Vazn tashlash uchun to‘g‘ri ovqatlanish kerak — bu hammaga ma’lum. Ammo hamma ham to‘g‘ri ichish bu bilan bir xil darajada muhimligini bilmaydi: birinchi navbatda, albatta, suv, lekin choy va qahvaga ham e’tibor berish kerak. “Noviy ochag” nashri ozish jarayonini tezlashtirish uchun ushbu tetiklantiruvchi ichimliklardan qanday foydalanishni ma’lum qildi. Ammo unutmaslik kerak, jismoniy faollik va to‘g‘ri ovqatlanish ham alohida ahamiyatga ega.
Vazn kamaytirish uchun qahvani qachon ichish kerak?
Nonushtadan keyin qahva iching
Hech qachon och qoringa qahva ichmang: kofein oshqozon shilliq qavatini bezovta qilishi mumkin. Ammo ertalabki ovqatni issiq ichimlik bilan tugatish — kofein metabolizmni yaxshilashga olib keladi, keyin esa kun davomida metabolizm 8-11 foziga tezlashadi.
Mashq qilishdan 40 daqiqa oldin bir chashka qahva iching
Sport va mashg‘ulotlarni samarali bo‘lishi uchun mashg‘ulotdan 40 daqiqa oldin bir chashka qahva ichish tavsiya etiladi: kofein kuchli energiya bilan ta’minlaydi.
Yotishdan 4 soat oldin qahva iching
Sog‘lom uyqu nafaqat salomatlik, balki go‘zal qomat uchun ham zaruriydir. Agar inson yetarlicha uxlamasa, ertasi kuni xavfli ovqatlanish odatlariga ko‘proq moyil bo‘lib, kaloriya va trans yog‘larga boy ovqatlarni iste’mol qiladi. Bundan tashqari, uyqusiz tundan keyin faolroq ishlab chiqariladigan kortizol ham kilogramm ortishiga hissa qo‘shadi.
Faqat qora qahva iching
Sut, qaymoq, shakar va ayniqsa siroplar ichimlikni yanada mazali qilishi mumkin, ammo ular sog‘liqqa ham, organizmga ham foyda keltirmaydi. Agar qora qahvani umuman icholmasangiz, asal va yog‘siz sut qo‘shing mumkin, lekin boshqa shakarli qo‘shimchalardan saqlaning. Unutmangki, sutga asoslangan standart qahva ichimligi va siropi shirinlik kabi ko‘p kaloriyani o‘z ichiga olishi mumkin!
Me’yorni oshirib yubormang
Qahvaning maksimal xavfsiz sutkalik me’yori 400 mililitrni tashkil qiladi. Bundan ko‘pi yurak-qon tomir va asab tizimi uchun xavflidir. Kuchli stress ham vazn saqlashga yordam bermaydi!
Vazn kamaytirishda qanday choylar foydali?
Oq choy: yog‘ hujayralarini yo‘q qiladi
2009-yilda Nutrition and Metabolism jurnalida chop etilgan tadqiqot oq choy ekstrakti yog‘ hujayralarining parchalanishini tezlashtirishini tasdiqladi. Olimlarning fikricha, bu ta’sirga yog‘ hujayralarini tom ma’noda sindirishga yordam beradigan maxsus antioksidantning yuqori miqdori tufayli erishiladi.
Ko‘k choy: metabolizmni rag‘batlantiradi
Ushbu turdagi choy antioksidantni ham o‘z ichiga oladi, ammo uning kuchi boshqacha. Kofein tarkibi bo‘yicha chempion bo‘lgan ko‘k choy metabolizmni tezlashtirishga yordam beradi, shuningdek, faol hayot tarzini saqlab qolish uchun zarur bo‘lgan energiyani beradi.
Qora choy: yog‘larning so‘rilishini to‘xtatadi
Agar ratsionda yog‘li ovqatlar ko‘p bo‘lsa, qora choy ham bo‘lishi shart, chunki u yog‘larning so‘rilishiga to‘sqinlik qiladi va kilogramm ortishining oldini oladi. Ushbu ichimlik tarkibida yog‘larning so‘rilishini to‘xtatishga yordam beradigan maxsus o‘simlik birikmalari polifenollari — aflavinlar va arabubinlar mavjud. Bundan tashqari, ba’zi tadqiqotlar qora choyning diabet rivojlanish xavfini kamaytirish qobiliyatini tasdiqlaydi.
Yalpizli choy: ochlikni kamaytiradi
Aslida yalpizli choyni ichishning hojati yo‘q, uni shunchaki hidlash kifoya. Iyezuit universiteti tadqiqoti yalpiz hidi ochlikni bostirishini tasdiqladi: besh kun davomida har ikki soatda yalpiz hidini hidlagan tadqiqot ishtirokchilari kaloriya va shakarni kamroq iste’mol qildi. Shunday qilib, yalpiz choyini hidlash orqali vazn kamaytirish mumkin.
Zanjabilli choy: to‘qlik hissini uzaytiradi
Zanjabilli choy sehrli ichimlik bo‘lib, qon bosimini me’yorlashtiradi, qonda shakar miqdorini pasaytiradi, yallig‘lanishni yengillashtiradi. Shuningdek, to‘qlik hissini uzoqroq muddatga uzaytirishga yordam beradi. Shunday ekan, ovqatni bir piyola zanjabilli choyi bilan yakunlash tavsiya etiladi.
Arpabodiyonli choy: uxlayotganda ozishga yordam beradi
Arpabodiyon organizmdagi melatonin darajasini oshirishga qodir, bu uyquni tartibga soladi va metabolizm uchun ham javobgardir. Granada universiteti mutaxassislari tomonidan o‘tkazilgan tadqiqot natijalari tasdiqlaganidek, arpabodiyonli choyni muntazam iste’mol qilish vazn yo‘qotishni tezlashtirishga yordam beradi va bu uyqu paytida ham sodir bo‘ladi.
Moychechakli choyi: stressni yengillashtiradi
Yotishdan oldin bir chashka moychechakli choy ichish — ajoyib tanlov. Birinchidan, bu ichimlik qonda shakar darajasini pasaytirishga yordam beradi. Ikkinchidan, u tinchlantiruvchi xususiyatlarga ega va stressdan xalos bo‘lishga hissa qo‘shadi. Agar asabiylashish va gamburger yoki kartoshka fri iste’mol qilish istagi paydo bo‘lsa, bir piyola moychechakli choy ichish tavsiya etiladi.
Izoh (0)