• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12557.56
    • RUB159.44
    • EUR14809.13
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +45°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    O‘zbekiston

    Toshkentda kolbasa qanday tayyorlanadi?

    “Kommersant.uz” kolbasa qanday va nimadan tayyorlanishini, “Kolbasada go‘sht bormi?” savolidan buyon nima o‘zgarganini aniqlashga harakat qildi, bunda unga Sherin sexi texnologlari yordam berdi.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Kolbasaning paydo bo‘lishiga sabab insonning go‘sht zaxiralarini yig‘ib qo‘yishga bo‘lgan intilishi bilan bog‘liqdir — turli xalqlar uni saqlashning turli yo‘llarini o‘ylab topgan. Kolbasaning juda uzoq tarixi bor: ushbu delikatesning ibtidoiy shakli ilk bora Gomerning “Odisseya”sida tilga olinadi, birinchi marta keng miqyosda ishlab chiqarish esa Qadimgi Rimda yo‘lga qo‘yilgan — kolbasa Rim armiyasi oziq-ovqat ta’minoti tarkibiga kirar edi. Buyuk Novgorodda topilgan qayin po‘stlog‘idagi bir xatdan ma’lum bo‘lishicha, Rusda XII asrdayoq uy kolbasasi hatto oddiy dehqonlar uchun odatiy mahsulot bo‘lgan.

    Sovet davrida kolbasa strategik mahsulotga aylandi, Davlat tarmoq standartlari paydo bo‘ldi. Ammo butun Ittifoq aholisini (287 million kishi) sifatli kolbasa bilan ta’minlash qiyin davrda ancha murakkab ish bo‘lib chiqdi. 70–80-yillarda Ittifoqda standartlar mavzusi chetga surib qo‘yildi. O‘tgan asrning oxirgi ikki o‘n yilligini ko‘rgan odamlar uzun navbatlarda qay darajada past sifatli mahsulot tarqatilganini yaxshi eslaydi.

    SSSR tarqalib ketgach, sobiq ittifoqchi respublikalarda oziq-ovqat mahsulotlari, shu jumladan, kolbasa ishlab chiqarishning o‘z yo‘nalishlari shakllana boshladi. Mustaqillikni mustahkamlashday qiyin bir bosqichda ishlab chiqarishga turtki berish uchun sovet me’yorlarining qattiqligi denominatsiyaga uchradi: ishlab chiqaruvchilarga o‘zi uchun mustaqil ravishda texnik shartlar — texnologiya, retseptura, sifat va xavfsizlik masalalarini nazorat qiluvchi ishlab chiqarish normativlarini ishlab chiqishga ruxsat berildi.

    Iste’molchilar ishonchi yo‘lida kurashish zarurati ishlab chiqaruvchilarni eski sifat va xavfsizlik an’analarini eslashga, o‘z texnik shartlarini davlat tarmoq standartlari (O‘zbekistonda — O‘zDSt) bilan omuxtalashtirishga majbur qilmoqda.

    Ushbu qoida va standartlar iste’molchilarga ko‘p narsa anglatmaydi, kolbasa haqida gap ketganda ko‘pchilik odamlar avtomatik tarzda ikki fikrni xayoliga keltiradi: mazali va zararli. Kolbasa mahsulotlarining xilma-xilligi bilan bog‘liq savollar oydin — har qanday rang va tusga monand taklif mavjud. Zararga kelsak, buni chuqurroq o‘rganish kerak. “Kommersant.uz” kolbasa qanday va nimadan tayyorlanishini, “Kolbasada go‘sht bormi?” savolidan buyon nima o‘zgarganini aniqlashga harakat qildi, bunda bizga Sherin sexi texnologlari yordam berdi.

    Sexga yaqinlashgach, bu yerda hamma narsa jiddiy ekanligini darhol tushunasan: baland devor, ikkita nazorat-o‘tkazish punkti, parkingda havas qilsa arziydigan tartib, kameralar, butun hududlar bo‘ylab No Smoking belgilari va risoladagidek tozalik.

    Ma’muriy bino va sex binosi shiyponli kichik yashil xiyobon bilan ajratilgan. Bu ichki hovliga qaraganda binoning yonida kolbasa mahsuloti uchun xomashyo, aynan jonivorlar va parrandalar go‘shtini qabul qilish ketayotgani xayolga ham kelmaydi. O‘sha yerda xom go‘shtni kolbasa mahsulotlariga aylantirish boshlanadi.

    Sexga maxsus tayyorgarliksiz kirish mumkin emas — oziq-ovqat ishlab chiqarishi begona narsaga betoqatdir, shu bois ishchilarda uniforma bor: nimchalar, xalatlar, peshbandlar, qo‘lqoplar, bosh kiyimlari, niqoblar va hatto maxsus poyabzal. Bizga — mehmonlarga bir martalik bosh kiyimlari va xalatlar taklif etildi.

    Sexlar tomon yo‘ldagi birinchi xona — ishchilar uchun shkaflar va poyabzal stellajlari o‘rnatilgan yechinish xonalari. Bu yerda ikkita bunday xona bor — erkaklar va ayollar uchun. Yechinish xonalaridan chiqishda sanitar o‘tkazuvchi — turniket, poyabzal uchun qattiq cho‘tka va qo‘llar uchun o‘rinlarga ega avtomatik sterillovchi mashina turibdi. Cho‘tkalarda biroz turish va qo‘llarni tegishli o‘rinlarga joylashtirish zarur — u yerda datchik hamda dezinfeksiya qiluvchi eritmaga ega dozator joylashgan. Bu chora-tadbirlarsiz turniketdan uyog‘iga o‘tib bo‘lmaydi.

    Sherin sexlari yo‘laklar, ishchi xonalar va turli muzlatish rejimidagi muzlatish xonalari (ayrimlarida harorat -40 darajaga yetadi) silsilasidan iborat. Bu yer hayratlanarli darajada yorug‘ va kengdir. Yoqimsiz hid umuman yo‘q. Sex HACCP — xalqaro oziq-ovqat mahsulotlari standartiga muvofiq qurilgan va jihozlangan. Asbob-uskunalar Germaniya va Avstriyadan keltirilgan. Bu yerda hatto pol o‘ziga xos — chet elniki bo‘lib, mana shunday ishlab chiqarish muassasalari uchun maxsus ishlab chiqilgan.

    Ishlab chiqarishning birinchi nuqtasi, yuqorida aytilganidek, xomashyo qabul qilish xonasidir. Bu yerda go‘sht o‘lchanadi va ko‘zdan kechiriladi. “Kasting”dan hamma go‘sht ham o‘ta olmaydi. Ba’zan xomashyo (hatto tekshirilgan va doimiy yetkazib beruvchilardan kelgan bo‘lsa ham) halol mahsulot ishlab chiqarishga yaramaydi, bunday go‘shtdan qat’iy voz kechiladi. Shuningdek, veterinariya nazorati shtampi yo‘qligida xomashyo rad etiladi. Har bir jonivor etida oltita shunday shtamp turishi lozim. Agar muhrlar soni oz bo‘lsa, bu go‘sht yaxshi tekshirilmaganidan yoxud uning yomon sifatidan dalolat berishi mumkin. Bunday xomashyodan qilingan mahsulot uchun javobgarlikni ishlab chiqaruvchi o‘z zimmasiga olishga tayyor emas.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Qabul qilingan go‘sht ilgaklarga ilinib, relslar bo‘ylab birinchi muzlatkichga jo‘natiladi, u yerda esa taqsimot boshlanadi — go‘sht maydalash sexiga yoki shok muzlatishga, -40 darajali o‘sha xonaga yuboriladi.

    Maydalash sexida xomashyoni go‘shtning suyakdan ajratilishi jarayoni hamda uning navlariga qarab bo‘linishi kutmoqda. Maydalangan va navlarga ajratilgan go‘sht yetishish muzlatkichiga jo‘natilib, u yerda 24 soat “dam oladi”.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Roppa-rosa bir sutkadan so‘ng tayyorlamalar go‘sht uchun maxsus massajyorga jo‘natilib, u yerda massaj qovurg‘alariga ega chambarni aylantirish yo‘li bilan go‘sht chopiladi, yumshaydi va shiraga kiradi. Shundan so‘ng dudxonaga jo‘natilib, u yerda ikki kundan ikki haftagacha yetilishini kutadi.

    Kolbasa va sosiska mahsulotlari tayyorlashga mo‘ljallangan qolgan go‘sht “dam olish xonasi”dan to‘g‘ri ulkan go‘sht qiymalagichga jo‘natilib, sanoqli daqiqalarda qiymaga aylantiriladi.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Shundan so‘ng qiyma kutterga — yuz va undan ortiq kilogrammga mo‘ljallangan blenderga solinadi. Bu sexda uchta kutter o‘rnatilgan: sosiskalar, kolbasalar va dudlangan kolbasalar uchun. Kutterda qiyma yaxshilab aralashtiriladi — u turli ingrediyentlar bilan yaxshilab qorishtiriladi, ular orasida tuxum, sarimsoq, tuz, qalampir va ziravorlar bor. Sherin Avstriya, Rossiya, Ukrainadan keltirilgan ziravorlardan foydalanadi.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Ma’lum mahsulotning to‘liq tarkibi, uning ingrediyentlari va proportsiyalarini faqat uch kishi biladi, retsept oshkor etilishi mumkin emas — firma siri. Umuman qiyma tayyorlash o‘z qonun va qoidalariga ega butun boshli fandir.

    Go‘sht massasini sovutish uchun kutterga muz solinadi. U keyingi jarayonlarda ham muhim, kolbasa batonlaridagi namlik muhim ahamiyatga ega — uning yordamida barcha komponentlarning biokimyoviy ta’sirlashuvi amalga oshadi. Ya’ni iste’molchi faqat tuzlangan, ziravor sepilgan qiymaga emas, butun mahsulot — ajoyib hidli va bir tekis tuzlangan kolbasaga ega bo‘ladi.

    Kutterdan massa bevosita kolbasa va sosiska ishlab chiqaruvchi avtomatlashtirilgan tayyorlash liniyasiga boradi. Kolbasa qobiqlari kolbasa shpritslarida qiymaga to‘ldiriladi, shundan so‘ng mahsulot botish xonasiga yuboriladi. Bu mahsulotning konkret turiga qarab kolbasa batonlarining quyi haroratda tutilishidan termik ishlov berilishigacha bo‘lgan jarayondir. Mana shu bosqichda biokimyoviy jarayonlar sodir bo‘ladi.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Tayyorlashning oxirgi ikki bosqichi termik ishlov berilishi va hid berilishidir.

    Termik ishlov berishga mo‘ljallangan qaynatish pechlari o‘z hajmi bilan kishi diqqatini tortadi — mahsulotlar ularning ichiga butun boshli stellajlari bilan joylanadi. Termik ishlov berish rejimi texnologlar tomonidan qo‘lda belgilanadi, har bir mahsulot turi uchun maxsus rejim mavjud. Bundan “hammom”dan keyin kolbasa va sosiskalar dushga yo‘llanadi. Sovuq suv ularga respiratorlardan changlantirib quyiladi, u mahsulotni sovutib, qadoqlash bosqichiga tayyorlaydi. Suv maxsus xonalarda mahsulotlar sirtidan ketgach, ular yakuniy jarayonga — qadoqlashga tayyor bo‘ladi.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Bu yerda qadoqlashga texnika javob beradi, ishlab chiqarilgan va iste’molga yaroqlilik muddati ko‘rsatilgan stikerlar va firma yorliqlari qo‘lda yopishtiriladi.

    Foto: “Kommersant.uz”

    Foto: “Kommersant.uz”

    Mana, mahsulot tayyor. Kolbasa va sosiskalar endi faqat vositachining muzlatkichida do‘konlarga yetkazilishini kutishi qoladi, u yerdan esa kolbasa to‘g‘ri ertalabki dasturxonimizga kelib tushadi.

    Reklama huquqi asosida.

    03.05.2017, 10:16   Izoh (0)   54685
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Toshkentda davomli yer qimirlashi kuzatildi

    03.05.2017, 09:50

    2018-yil uchun “Grin kard” lotereyasi natijalari e’lon qilindi

    03.05.2017, 09:38

    O‘zbekistonda avtomobil yo‘llarini geosintetik material bilan qoplash bo‘yicha tajriba o‘tkazildi

    03.05.2017, 09:26

    Shomahmudovlar oilasiga atalgan haykal Xalqlar do‘stligi bog‘ida 7-may kuni ochiladi (foto)

    03.05.2017, 09:07

    Shavkat Mirziyoyev bir qator davlatlarning yangi tayinlangan elchilaridan ishonch yorliqlarini qabul qilib oldi

    03.05.2017, 08:51

    Faoliyatida jiddiy kamchiliklar aniqlangan Davlat arxitektura va qurilish qo‘mitasi tubdan qayta tashkil etiladi

    03.05.2017, 08:44
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Smart Business va UZCARD Farg‘ona tadbirkorlari uchun yangi imkoniyatlar eshigini ochmoqda 


    Fitch Ratings “Biznesni rivojlantirish banki” ATB kredit reytingini oshirdi 


    Kapitalbank investitsiyalari – O‘zbekiston yoshlari kelajagiga sarmoya


    HONOR ilhomlantiruvchi AI texnologiyalarga ega HONOR 400 seriyasini taqdim etdi


    Hududiy elektr tarmoqlari” AJ Fitch Ratings agentligining xalqaro kredit reytingini “BB, barqaror” darajasiga oshirdi


    Fitch Kapitalbankning reytingini "Ijobiy" prognoz bilan tasdiqladi


    “AloqaBank” yoshlar bilan ishlashga oid dasturlarni kengaytirmoqda


    “O‘zbekgidroenergo” AJning xalqaro kredit reytingi BB (barqaror) darajasiga ko‘tarildi


    SonetUzStyle – ijodiy kontent uchun Kia Sonet sovg‘a qilamiz


    Faqat tekshirilgan foydalanuvchilar: nima uchun to‘lov ilovalari  shaxsni tasdiqlashni so‘raydi


    NRG Uzbekistan zamonaviy va keng majmua — Maftun Makon turar joy mavzesini qurish bo‘yicha ulkan loyihani amalga oshirmoqda


    Farg‘ona viloyatida mo‘l hosil: fermerlar 95 sentnerdan ortiq g‘alla yetishtirdi 


    Inflyatsiya va jamg‘armalar: Nega pul o‘z qiymatini yo‘qotadi?


    NRG Uzbekistan 60 gektar maydonda "shahar ichida shahar" keng ko‘lamli turar-joy loyihasini ishga tushirmoqda


    Qashqadaryo va Buxoroda amalga oshirilgan quyosh energiyasi loyihalariga 1 yil to‘lishi munosabati bilan rasmiy tadbir bo‘lib o‘tdi

     

    Tavsiya etamiz

    Isroil AQSHga hujum qilgan kun: o‘nlab amerikaliklarni o‘ldirish bu anglashilmovchilik edimi yoki fitna?

    2 iyul, 19:45

    NATO tarixi – dunyodagi eng qudratli harbiy tashkilotning obro‘si pasaymoqdami?

    26 iyun, 20:31
    Audio Icon

    Joy hammaga yetardi: Jeyms Kemeronga ko‘ra, “Titanik” yo‘lovchilarining omon qolish imkoniyati bo‘lgan

    25 iyun, 23:50

    “Trampning Titanigi to‘xtaydi” — Eron elchisi

    25 iyun, 13:39
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Shavkat Mirziyoyev Pokiston bosh vaziri bilan uchrashuv o‘tkazdi. Nimalar muhokama qilindi?

    O‘zbekiston | 4 iyul, 17:38

    Ruminiyada motosiklchi ayiq tomonidan o‘ldirildi

    Dunyo | 4 iyul, 17:31

    O‘zbekiston prezidenti IHT doirasida “Ekoinvest” dasturini qabul qilish muhimligini aytdi

    O‘zbekiston | 4 iyul, 17:05

    BBC xodimlari teleradiokompaniyani Isroilga “tarafkashlik”da aybladi

    Dunyo | 4 iyul, 17:01

    OAV: Isroil Rossiya bilan Eron va Suriya bo‘yicha maxfiy muzokaralar o‘tkazdi

    Dunyo | 4 iyul, 16:55

    SonetUzStyle – ijodiy kontent uchun Kia Sonet sovg‘a qilamiz

    Reklama | 4 iyul, 15:00

    A Seriyaning 3 klubi “Real” futbolchisini ijaraga olmoqchi

    Sport | 4 iyul, 16:47

    “Eron va Isroil o‘rtasida o‘t ochishni to‘xtatish bo‘yicha erishilgan kelishuvni qo‘llab-quvvatlaymiz” — Shavkat Mirziyoyev

    O‘zbekiston | 4 iyul, 16:31

    Dubay valiahd shahzodasi restoran mehmonlarining 8 ming dollarlik hisobini to‘lab berdi

    Layfstayl | 4 iyul, 16:30
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.