• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12910.15
    • RUB159.78
    • EUR14660.77
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +26°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Retseptlar

    Pechda pishirilgan qovoq: mazali retseptlarni tayyorlab ko‘ring

    Pechda pishirilgan qovoqni sho‘rva, salat, pirog va desertlarga qo‘shish mumkin. Mazali ta’mga ega qovoqni boshqa taomlar bilan qo‘shib iste’mol qilsa ham bo‘ladi.

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Pechda pishirilgan qovoqning foyda va zarari 

    Pishirilgan qovoq — buyraklar, yurak, siydik pufagi, jigari bilan bog‘liq muammolari bo‘lgan insonlar uchun foydali hisoblanadi. Kuzgi sabzavot qarish jarayonini sekinlashtiradi, teriga va sochga yaxshi ta’sir qiladi. Bundan tashqari, parhezdagi insonlar ham qovoqni iste’mol qilishi mumkin.

    Quyida qovoqning foydali xususiyatlari keltiriladi:

    • Buyraklar va siydik pufagining ishini normallashtiradi, buyraklardagi toshlardan, surunkali sistitdan, pielonefritdan xalos bo‘lishga yordam beradi.
    • Siydik kislotasi tuzlarining to‘planishini oldini oladi. U diuretik ta’sirga ega, ortiqcha suyuqlikni olib tashlaydi.
    • Qon bosimini normallashtiradi, qon tomirlari va yurakni faoliyatini yaxshilaydi. Bu sabzavot tarkibidagi kaliy bilan bog‘liq.
    • Pishirilgan qovoq jigarni tozalaydi va uning faoliyatini tiklaydi.
    • Ko‘p miqdorda xun tolasi mavjudligi sababli ovqat hazm qilish jarayonlarini normallashtiradi. Parhez kunlarida qovoqni iste’mol qilish mumkin.
    • Stressdan xalos bo‘lishga yordam beradi, uyqusizlik bilan kurashadi, uyqu jarayonini yaxshilaydi.
    Biroq qovoqni haddan tashqari iste’mol qilishning organizmga yomon ta’siri bor:
    • Qandli diabet bilan og‘rigan insonlarda qondagi shakar miqdori ortishi mumkin. Shifokor tomonidan belgilangan me’yorga muvofiq foydalanish mumkin.
    • Oshqozon-ichak traktining buzilishi — laksatif ta’sirga ega, oshqozon yarasi, gastritning bo‘lgan paytda ishlatilmasligi kerak.
    • Oziq-ovqat mahsulotlariga allergiya mavjud bo‘lsa, unda qovoqni dietaga ehtiyotkorlik bilan qo‘shish kerak.
    Qovoqni mazali pishirish sirlari 
    • Pishirish uchun qovoqning pishgan, yumshoq, yorqin, to‘q sariq rangdagi ko‘rinishga ega bo‘lganini tanlang. O‘rtacha mevalarni oling, kattalari haddan tashqari pishgan bo‘lishi mumkin.
    • Qovoq bo‘laklarining pishirish varag‘iga yopishib qolishiga yo‘l qo‘ymaslik uchun ularni pergamentga qo‘yish kerak. Katta bo‘laklar folga ichida yaxshi pishiriladi.
    • Agar qovoqning yumshoq joyi kuyishini istamasangiz, uni folga bilan yoping.
    • Pishirish idishiga ozgina suv quying, shunda qovoq bo‘laklari suvli bo‘ladi va yopishmaydi.
    Qovoqni qanday saqlash kerak?

    Yerto‘la

    Qovoqni saqlashning eng ishonchli usuli — uni yerto‘lada saqlashdir. Bu joyda taxminan 5 daraja doimiy harorat va o‘rtacha namlik saqlanadi. Qovoqlarni qo‘yishdan oldin oldin xonani tayyorlash kerak: o‘tgan yilgi mevalarni olib tashlang, shamollating, javonlarni tushiring va polni yuving. Poliz ekinlarini orasida 10 sm masofa saqlab terib chiqing. Agar qovoqda kondensatsiya paydo bo‘lsa, namlikni quruq mato bilan artib oling va shamollatish tizimining qanday ishlashini tekshiring. Profilaktik maqsadlarda ohak qo‘yishingiz mumkin — u namlikni yaxshi qabul qiladi.

    Ko‘p qavatli uy 

    Qovoqni saqlash uchun sizga doimiy havo harorati bo‘lgan qorong‘i joy kerak bo‘ladi — masalan, omborxona bu masalada eng yaxshi variant. Qovoqni yuvmang, bu uni buzilishdan himoya qiladi.

    Asosiy qoidalar:

    • Sabzavotlarni karton yoki yog‘och qutilarga qo‘ygan ma’qul. Plastik qoplardan foydalanmang, aks holda kondensatsiyada mog‘or to‘planadi.
    • Substrat sifatida pergament qog‘ozni yoki somonni qo‘yish mumkin. Vaqt o‘tishi bilan uni o‘zgartirish kerak.
    • Omborxonani muntazam ravishda shamollatish va vaqti-vaqti bilan qovoqning o‘zgarmaganiga ishonch hosil qilish kerak.
    Qovoqni saqlash mumkin bo‘lgan boshqa joylar
    • Deraza tokchasi yaqinida — sabzavotni zig‘ir yoki paxtadan bo‘lgan mato bilan qoplangan, sopini yuqoriga qaratib kartonga qo‘yish kerak.
    • Izolyatsiya qilingan balkon — polni adyol bilan yopishingiz, qovoqlarni qo‘yishingiz, quyosh nurlaridan himoya qilish uchun mato bilan yopishingiz kerak. Harorat tushganda, blankalarni paxtali adyol bilan o‘rab oling.
    • To‘shak ostida — o‘ta og‘ir holatlarda qovoqni salqin xonada saqlash mumkin. Biroq qovoqlar ostida fanerni qo‘yish tavsiya etiladi.
    Muzlatkichda

    Qovoqni muzlatkichda saqlash uchun bir necha qismga bo‘lishingiz va tilimlarni qog‘oz sochiq bilan quritishingiz kerak. Ushbu shaklda saqlash muddati 7 kun. Katta tilimlarga o‘simlik yog‘ini surting va folga bilan o‘rang. Kesilgan bo‘lak muzlatgichga qo‘yilishi mumkin. Muzlatilgan holatdagi qovoq keyingi mavsumga qadar turishi mumkin.

    Pechda pishirilgan qovoq: retseptlar

    Pechda pishirilgan sabzavot barcha foydali xususiyatlarini saqlab qoladi, shu bilan birga mazali taom bo‘ladi.

    Qovoqni qanday qilib bo‘laklarga bo‘lib pishirish mumkin: klassik retsept

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Kerakli masalliqlar:

    • qovoq bo‘lakchalari — 300 g
    • shakar — 1 stakan 
    • suyuq asal — 2 qoshiq
    • limon po‘sti — 1 qoshiq
    • limon sharbati — 2 qoshiq
    • maydalangan dolchin — yarim qoshiq
    Tayyorlanishi: 
    1. Qovoqni tozalang va taxminan 1,5 sm kub shaklida kesing.
    2. Bir qatlamda pergament qog‘oziga yoyib, shakar seping.
    3. Uni 180 daraja haroratda oldindan qizdirilgan pechga qo‘ying va 15 daqiqa davomida pishiring.
    4. Limon sharbatini siqib oling, mevaning qobig‘ini olib tashlang.
    5. Tayyor taomga dolchin, limon po‘sti va limon sharbatini soling.
    6. Pechga qaytarib soling va yana 20 daqiqa pishiring.
    7. Issiq qovoq bo‘laklarining ustiga suyuq asalni soling.
    8. Qo‘shimcha ravishda mayiz yoki yong‘oq qo‘shishingiz mumkin.
    Asal va kori bo‘laklari bilan pechda pishirilgan qovoq retsepti

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Kerakli masalliqlar: 

    • kichik qovoq — 1 dona
    • mayiz - 2 stakan
    • asal — 1 osh qoshiq
    • kori — yarim qoshiq
    • kinza — yarim qoshiq
    • zaytun yog‘i, qalampir va tuz — ta’bga ko‘ra
    Tayyorlanishi:
    1. Qovoqni kesib oling va kub shaklida to‘g‘rang. Ustiga o‘simlik yog‘i quyib tuz va qalampir seping.
    2. Kublarni pergament qog‘ozga joylashtiring, pechga 20 daqiqaga qo‘ying. Pishirish haroratini 180 daraja qilib belgilang.
    3. Mayiz, kori, asal va kinzani aralashtiring. Tayyor bo‘lgach taomni tatib ko‘ring.
    Pechda olchin va olma qo‘shib mazali qovoq pishiramiz

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Kerakli masalliqlar:

    • qovoq — 400 g
    • olma — 2 dona
    • shakar — 2 qoshiq
    • limon sharbati — 1 qoshiq
    • dolchin — bir chimdim
    Tayyorlanishi:
    1. Qovoqni tozalang, bo‘laklarga bo‘ling, pishirish varag‘iga qo‘ying.
    2. Olmaning po‘stini olib tashlang va o‘rtacha bo‘laklarga bo‘ling. Limon sharbatini soling va uning ustiga shakar, dolchin seping.
    3. Pechni 200 daraja haroratda oldindan qizdiring, qovoqlarni 30 daqiqaga pishiring.
    4. Qovoqni sovutilgan yoki issiq holda iste’mol qiling.
    Bo‘laklarga bo‘linib pechda pishirilgan qovoq

    Ushbu pishirilgan qovoq pishloq, pomidor, go‘sht yoki baliqqa garnir sifatida mos keladi.

    Kerakli masalliqlar: 

    • o‘rtacha kattalikdagi qovoq — 1 ta dona
    • qattiq pishloq — 50 g
    • cherri pomidorlari — 10 dona
    • zaytun yog‘i — 2 qoshiq
    • ziravorlar — ta’bga ko‘ra
    Tayyorlanishi:
    1. Qovoqni yuving, po‘stini olib tashlang, tilimga kesib oling.
    2. Qovoqni bo‘laklarga bo‘lib oling, zaytun yog‘ini quying, ustidan ziravorlar seping. Yaxshilab aralashtiring.
    3. Pechni 180 daraja haroratda oldindan qizdirib oling va qovoqni yumshoq bo‘lgunga qadar 45-50 daqiqa davomida pishiring.
    4. Qovoqni pechdan olib cherri pomidorlarini ustiga qo‘ying, ustiga maydalangan pishloq seping. Yana 10 daqiqa davomida pechga qo‘ying.
    Sarimsoq qo‘shilgan, tez pishadigan mazali qovoq retsepti

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Kerakli masalliqlar:

    • sarimsoq — 2 donacha
    • zaytun yog‘i — 3 qoshiq
    • limon sharbati — 1 qoshiq
    • koriandr — 1 qoshiq
    • petrushka — 4 ta novdacha 
    • tuz va murch — ta’bga ko‘ra
    Tayyorlanishi:
    1. Koriandr va sarimsoqni blenderda maydalang.
    2. Petrushkaning faqat bargalarini maydalab oling.
    3. Zaytun yog‘i, limon sharbati, petrushka, koriandr sarimsoq, tuz va murchni birga aralashtiring.
    4. Qovoq bo‘laklarini qobig‘isiz 8 qismga bo‘ling. Ularning ustidan achchiq aralashmani quying.
    5. Pishirish idishini folga bilan yoping. Qovoq bo‘laklarini tering va pechga qo‘ying. Pishirish haroratini 200 daraja qilib belgilang.
    6. Qovoqni 40 daqiqa davomida pishiring, oxirida folgani oching va “Gril” rejimida 5-7 daqiqa davomida qovuring.
    Ziravorlar bilan pishiriladigan qovoq retsepti 

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Kerakli masalliqlar:

    • qovoq — 800 g
    • sariyog‘ — 2 qoshiq
    • jigarrang shakar — 2 osh qoshiq
    • dolchin — bir chimdim
    • muskat yong‘og‘i (maydalangani) — bir chimdim
    • zanjabil — bir chimdim
    Tayyorlanishi:
    1. Qovoq bo‘laklarini tozalang va katta bo‘laklarga bo‘ling.
    2. Sariyog‘ni eritib oling, pishirish idishini yog‘lang.
    3. Idishning ustini pergament bilan yoping, qovoqni qo‘ying va qolgan qismini sariyog‘ bilan yog‘lang.
    4. Ustiga ziravorlar va shakar seping.
    5. Pechni 180 daraja haroratda oldindan qizdiring va qovoqlarni 20 daqiqa davomida pishiring.
    6. Bo‘laklarni aylantiring, yog‘ va ziravorlar solib yana 10 daqiqa pishiring.
    Qo‘ziqorinli pishirilgan qovoq

    Foto: Lifehacker

    Foto: Lifehacker

    Kerakli masalliqlar: 

    • kichik qovoq — 4 dona
    • qo‘ziqorin — 250 g
    • ismaloq — 200 g
    • piyoz — 1 dona
    • sarimsoq — 1 bo‘lakcha
    • tuz, qalampir —  ta’bga ko‘ra
    • sariyog‘ — 1 qoshiq
    • qattiq pishloq — 80 g
    • baton — 1 dona
    • muskat yong‘og‘i (maydalangan) — ta’bga ko‘ra
    • yog‘li qaymoq ​​— 100 ml
    • o‘simlik yog‘i — 50 ml
    Tayyorlanishi:
    1. Qovoqning yuqori qismini kesib tashlang, biroq uni tashlamang. Urug‘larni tozalang, tuz va qalampir qo‘shing.
    2. Piyozni yarim halqalarga kesib oling, yumshoq bo‘lgunga qadar sariyog‘ bilan qovuring.
    3. Ustiga qo‘ziqorin, ezilgan sarimsoq qo‘shing,  5 daqiqadan so‘ng, ismaloq barglarini soling. Yumshoq bo‘lguncha qovuring.
    4. Nonni mayda bo‘laklarga kesib oling, unga qo‘ziqorinlarga qo‘shing va muskat yong‘og‘ini seping. Ularning ustiga qaymoq qo‘shing.
    5. Pishirish varag‘ini yog‘lang, sabzavotlarni qo‘ying, qovoqning ustini qovoq bo‘lagi bilan yoping.
    6. Qovoqni 180 daraja haroratda qizdirilgan pechda 1,5 soat davomida pishiring. Keyin qovoqning ustidagi bo‘laklarni olib tashlang va sabzavotlar qizarguncha yana 20 daqiqa pishiring.
    Mavzuga doir:
    • Qovoq chindan ham foydalimi va undan nima tayyorlasa bo‘ladi? 3 xil oddiy retsept.
    • Qovoq ichiga guruch va go‘sht solib, takrorlanmas ta’mga ega taom tayyorlaymiz.
    • Qovoq qo‘shib tayyorlanadigan ragu retsepti.
    • Mavsumiy retsept: qovoq va olmadan mazali pirog tayyorlaymiz.

    01.10.2022, 12:31   Izoh (0)   12282
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Nok, ismaloq va olmadan mazali iliq smuzi tayyorlaymiz

    30.09.2022, 09:53

    Qiyma va karamdan mazali pirog tayyorlaymiz

    29.09.2022, 19:35

    Pomidor qaylasida pishiriladigan mazali teftellar retsepti

    28.09.2022, 18:30

    Nonushtaga tez tayyorlanadigan mini-pitssa retsepti

    28.09.2022, 09:45

    Qovoqli lazanya retsepti: kuz oqshomi uchun mazali taom tayyorlaymiz

    27.09.2022, 21:19

    Faqat 2 ta mahsulot qo‘shiladigan va tez tayyor bo‘ladigan makaronli taomlar retsepti

    27.09.2022, 17:43
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    InfinBANK Global Money Week 2025 da ishtirok etdi


    Uklonda taksi haydovchilari uchun katta tadbir o‘tkazildi!


    Kapitalbank 2024-yilgi Brand Awards International mukofotiga sazovor bo‘ldi


    Coca-Cola 139 yillik ilhom, ajoyib kashfiyotlar, mashhur kampaniyalar va butun dunyo sevib qolgan ta’mni taqdim etmoqda 


    Moliyaviy firibgarlik: murakkab sxemalar bo‘yicha sodda tushunchalar 


    CHERY bilan o‘z orzungizni amalga oshiring: barcha modellar uchun boshlang‘ich to‘lov pasaytirildi! 


    HONOR kompaniyasi HONOR 400 Lite smartfonini taqdim etdi. Qiziq, u nimasi bilan lol qoldira oladi?


    Mobiuz “MazzaFest”da yangi “Mazza” va “Mazza 2.0” tarif rejalarini taqdim etadi


    Silk Avia Shahrisabzga ko‘proq parvoz qiladi


    Siberian Wellness — O‘zbekistonda 15 yil


    Moliyaviy savodxonlik maktab ostonasidan boshlanadi


    UZCARD SHERDOR premium kartasi endi MKBANKda mavjud


    OKMK 2,3 milliard dollar kredit mablag‘larini jalb qildi va 125 million dollar moliyaviy xarajatlarni iqtisod qildi


    Parvoz — katta shahar xarakteriga ega qulay biznes-klass turar joy


    Ziffler‘dan katta taqdimot: yangi qiyofa, zamonaviy dizayn va aqlli maishiy texnikalar

     

    Tavsiya etamiz

    “Ular o‘z vatani mustaqil bo‘lishi uchun kurashgan edi” — Turkiston legionining ayanchli tarixi

    8 may, 15:09

    Rashidov, gazli ichimliklar zavodi, Qizil maydon. 9-may — Toshkent tarixidan fotolavhalar

    7 may, 14:40

    Fazoviy poyganing boshlanishi — Gagarinning parvozi yolg‘on bo‘lganmi?

    6 may, 18:00
    Audio Icon

    “Qurolli qushchalar”. O‘zbekistonda ishlab chiqarilayotgan dronlar haqida

    5 may, 21:10
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Pokiston havo zarbalari orqali Hindistonning muhim obyektlarini yo‘q qildi

    Dunyo | 10 may, 08:50

    Tong sehri: Jennifer Lopes, Opra Uinfri va boshqa mashhurlar nega soat 5 da turadi?

    Layfstayl | 10 may, 08:30

    Anchelotti “Real” boshqaruvini qachon tark etishi ma’lum bo‘ldi

    Sport | 9 may, 23:38

    Superliga. “Dinamo” “Surxon”ni mag‘lub etib, turnir jadvalida kuchli uchlikka kirib oldi

    Sport | 9 may, 22:35

    AQSH byudjeti taqchilligi yil boshidan beri 196 mlrd dollarga ko‘paydi

    Dunyo | 9 may, 22:05
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.