Marie Claire taqdim etgan ushbu ichimlik turlari nafaqat och qoringa uxlamoqchi bo‘lganda paydo bo‘ladigan tashvishlardan xalos bo‘lishga yordam beradi, balki tanadagi kerakli jarayonlarni qo‘zg‘atib, ozishga ham yordam beradi.
Kutish salomatlik va mukammal qomatni saqlash jarayonining eng muhim tarkibiy qismlaridan biridir. Bezovtalik va tashvish bilan to‘la tunlar nafaqat charchatadi, balki semirish xavfini ham oshiradi. Sifatli uyqu tufayli organizm kuniga to‘plangan hamma narsani samarali qayta ishlaydi.
Kechqurun organizm kamroq energiya sarflaydi va metabolizm sekinlashadi. Afsuski, uyqusizlik qondagi qand miqdoriga ta’sir qiladi va insulin darajasini oshiradi, bu ochlik hissini uyg‘otadi va kaloriyalarni sarflash tezligini sekinlashtiradi. Shuning uchun kechalari, ayniqsa, kaloriya va shakarga boy ovqatlarni iste’mol qilish tavsiya etilmaydi. Biroq organizm zarur elementlar bilan ta’minlash uchun yotishdan oldin ichish mumkin bo‘lgan ichimliklar mavjud, shuningdek, ular ozishga ham yordam beradi.
Zarchavali latte
Bu nafaqat ertalab, balki kunning oxirida ham ichish mumkin bo‘lgan qahva uchun yaxshi alternativ. Zarchava yallig‘lanishga qarshi ta’sirga ega va to‘qlik hissi bilan ta’minlaydi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatdiki, asosiy komponentlardan biri kurkumin bo‘lgan yog‘ to‘qimalarining o‘sishini to‘xtatish va shakar darajasini tartibga solishda rol o‘ynaydi.
Kefir
Bu probiyotiklarga boy fermentlangan sut ichimligi foydali bakteriyalar darajasini oshirish uchun ichakka ta’sir qiladi, bu vitamin va minerallarning hazm bo‘lishiga hamda so‘rilishiga yordam beradi. Yogurtga o‘xshash ichimlik uyquni yaxshilashga va mashg‘ulot samaradorligini oshirishga hissa qo‘shadi. Biroq unda shakar yo‘qligini tekshirib ko‘rish tavsiya etiladi.
Kerob kakaosi
Kerob ichakdagi toksinlar bilan kurashishga yordam beradigan taninlarga boy. Bu ovqat hazm qilishni yaxshilaydigan foydali bakteriyalarning ko‘payishiga yordam beradi. Kerobni o‘simlik suti va biroz shirin bo‘lishni istasangiz, tabiiy ta’m beruvchi qo‘shib, kakao tayyorlash mumkin.
Sut
Sut kalsiy va triptofanga boy, shuning uchun ko‘pchilik uni kechasi ichishni yaxshi ko‘radi. Kalsiy miyaga triptofan aminokislotasini uyquga olib kelishi ma’lum bo‘lgan melatonin deb ataladigan moddani yaratish uchun ishlatishga yordam beradi. Agar ichaklar yoki teri sigir sutini yoqtirmasa, kalsiy bilan boyitilgan o‘simlikka asoslangan variantni sinab ko‘rish mumkin.
Lavandali choyi
Lavanda gullari ekstrakti sifatli va chuqur uyquning davomiyligini oshirishi aniqlandi, bu esa organizmning samarali tiklanishiga imkon beradi. Buning uchun kechqurunga mo‘ljallangan tayyor choy sotib olish mumkin. Tarkibi qora yoki ko‘k choy emas, balki faqat o‘tlar bo‘lishi lozim yoki uni kukun shaklida topish mumkin.
Moychechak choyi
Bu kofeinsiz klassik kechki ichimlik. U uyquni qo‘zg‘atuvchi xususiyatlari tufayli xotirjamlik hissini beradi. Bir chashka iliq moychechak choyi organizmdagi glitsin darajasini oshiradi, bu nafaqat yengil tinchlantiruvchi, balki organizmni bo‘shashtiradigan neyrotransmitterdir.
Izoh (0)