• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12692.42
    • RUB158.44
    • EUR14511.24
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +24°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Xayolingizga ham kelmagani aniq: Taom mazasiga ta’sir ko‘rsatadigan 8 xato

    Taom mazasining qanday chiqishi nafaqat unga qo‘shilgan mahsulotlar sifati bilan, balki tayyorlanish jarayoni bilan ham bog‘liq.

    Foto: Freepik

    Foto: Freepik

    Taom pishayotgan vaqti pech eshigini qayta-qayta ochish

    Taom yoki ma’lum yegulikning qanchalik pishganini tekshirish uchun pech eshigini qayta-qayta ochish yaramaydi. Chunki har ochilganda pech ichidagi harorat pasayadi va tayyor bo‘lish jarayoni cho‘ziladi. Haroratning o‘zgarishi esa taomning mazasiga ta’sir qilmay qolmaydi, tort va piroglar esa kutilganidek shishib chiqmaydi, yaxshi ko‘tarilmaydi. Maffin, keks va biskvit pishirishning ilk 15-20-daqiqasida ochish kerak emas. Yaxshisi, qanday pishayotganini bilish uchun pech chirog‘ini yoqib, eshigidagi oynadan qarash kerak. Boshqachasiga iloji bo‘lmagan taqdirda, issiqlikni tashqariga chiqib ketmaydigan darajada tez tekshirib oling. Aslida esa taomning tayyorlanish retseptida keltirilgan vaqtdan keyingina uni ochib ko‘rish mumkin bo‘ladi.

    Taom pishayotgan vaqtda ta’mini totib ko‘rmaslik

    Taomni retsept asosida tayyorlagan taqdiringizda ham uni ta’mini totib ko‘rishni unutmang. Pishganidan keyin mazasi o‘ylaganingizdek bo‘lmaganiga ajablanish o‘rniga har gal yangi qo‘shimcha masalan, tuz yoki zira qo‘shganingizda tekshirib ko‘ring.

    Retseptni noto‘g‘ri o‘qish

    Qanchalik ajablanarli tuyilmasin, yangi taom tayyorlashdan avval retseptini diqqat bilan o‘qib chiqish kerak. Avval tayyorlab ko‘rilmagan yegulikni pishirish davomida adashib ketish oson. Shoshmasdan, diqqat bilan tayyorlanganda adashish ehtimoli kam bo‘ladi. Retseptda keltirilgan ma’lumotlarda  yanglishlik bo‘lishi, to‘g‘ri yozilgan taqdirda ham mahsulotlar miqdorida chalg‘ib ketish mumkin. Shu sababdan yaxshisi bir taom retseptini 2 yoki 3 manbadan ko‘rib, solishtiring. Shunda o‘zingizga to‘g‘ri keladiganini topishingiz mumkin.

    Qovurish uchun bir yog‘dan foydalanish

    Aksari uy bekalari asosan o‘simlik yoki zaytun yog‘idan foydalanadi ammo hamma taomga ham bu mos kelavermasligi mumkin. Ba’zi hollarda uzoq qizib ketganidan keyin yog‘ tutab toksik xususiyatga ega bo‘lishi bu esa taom mazasi o‘zgarishiga ta’sir qilishi mumkin. Tanlov borasida cheklanmang, sariyog‘dan, kokos yog‘i va hatto g‘oz yog‘idan ham foydalaning.

    Tovani to‘latib taom tayyorlash

    Taom tayyorlash jarayoni sabrni talab qiladi. Unutmang, tovani to‘lib toshirib pishirish ovqat sifatiga ta’sir qiladi. Taomlar bir-biriga haddan ortiq yaqin bo‘lganida havo va issiqlik taqsimoti buziladi. Bu ham yetmagandek odatdagidan uzoqroq pishadi. Ovqatning yarmi bo‘tqa holiga kelib, qolgan mahsulotlar qovurilmasligi yoki pishmay qolishi mumkin. Yaxshisi ikkita tovada ikki portsiya qilib pishiring.

    Ovqatni keragidan ko‘p aralashtirish

    Sabrsiz uy bekasiga xos yana bir simptom ovqatni o‘z holiga qo‘ymasdan, aralashtiraverish hisoblanadi. Usti qizarib kisir-kisir bo‘lib chiqishi kerak bo‘lgan ayrim taomlarni aralashtiraverish ko‘ngildagidek chiqmasligiga sababchi bo‘lishi mumkin.

    Ko‘z bilan mo‘ljallash

    Tarozidan foydalanmaslik yoki tuz yoki shakarni qoshiqsiz o‘lchab solishni professionallarga qo‘yib bering. Natijadan hafsala pir bo‘lgandan ko‘ra, vaqtida o‘lchab solgan yaxshi. Ayniqsa tort va pirog tayyorlashda aniqlikka amal qilish kerak. Bunda faqat portsiya emas, mahsulotlar harorati va qo‘shish ketma-ketligi ham muhim rol o‘ynaydi.

    Harorat rejimiga amal qilmaslik

    Taom tayyorlashdan avval mahsulotlar haroratiga e’tibor qarating. Masalan steyk tayyorlanadigan go‘shtni muzlatkichdan avvalroq olib qo‘yish kerak. Yo‘qsa, qovurish jarayoni cho‘zilishi, usti kuyib ichi xom bo‘lib qolishi mumkin. Qat-qat va qumoq-qumoq xamirli yeguliklar uchun esa mahsulotlar harorati sovuq bo‘lgani yaxshi. Boshqa xamirli taomlar uchun esa mahsulotlarni muzlatgichdan ertaroq olib qo‘ygan yaxshi.

    Mahsulotlarni o‘tmas pichoq bilan to‘g‘rash

    O‘tmas pichoq bilan to‘g‘ralganda mahsulotlar shakli ko‘ngildagidek chiqmasligi masalan, pomidorga o‘xshash sabzavotlar ezilib ketishi bu esa taom ta’miga ta’sir qilishi mumkin. Qolaversa, bunday pichoqdan foydalanganda o‘zingizga ham shikast yetkazishingiz mumkin.

    Mavzuga doir:

    • Faqat shirinlik emas: Uddaburon uy bekasi tvorogdan tayyorlashi mumkin bo‘lgan 5 yegulik
    • Bola ovqatlanishni istamay xarxasha qilsa, nima qilish kerak?
    • Mikroto‘lqinli pech nimalarga qodir? Ishingizni osonlashtiradigan 10 layfxak

    16.12.2020, 12:59   Izoh (0)   18917
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Sirli dushman: Nima uchun tish kovlagichdan foydalanmaslik kerak?

    14.12.2020, 22:46

    Qishda yozgi liboslarni qanday kiyish mumkin? 6 ta foydali tavsiya (foto)

    11.12.2020, 20:42

    Sochlarni tezroq o‘stirish xususiyatiga ega bo‘lgan mahsulotlar

    11.12.2020, 16:38

    Yangi yil sovg‘asi uchun ajoyib g‘oya: shokoladli guldasta tayyorlaymiz (foto)

    10.12.2020, 15:37

    Kosmetik vositalarning umrini qanday uzaytirish mumkin?

    09.12.2020, 20:43

    Kundalik turmushdagi piyoz bartaraf eta oladigan muammolar

    08.12.2020, 22:23
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    ZARMED Universiteti: 200 ta grant sizni kutmoqda


    “Biznesni rivojlantirish banki” BMT Taraqqiyot Dasturi bilan hamkorlik qiladi


    AVO bank aloqa markazi: innovatsiyalar va yangi xizmat darajasi 


    STEM va biznes yo‘nalishidagi qizlar uchun TBC Bank’dan ta’lim grantlari — O‘zbekistonda gender tafovutini kamaytirish yo‘lida yangi qadam


    Toshkentda CRYPTO O₂ forumi bo‘lib o‘tdi: Texnologiya, fintech va tartib‑qoidalar muhokama qilindi 


    SonetUzStyle tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli 15-avgustgacha uzaytirildi


    BYD SEALION 7: Flagman elektr SUV — shahar ko‘chalarida yangi yetakchi 


    Avvallari xufiyona iqtisodiyotda faoliyat yuritgan eshitish va gapirishda muammosi bor insonlar endi rasmiy sektorga qo’shilib, Poytaxt Parking jamoasining bir qismiga aylandi


    Endi Ucell ilovasida Yandex Music’ni tinglash mumkin 


    OKMKda mahalliy dumpkarlardan foydalaniladi 


    Qo‘ng‘iroqlardan mobil internetga: Toshkent mobil aloqadan foydalanish modelini qanday o‘zgartirmoqda


    AKFA energiya tejovchi romlari: iqlimga moslashtirilgan, qulaylikni ko‘zlagan 


    American University of Technologyʼda bakalavrlar uchun ochiq eshiklar kuni


    Aqlli diversifikatsiya: nima uchun kerak va kapitalni qanday taqsimlash lozim?


    InfinBANK va Kwikpay: uyingizga komissiyasiz va mehr bilan xalqaro pul o‘tkazmalari

     

    Tavsiya etamiz

    Trampning Falastinga nisbatan noxolis siyosati: AQSH YUNESKO a’zoligidan nega chiqyapti?

    2 avgust, 18:35

    Kamchatkadagi hodisa yagona emas: so‘nggi 120 yilda ro‘y bergan eng kuchli megazilzilalar

    1 avgust, 18:20

    Tramp uchun xavotirlar: AQSH prezidenti taniqli shaxslarga yosh qizlarni sotgan Jeffri Epshteynning mijozi bo‘lganmi?

    29 iyul, 17:19

    Bir kechada oddiy ofitsiantdan millionerga aylangan ayol: lotereyadan yutilgan 10 mln dollar mashmashasi

    27 iyul, 09:25
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Quyosh faolligi oshdi: 24 soat ichida 15 ta chaqnash kuzatildi

    Dunyo | 2 avgust, 23:50

    “Har qanday xatoga qarshi raketalar bilan javob qaytaramiz” — Hindiston Pokistonga ogohlantirish berdi

    Dunyo | 2 avgust, 23:25

    Superliga. “Dinamo” “Navbahor”ga qarshi bahsda g‘alabani qo‘ldan chiqardi

    Sport | 2 avgust, 23:20

    Davlat byudjetidan nafaqalarga xarajat qisqarib, subsidiyalar ko‘paytiriladi

    O‘zbekiston | 2 avgust, 23:16

    BAA banklari Rossiya kompaniyalarining hisoblarini ommaviy ravishda bloklashga kirishdi

    Dunyo | 2 avgust, 22:55

    Qurollar faqat mustaqil Falastin davlati barpo etilgandagina topshiriladi — HAMAS

    Dunyo | 2 avgust, 22:30

    Superliga. “Bunyodkor” “Neftchi”dan, “Nasaf” “So‘g‘diyona”dan ustun keldi

    Sport | 2 avgust, 22:21

    O‘z joniga qasd qilish, o‘zidan qoniqmaslik va kuchli stress. Ijtimoiy tarmoqlarga bo‘lgan qaramlik nimasi bilan xavfli (foto, video)

    O‘zbekiston | 2 avgust, 22:00
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.