• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12831.81
    • RUB163.75
    • EUR14606.45
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +27°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Choy damlashda eng ko‘p yo‘l qo‘yiladigan xatolar

    Tetiklashtirishi, energiya berishi bilan o‘ziga xos bo‘lgan choyning ta’mi va foydasi obi-tobida bo‘lishi uchun nimalarga e’tibor berish kerakligi haqida Marie Claire nashri ma’lumot berib o‘tadi.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Damlashdan avval choyni ko‘p yoki kam solib yuborish

    200 ml suvga 2 gramm yoki 1 finjon uchun 1 choy qoshiq choy solish kerak. Aks holda choy ta’mi yaxshi chiqmasligi yoki aksincha achchiq bo‘lib qolishi mumkin. Haddan ortiq achchiq bo‘lgan choy salomatlik uchun zararli bo‘ladi. Choy qancha achchiq bo‘lsa, undagi ftoridlar konsentratsiyasi shunchalik yuqori bo‘ladi. Uning ortiqchasi umumiy salomatlik, ayniqsa, suyaklar ahvoliga salbiy ta’sir qiladi.

    Ustidan qayta damlash

    Newby Teas choy kompaniyasi Yevropaning bir finjon uchun ikki gramm choydan foydalanish texnologiyasidan kelib chiqib qayta damlashni tavsiya qilmaydi. Negaki, soviganidan keyin ustiga qayta damlash choyning ta’miga ham ta’sir qilmay qolmaydi. Birinchi damlanganda foydali xususiyatlari namoyon bo‘lib ulgurgani uchun bunday ichimlikdan hech qanday naf yo‘q. Ayrim past sifatli choylardan esa hatto toksinli mikroelementlar ajralishi ham mumkin. Choy yaproqlarini qayta va qayta damlash xitoy-yapon choy marosimlari: ulun va puerada kuzatilishi mumkin. Unda, asosan, ko‘l va oq choyning ayrim navlaridan foydalaniladi. Osiyoda ulong singari yirik bargli choylar qayta-qayta damlab ichiladi. Ammo ularda damlanadigan quruq choylar miqdori Yevropaliklarnikidan ko‘proq bo‘ladi. Buralgan yoki o‘ralgan choy barglaridan ham takror damlashda foydalanish mumkin. Bu bilan maksimal darajada foydaga erishish mumkin bo‘ladi.

    Dimlash vaqtining noto‘g‘riligi

    Har bir choy turi uchun alohida vaqt kerak bo‘ladi. Masalan, qora choy, ulong va puerni 2-5 daqiqa, ko‘k va oq choyni 2-3 daqiqa, tizanni esa 5 daqiqa dimlash kerak. Uzoq vaqt dimlanganda choy tarkibidagi fenol, lipid va efir yog‘i o‘z-o‘zidan oksidlanishni boshlab, teinning foydasi yo‘qolishiga olib keladi. Oqibatda ichimlikning ta’mi va ifori o‘zgaradi. Uzoq vaqt dimlangandan keyingi taxir ta’m esa kofein miqdorining ko‘pligi emas, zararli moddalar borligi bilan bog‘liq. Shu sabab ham biroz dimlanganidan keyin paketli choyni choynak ichidan olib qo‘yish tavsiya qilinadi.

    Suv haroratining to‘g‘ri emasligi

    Qora choy, ulong va tizanlarni 95 daraja issiq suv bilan damlash kerak. Ammo ko‘k yoki oq choyning nozik barglariga esa bunday issiq suv to‘g‘ri kelmaydi. Suv harorati choyning fermentatsiyasiga to‘g‘ridan to‘g‘ri ta’sir qiladi.

    Suv qanday haroratda bo‘lishi kerak?

    • 100°С — qora choy, puer, ulong, tizan;
    • 75-85°С — ko‘k va oq choy.
    Sifatsiz choy tanlash

    Agar choyning sifati past bo‘lsa, yuqoridagi tavsiyalarga amal qilishning o‘zi yetarli bo‘lmaydi.

    Shu sabab ham tanlov borasida quyidagilar muhim:

    Choy barglari yig‘ib olingan payt — mukammal choy damlash uchun birinchi navbatda choy barglarining sifati ahamiyatli hisoblanadi. Bahor-yoz mavsumida yig‘ilgan choy eng yaxshi sifatli bo‘ladi. Aynan mazkur davrda choy barglari barcha zarur xususiyatlarga ega bo‘ladi.

    O‘rami — choy paketi germetik yopiq, shaffof bo‘lmagan o‘ramda, quyosh nurlari tushishidan himoyalangan bo‘lishi kerak. Aks holda ta’mi va iforidan tashqari, foydali xususiyatlari ham talabga javob bermasligi mumkin.

    Choy qadoqlangan joy — choy terib olinganidan keyin qadoqlanishgacha qanday yo‘llarni bosib o‘tgani haqida qiziqing. Agar yig‘ib olingan joyning o‘zida qadoqlangan bo‘lsa yoki kompaniyaning o‘ziga qarashli qadoqlash fabrikasi bo‘lsa yana yaxshi. Bu choy barglarining yangiligi, foydasi va ta’mi o‘zgarmasligini kafolatlaydi.

    Mazali choylar — bunday choylarni tanlayotganda kimyoviy moddalar qo‘shilganmi yoki tabiiy mahsulotlar, masalan, mevalardan foydalanilganmi, e’tibor berib o‘qing. Choy ta’mi va ifori bilan kishini shod qilishdan tashqari, organizm uchun ham foydali bo‘lishi kerak.

    Mavzuga doir: 

    • Ekspertlar qahva ichish uchun eng yaxshi vaqtni ma’lum qildi
    • Qomatni saqlab qolamiz: kuz faslida vazn ortmasligi uchun 5 ta maslahat
    • Umrni uzaytiradi, yoshlikni saqlab qoladi: qahvaning sog‘liq uchun 10 ta foydasi

    07.12.2021, 17:37   Izoh (0)   36465
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Yashil loviyaning qanday foydali xususiyatlari bor?

    07.12.2021, 15:32

    Koronavirus va tromblar: xavfli asoratning dastlabki belgilari

    06.12.2021, 20:39

    40 yoshgacha uchraydigan insult: kimlarga u xavf soladi hamda kasallikka chalinmaslik uchun nima qilish kerak?

    06.12.2021, 17:36

    Uyqusizlikdan keyingi charchoqni bartaraf etishga yordam beradigan 7 ta usul

    06.12.2021, 15:36

    Bodomning salomatlik uchun foydali xususiyatlari

    06.12.2021, 09:26

    To‘yib uxlashga xalaqit berib, noxush asoratlarni keltirib chiqaradigan omillar

    05.12.2021, 21:13
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


     Coca-Cola jamg‘armasi va Global atrof-muhit va texnologiyalar jamg‘armasi (GETF) “Aylanma iqtisodiyot kelajagi uchun hamkorlik bitimi (PACT)” ni e’lon qilganligi haqida ma’lum qildi


    Tenge Bank Tenge24 ilovasida yangi raqamli avtokreditini e’lon qildi


    Zamonaviy Haval Jolion endi 0% muddatli to‘lov shartida 


    O‘zbekiston qishloq xo‘jaligi mahsulotlari Yevropaga yo‘l olmoqda


    Suv — bebaho neʼmat: Agrobankdan fermerlar uchun yangi metodik to‘plam


    Kapitalbank va Visa O‘zbekiston terma jamoasining JCH-2026 saralash o‘yinini BAAda tantanali ravishda ochishdi


    UCMG Amsterdamda bo‘lib o‘tayotgan Money 20/20 Europe xalqaro fintech ko‘rgazmasida O‘zbekiston nomidan ishtirok etadi


    Mobiuz "Mehribon" imtiyozli tarif rejasini taqdim etdi


    AVO’dan yangi omonat: yillik 25% gacha — 6 oyda orzuingizni amalga oshiring


    Navoiy innovatsiyalar universiteti — kelajagingizni kafolatlaydigan zamonaviy ta’lim maskani! 


    Yangi ufqlar: Centrum Air haftasiga ikki marta Toshkentdan Bishkekka parvozlarni amalga oshiradi


     ADM Jizzakh Jizzaxda joylashgan 5-ixtisoslashtirilgan muassasa tarbiyalanuvchilari ehtiyoji uchun avtobus taqdim qildi


    UZTELECOM "Muruvvat" tarifini taqdim etadi: Atigi 25 000 so‘m evaziga g‘amxo‘rlik va e’tibor bilan boyitilgan aloqa


    Sello Ecosystem Farg‘ona, Andijon va Namanganda Sello Summer Fest yorqin festivalini o‘tkazdi


    Toshkentda xalqaro fintex-hodisa — Visa Cashless Forum 2025 bo‘lib o‘tdi 

     

    Tavsiya etamiz

    Chumchuqlarga yem bo‘lgan burgutlar. “O‘rgimchak to‘ri” operatsiyasi Rossiya uchun qanchaga tushadi?

    4 iyun, 18:49
    Audio Icon

    Qurib qolgan ko‘chatlar, millionlar shamolga uchdimi?

    4 iyun, 15:03

    Feldmarshalga almashtirilmagan Stalinning zurriyoti — “dohiy” nega o‘g‘lini urushga yuborgan edi?

    3 iyun, 21:10

    Ko‘zi o‘tkir, qulog‘i sezgir temir qushchalar. Razvedkachi dronlarning “katta akalari”

    3 iyun, 20:40
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Rossiyada IELTS topshirganlar qamalishi mumkin

    Dunyo | 6 iyun, 21:00

    Shavkat Mirziyoyevni Qurbon hayiti bilan kimlar tabrikladi?

    O‘zbekiston | 6 iyun, 19:57

    Ukraina “O‘rgimchak to‘ri”ga o‘xshash yangi operatsiyalarga tayyorlanmoqda — The Washington Post

    Dunyo | 6 iyun, 19:30

    Germaniya yuzlab migrantlarni mamlakatga kiritmadi

    Dunyo | 6 iyun, 18:50

    Ukrainalik bolalar dam olish va reabilitatsiya uchun Toshkentga keldi (foto)

    O‘zbekiston | 6 iyun, 17:46

    Yaponiyadagi “EXPO-2025” ko‘rgazmasidagi suvda bakteriyalar aniqlandi

    Dunyo | 6 iyun, 16:58

    Isroil uzoq tanaffusdan so‘ng Bayrut hududiga zarba berdi

    Dunyo | 6 iyun, 16:00

    O‘zbekiston milliy terma jamoasi a’zolari va murabbiylarini mukofotlash to‘g‘risidagi prezident farmoni e’lon qilindi

    O‘zbekiston | 6 iyun, 15:25
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.