• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12557.56
    • RUB159.44
    • EUR14809.13
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +29°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Xayolingizga ham kelmagani aniq: Taom mazasiga ta’sir ko‘rsatadigan 8 xato

    Taom mazasining qanday chiqishi nafaqat unga qo‘shilgan mahsulotlar sifati bilan, balki tayyorlanish jarayoni bilan ham bog‘liq.

    Foto: Freepik

    Foto: Freepik

    Taom pishayotgan vaqti pech eshigini qayta-qayta ochish

    Taom yoki ma’lum yegulikning qanchalik pishganini tekshirish uchun pech eshigini qayta-qayta ochish yaramaydi. Chunki har ochilganda pech ichidagi harorat pasayadi va tayyor bo‘lish jarayoni cho‘ziladi. Haroratning o‘zgarishi esa taomning mazasiga ta’sir qilmay qolmaydi, tort va piroglar esa kutilganidek shishib chiqmaydi, yaxshi ko‘tarilmaydi. Maffin, keks va biskvit pishirishning ilk 15-20-daqiqasida ochish kerak emas. Yaxshisi, qanday pishayotganini bilish uchun pech chirog‘ini yoqib, eshigidagi oynadan qarash kerak. Boshqachasiga iloji bo‘lmagan taqdirda, issiqlikni tashqariga chiqib ketmaydigan darajada tez tekshirib oling. Aslida esa taomning tayyorlanish retseptida keltirilgan vaqtdan keyingina uni ochib ko‘rish mumkin bo‘ladi.

    Taom pishayotgan vaqtda ta’mini totib ko‘rmaslik

    Taomni retsept asosida tayyorlagan taqdiringizda ham uni ta’mini totib ko‘rishni unutmang. Pishganidan keyin mazasi o‘ylaganingizdek bo‘lmaganiga ajablanish o‘rniga har gal yangi qo‘shimcha masalan, tuz yoki zira qo‘shganingizda tekshirib ko‘ring.

    Retseptni noto‘g‘ri o‘qish

    Qanchalik ajablanarli tuyilmasin, yangi taom tayyorlashdan avval retseptini diqqat bilan o‘qib chiqish kerak. Avval tayyorlab ko‘rilmagan yegulikni pishirish davomida adashib ketish oson. Shoshmasdan, diqqat bilan tayyorlanganda adashish ehtimoli kam bo‘ladi. Retseptda keltirilgan ma’lumotlarda  yanglishlik bo‘lishi, to‘g‘ri yozilgan taqdirda ham mahsulotlar miqdorida chalg‘ib ketish mumkin. Shu sababdan yaxshisi bir taom retseptini 2 yoki 3 manbadan ko‘rib, solishtiring. Shunda o‘zingizga to‘g‘ri keladiganini topishingiz mumkin.

    Qovurish uchun bir yog‘dan foydalanish

    Aksari uy bekalari asosan o‘simlik yoki zaytun yog‘idan foydalanadi ammo hamma taomga ham bu mos kelavermasligi mumkin. Ba’zi hollarda uzoq qizib ketganidan keyin yog‘ tutab toksik xususiyatga ega bo‘lishi bu esa taom mazasi o‘zgarishiga ta’sir qilishi mumkin. Tanlov borasida cheklanmang, sariyog‘dan, kokos yog‘i va hatto g‘oz yog‘idan ham foydalaning.

    Tovani to‘latib taom tayyorlash

    Taom tayyorlash jarayoni sabrni talab qiladi. Unutmang, tovani to‘lib toshirib pishirish ovqat sifatiga ta’sir qiladi. Taomlar bir-biriga haddan ortiq yaqin bo‘lganida havo va issiqlik taqsimoti buziladi. Bu ham yetmagandek odatdagidan uzoqroq pishadi. Ovqatning yarmi bo‘tqa holiga kelib, qolgan mahsulotlar qovurilmasligi yoki pishmay qolishi mumkin. Yaxshisi ikkita tovada ikki portsiya qilib pishiring.

    Ovqatni keragidan ko‘p aralashtirish

    Sabrsiz uy bekasiga xos yana bir simptom ovqatni o‘z holiga qo‘ymasdan, aralashtiraverish hisoblanadi. Usti qizarib kisir-kisir bo‘lib chiqishi kerak bo‘lgan ayrim taomlarni aralashtiraverish ko‘ngildagidek chiqmasligiga sababchi bo‘lishi mumkin.

    Ko‘z bilan mo‘ljallash

    Tarozidan foydalanmaslik yoki tuz yoki shakarni qoshiqsiz o‘lchab solishni professionallarga qo‘yib bering. Natijadan hafsala pir bo‘lgandan ko‘ra, vaqtida o‘lchab solgan yaxshi. Ayniqsa tort va pirog tayyorlashda aniqlikka amal qilish kerak. Bunda faqat portsiya emas, mahsulotlar harorati va qo‘shish ketma-ketligi ham muhim rol o‘ynaydi.

    Harorat rejimiga amal qilmaslik

    Taom tayyorlashdan avval mahsulotlar haroratiga e’tibor qarating. Masalan steyk tayyorlanadigan go‘shtni muzlatkichdan avvalroq olib qo‘yish kerak. Yo‘qsa, qovurish jarayoni cho‘zilishi, usti kuyib ichi xom bo‘lib qolishi mumkin. Qat-qat va qumoq-qumoq xamirli yeguliklar uchun esa mahsulotlar harorati sovuq bo‘lgani yaxshi. Boshqa xamirli taomlar uchun esa mahsulotlarni muzlatgichdan ertaroq olib qo‘ygan yaxshi.

    Mahsulotlarni o‘tmas pichoq bilan to‘g‘rash

    O‘tmas pichoq bilan to‘g‘ralganda mahsulotlar shakli ko‘ngildagidek chiqmasligi masalan, pomidorga o‘xshash sabzavotlar ezilib ketishi bu esa taom ta’miga ta’sir qilishi mumkin. Qolaversa, bunday pichoqdan foydalanganda o‘zingizga ham shikast yetkazishingiz mumkin.

    Mavzuga doir:

    • Faqat shirinlik emas: Uddaburon uy bekasi tvorogdan tayyorlashi mumkin bo‘lgan 5 yegulik
    • Bola ovqatlanishni istamay xarxasha qilsa, nima qilish kerak?
    • Mikroto‘lqinli pech nimalarga qodir? Ishingizni osonlashtiradigan 10 layfxak

    16.12.2020, 12:59   Izoh (0)   18875
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Sirli dushman: Nima uchun tish kovlagichdan foydalanmaslik kerak?

    14.12.2020, 22:46

    Qishda yozgi liboslarni qanday kiyish mumkin? 6 ta foydali tavsiya (foto)

    11.12.2020, 20:42

    Sochlarni tezroq o‘stirish xususiyatiga ega bo‘lgan mahsulotlar

    11.12.2020, 16:38

    Yangi yil sovg‘asi uchun ajoyib g‘oya: shokoladli guldasta tayyorlaymiz (foto)

    10.12.2020, 15:37

    Kosmetik vositalarning umrini qanday uzaytirish mumkin?

    09.12.2020, 20:43

    Kundalik turmushdagi piyoz bartaraf eta oladigan muammolar

    08.12.2020, 22:23
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Inflyatsiya va jamg‘armalar: Nega pul o‘z qiymatini yo‘qotadi?


    NRG Uzbekistan 60 gektar maydonda "shahar ichida shahar" keng ko‘lamli turar-joy loyihasini ishga tushirmoqda


    Burger va lavashdan tortib kabob hamda flat-white’gacha — barchasi bir joyda!  


    Hududiy elektr tarmoqlari” AJ Fitch Ratings agentligining xalqaro kredit reytingini “BB, barqaror” darajasiga oshirdi


    Imzodan Engelberg premium romlari hashamatlikning timsolidir


    “O‘zbekgidroenergo” AJning xalqaro kredit reytingi BB (barqaror) darajasiga ko‘tarildi


    Smart Business va UZCARD Farg‘ona tadbirkorlari uchun yangi imkoniyatlar eshigini ochmoqda 


    Fitch Ratings “Biznesni rivojlantirish banki” ATB kredit reytingini oshirdi 


    Farg‘ona viloyatida mo‘l hosil: fermerlar 95 sentnerdan ortiq g‘alla yetishtirdi 


    Toshkentda navbatdagi SAG XL gilam do'koni o'z ishini boshladi


    HONOR ilhomlantiruvchi AI texnologiyalarga ega HONOR 400 seriyasini taqdim etdi


    Fitch Kapitalbankning reytingini "Ijobiy" prognoz bilan tasdiqladi


    SonetUzStyle – ijodiy kontent uchun Kia Sonet sovg‘a qilamiz


    NRG Uzbekistan zamonaviy va keng majmua — Maftun Makon turar joy mavzesini qurish bo‘yicha ulkan loyihani amalga oshirmoqda


    “AloqaBank” yoshlar bilan ishlashga oid dasturlarni kengaytirmoqda

     

    Tavsiya etamiz

    SSSRning qo‘shni davlatga bosqini tarixi: Afg‘onistonda yodgorlik o‘rnatilgan yagona sovet askari kim edi?

    5 iyul, 15:22

    “Erishib bo‘lmaydigan ball belgilangani yo‘q” — “El-yurt umidi” jamg‘armasi ijrochi direktori

    4 iyul, 22:11

    “AQSH o‘yindan chiqmoqchi”. Ukraina Qo‘shma Shtatlar yordamisiz qayergacha bora oladi?

    4 iyul, 19:55

    Isroil AQSHga hujum qilgan kun: o‘nlab amerikaliklarni o‘ldirish bu anglashilmovchilik edimi yoki fitna?

    2 iyul, 19:45
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Madagaskar yaqinida 300 yil oldin cho‘kib ketgan va dengiz qaroqchilari o‘ljasiga aylangan kema topildi

    Dunyo | 5 iyul, 23:55

    Buxoro va Qoraqalpog‘istonda “valyutchik”lar ushlandi

    O‘zbekiston | 5 iyul, 23:30

    “Yevropa o‘tmishda Afrikani talagan” — JAR prezidenti

    Dunyo | 5 iyul, 23:15

    Klublar o‘rtasidagi JCH. “PSJ” 9 kishi bo‘lib “Bavariya”ni mag‘lub etdi

    Sport | 5 iyul, 23:06

    USAID faoliyati to‘xtatilishi tufayli nigeriyaliklarga ochlik xavfi tahdid solmoqda — OAV

    Dunyo | 5 iyul, 22:47

    Sirdaryoda 892 mln so‘mlik noqonuniy zargarlik savdosi fosh etildi

    O‘zbekiston | 5 iyul, 22:22

    Superliga. “OKMK” Muborakda “Mashʼal”ni mag‘lub etdi

    Sport | 5 iyul, 22:20

    Isroil Eronning beshta harbiy obyektga zarba berganini yashirgani aniqlandi

    Dunyo | 5 iyul, 22:05
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.