin.

    Muzlatkichda

    Bu usul eng oddiylaridan biridir. Muzxonadagi mahsulotni muzlatkichning o‘ziga o‘tkazib, uning erishini kutish mumkin. Asosiy afzallik shundaki, uni darhol pishirish shart emas. Agar rejalar o‘zgarsa, mahsulotni muzlatkichda kamida bir kun, ko‘pi bilan besh kungacha qoldirish mumkin. Shuningdek, ularni yana muzlatsa bo‘ladi, ammo ularni muzxonaga qayta qo‘ymaslik yaxshiroqdir. Ushbu texnikaning yagona kamchiligi shundaki, zarur bo‘lgan mahsulotni eritish uchun bir kun kutish kerak bo‘ladi.

    Mikroto‘lqinli pechda

    Mikroto‘lqinli pech – muzdan tushirishning eng tezkor usuli, lekin ayni paytda u foydali emas, chunki deyarli barcha rejimlar standart bo‘lib, har bir mahsulot uchun alohida mo‘ljallanmagan. Yuqori haroratli isitish tezligida ta’mning yomonlashishi, foydali xususiyatlarning pasayishi va ba’zida bakteriyalar ham ko‘payishi mumkin. Mikroto‘lqinli pechda eritilgan mahsulotlar darhol pishirilishi kerak, muzlatkichdagi kabi ularni qoldirib bo‘lmaydi.

    Sovuq suvda

    Qadoqlangan mahsulotni sovuq suvda ham eritish mumkin. Buning uchun faqat chuqur idish ichiga sovuq suv quyish kerak. Asosiysi, mahsulotni qaynoq suvga botirmaslik lozim, bu haddan tashqari qizib ketishga olib kelishi mumkin. Natijada zararli bakteriyalar tarqalishiga olib keladi. Shuning uchun muzdan butunlay tushirguncha suvni har 30 daqiqada o‘zgartirish kerak bo‘ladi. Qolaversa, bu usul faqat doimo hushyor turadiganlar uchun yaxshi tanlov. Kichik qismlarni bir necha soat yoki undan kamroq vaqt ichida eritish mumkin. Mahsulot muzdan tushgandan so‘ng darhol pishirilishi kerak, uni qayta muzlatib bo‘lmaydi.

    Xona haroratida

    Meva yoki rezavorlar, xamir, non mahsulotlarini pishirayotganda xona haroratida qoldirish mumkin. Go‘sht, baliq va sabzavotlarni bunday eritish mumkin emas, chunki muammo bakteriyalarda. Ushbu qoidalar umumiy bo‘lib, ko‘proq muzlatilgan mahsulotlarga taalluqlidir, ammo ulardan eng ishonchli va foydalisi muzlatkichdagilarni muzdan tushirishdir.

    Go‘sht

    Go‘shtni muzdan eritish juda ehtiyotkorlik bilan yondashishga arziydi: to‘g‘ri yondashuvsiz eritilgan mahsulot kasallikka duchor qilishi hech gap emas. Hammasi issiq haroratda tez tarqaladigan mikroorganizmlar bilan bog‘liq, shuning uchun go‘shtni xona haroratida eritish mumkin emas. Eng oson va foydali usul – go‘shtni muzlatkichda qoldirish. Bundan tashqari, faqat muzdan erigan xom mahsulotlarni qayta muzlatish mumkin, lekin sifati yomonlashishini inobatga olish lozim. Go‘shtni suvda muzdan tushirishga urinib ko‘rish tavsiya etiladi, ammo qadoqning mahkamligini tekshirishni unutmaslik lozim: u havo o‘tkazmasligi kerak. Agar go‘sht doimo suv ostida qoldirilsa, unda jarayon tezroq bo‘ladi. Lekin uni qayta muzlatish mumkin emas. Mikroto‘lqinli pech – bu oxirgi variant. Bu yerda tezlik sifat bilan farq qiladi: go‘sht yumshashi yoki aksincha, qotib qolishi mumkin, shuningdek, ta’mini ham yo‘qotadi. Bularning barchasi mikroto‘lqinli pechda taqdim etiladigan rejimlarga bog‘liq. Haroratning tez o‘zgarishidan keyin pishirish vaqtini kechiktirib bo‘lmaydi.

    Baliq

    Baliqni ham muzdan eritishni go‘sht bilan bir xil tarzda amalga oshirish tavsiya etiladi. Mahsulot muzlatkichda bir kechaga qoldirilsa, ertalab pishirishga tayyor bo‘ladi. Agar baliq germetik tarzda yopilgan bo‘lsa, unda suvning oqishi haqida tashvishlanmasa ham bo‘ladi, ammo xavfsizlik nuqtayi nazaridan uni kichik idishda qoldirish yaxshiroqdir. Uni qadoqdan ochish bilanoq ortiqcha namlik ketishi uchun salfetka bilan artib olish kerak. Baliqni suvda muzdan eritishning tezroq va teng darajada xavfsiz usulida 30 daqiqa yetarli bo‘lishi mumkin, chunki suvning kichik oqimi ham jarayonni bir necha bor tezlashtiradi. Baliqni muzdan tushirishning boshqa usullariga murojaat qilish tavsiya etilmaydi.

    Non, pishiriqlar va xamir

    Bu toifadagi mahsulotlarni muzdan tushirish osonroq, eng muhimi, oziq-ovqatdan zaharlanish haqida xavotir olmasa bo‘ladi. Xamir mahsulotlarini bir necha soat yoki bir kechada xona haroratida qoldirib, keyin pishirish mumkin. Kichik qismlarni muzdan eritish uchun hatto tosterdan ham foydalanish mumkin, shuningdek, mahsulotni folgaga o‘rab, mikroto‘lqinli pechda isitish mumkin.

    Tayyor ovqatlar

    Tayyor taomlarning afzalligi shundaki, ularni muzdan eritish oddiy, shuning uchun mikroto‘lqinli pechdan foydalanish mumkin. Iste’mol qilish miqdoriga qarab tayyor taomlarni eritish tez amalga oshadi va mahsulotning buzilishiga olib kelmaydi. Ularni yana muzlatkichda, ayniqsa, muzxonada saqlash mumkin emas.

    Sabzavot va mevalar

    Muzlatilgan sabzavot va mevalarda vitaminlarning maksimal miqdorini saqlab qolish uchun ularni muzlatkichda bir kecha qoldirish kerak. Lekin mikroto‘lqinli pech va xona haroratida eritishga urinmaslik kerak. Bu mahsulotlar tez eriydi: bir necha soat ichida. Qo‘ziqorinlarni pishirish paytida taomga qo‘shish mumkin, xuddi shu narsa mevali ichimliklar yoki kompot tayyorlashda rezavorlar uchun ham amal qiladi. Shuni yodda tutish kerakki, bu mahsulotlarning hech biri qayta muzlatilmasligi lozim.

    Mavzuga doir:

    • Mikroto‘lqinli pechda isitish tavsiya qilinmaydigan mahsulotlar
    • Muzlatkichda oziq-ovqat mahsulotlarini qanday saqlash bo‘yicha tavsiyalar
    • Sut mahsulotlari nima uchun ayniydi va bunday vaziyatda nima qilish kerak?
    • Endi malina mog‘orlamaydi: meva va sabzavotlarni yangidek saqlashning 13 usuli

    25.10.2021, 13:55   Izoh (0)   19189
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Mikroto‘lqinli pechda isitish tavsiya qilinmaydigan mahsulotlar

    24.10.2021, 10:46

    Xinadan foydalanishning qanday afzalliklari bor?

    23.10.2021, 20:56

    Oyoqlar terlashini bartaraf etishga yordam beradigan 7 tavsiya

    22.10.2021, 15:40

    Tuxumni bolaga necha yoshdan va qanday ko‘rinishda berish kerak?

    21.10.2021, 15:11

    Bolaning bog‘chaga tez moslashishiga yordam beradigan 6 tavsiya

    21.10.2021, 08:58

    Bolaning ishtahasi ochilishida yordam beradigan 5 tavsiya

    20.10.2021, 21:58
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Biznesni rivojlantirish banki Londonda kelishuvlarga erishdi


    TENET: Sodiq Azimov ko‘chasidagi Stellar Residence premium rezidensiyalari galereyasi


    Toshkent mineral suvi: Iskandar Zulqarnayndan hozirgi kungacha


    Jahon banki O‘zbekistonda elektr taʼminotini yaxshilash uchun 100 mln dollar ajratdi


    M-Clinic’da UZD bo‘yicha yetakchi mutaxassislar ishtirokida birinchi telemeditsina maslahati o‘tkazildi 


    Central Asian University ta’lim va tibbiyot yangi ekotizimiga 350 million dollarlik sarmoya kiritmoqda


    “Otang bozor, onang bozor”, qurilish do‘koni ochmoqchi bo‘lsang, Tashkent INDEX’ga bor


    BI Group Toshkent BI Botanika Saroyi turar-joy majmuasini belgilangan muddatdan oldin foydalanishga topshirdi va sifat hamda muddatga sodiqligini tasdiqladi


    Uzbekistan Airways Islomobodga parvozlarni yo‘lga qo‘ymoqda


    Silk Avia kattalarsiz sayohat qilayotgan bolalarga hamrohlik qilish xizmatini taklif etadi 


    “A.M. Best Company” xalqaro reyting agentligi “O‘zbekinvest” kompaniyasi reytinglarini “Barqaror” prognoz bilan “b”/“bb” darajasida tasdiqladi


    “Trastbank”dan kichik biznes egalari uchun 500 mln so‘mgacha kredit!


    Nega aynan bugun farzandingizga sarmoya kiritish muhim ahamiyatga ega?


    O‘zbekistonda token chiqarish bo‘yicha pilot loyihani amalga oshirish rejalashtirilgan


    Hyundai Uzbekistan sizni Before Service tadbiriga taklif etadi

     

    Tavsiya etamiz

    “Yovuzlik imperiyasi zaminimizga hech qachon qaytmasligi uchun” — jamoatchilik o‘roq-bolg‘ali qizil bayroq va qora-olovrang lentani taqiqlashni so‘ramoqda

    13 may, 22:22

    Ular doim dunyoda eng yaxshilaridan bo‘lgan — pokistonlik harbiy uchuvchilar haqida

    12 may, 21:30

    Si va Putin tandemi: Rossiya va Xitoyning “chegarasiz do‘stligi” Markaziy Osiyodagi muvozanatga qanday ta’sir qiladi?

    12 may, 19:00

    “AQSH yordam bermaganida, g‘alabaga erisha olmasdik” — Ikkinchi jahon urushida SSSR yutug‘ini ta’minlagan yashirin haqiqatlar

    10 may, 15:00
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Rossiyada ota-ona qaramog‘isiz qolgan o‘zbekistonlik qizcha vatanga qaytarildi

    O‘zbekiston | 17 may, 23:17

    Superliga. “Sho‘rtan” o‘z uyida bir kishi kam “Andijon”ni mag‘lub etdi

    Sport | 17 may, 22:58

    Nyu York universiteti bitiruv nutqida G‘azodagi urushni qoralagan talabadan diplomni olib qo‘ydi

    Dunyo | 17 may, 22:53

    Toshkentning bir qator ko‘chalari vaqtincha yopiladi

    O‘zbekiston | 17 may, 22:38

    Angliya Kubogi. “Kristal Pelas” finalda “Manchester Siti”ni mag‘lub etib, chempion bo‘ldi

    Sport | 17 may, 22:34

    Jahon banki O‘zbekistonda elektr taʼminotini yaxshilash uchun 100 mln dollar ajratdi

    Reklama | 17 may, 21:45

    Toshkentda jami 12 mlrd so‘mlik tamaki va elektron tamaki mahsulotlarini sotuvga qo‘ygan savdo shoxobchalari aniqlandi

    O‘zbekiston | 17 may, 22:24

    Superliga. “Nasaf” mehmonda “Qo‘qon-1912”ni ishonchli hisobda mag‘lub etdi

    Sport | 17 may, 22:23
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.