Soch salomatligi uchun to‘g‘ri ovqatlanishdan muhimroq narsa yo‘q. Agar siz quyidagi mahsulotlarni ratsionga kiritmagan bo‘lsangiz, buni qilish vaqti keldi.
Har bir ayol qalin, yorqin sochlarni orzu qiladi. Bizning maslahatimiz ratsioningizni qayta ko‘rib chiqish orqali maqsad sari harakat qilishni boshlashdir. Qanday mahsulotlar sochlarga go‘zallik va kuch bag‘ishlashi mumkinligini byuti-bloger, qarishga qarshi turmush tarzi bo‘yicha mutaxassis Anna Borteychuk ma’lum qildi.
Ayollarda zaif sochlarning eng keng tarqalgan sababi ikkita muammoning kombinatsiyasi: oqsil yetishmasligi va temir tanqisligi. Shuning uchun ratsionni tahlil qilish bilan boshlash kerak bo‘lgan birinchi narsa, yetarli miqdorda oqsil iste’mol qilayotganni baholashdir.
Qizil go‘sht (qo‘y, mol go‘shti)
Xayz ko‘rish tufayli ayol organizmi temirning ma’lum foizini yo‘qotadi. Agar u yetarli miqdorda oziq-ovqat bilan ta’minlanmagan va ichaklarda gastrit, yallig‘lanish bo‘lsa, kislorod yetkazib berish uchun mas’ul bo‘lgan gemoglobinning pasayishi bilan birga temir tanqisligi anemiyasi rivojlanish xavfi mavjud.
Bunday sharoitda qon aylanishi buziladi, buning natijasida soch follikulalari yetarli miqdorda ozuqa ololmaydi, tolalar muddatidan oldin o‘la boshlaydi va sochlar siyraklashadi. Temirning yagona to‘liq manbai qizil go‘shtdir. Tug‘ish yoshidagi ayollar uni haftasiga 2-3 marta iste’mol qilishlari kerak.
Bedana tuxumlari
Oqsil va temirning yana bir munosib manbai — bedana tuxumlari. Ular tovuqnikidan ko‘ra ko‘proq mikroelementlarga boy, shuning uchun ularga e’tibor berish kerak. Bedana tuxumida, shuningdek, yog‘ almashinuvi uchun zarur bo‘lgan omega-3 va E vitamini mavjud.
Tvorog
Tvorog — oqsil va kalsiyning yana bir ajoyib manbai bo‘lib, sochlarning kuchli va sog‘lom o‘sishiga yordam beradi. Ertalab yoki kechqurun 100-150 gramm yangi tvorog iste’mol qilish natijasida sochlar yumshoq, elastik va ipakdek mayin bo‘ladi.
Anor
Mahsulotlardan temirning so‘rilishi uchun kofaktorlar — biokimyoviy reaksiyalarning to‘g‘ri borishi uchun zarur bo‘lgan vitaminlar muhim ahamiyatga ega. Bunda C vitamini muhim rol o‘ynaydi. Anor mevasi antioksidant E, C, A vitaminlariga boy.
Shikastlangan sochlarni tiklash uchun vaqti-vaqti bilan anorni ratsionga kiritish, uning ajoyib ta’midan bahramand bo‘lish kifoya. Shifokorlar kuniga 250 grammgacha mevaning yumshoq qismini iste’mol qilishni yoki 300 ml gacha sharbat ichishni tavsiya qiladi.
Ammo ehtiyot bo‘lish kerak: anor tarkibida tish emaliga salbiy ta’sir ko‘rsatadigan kislotalar mavjud. Anor sharbatini trubochka orqali ichish yaxshidir. Meva iste’mol qilingandan keyin og‘izni iliq suv bilan yuvish lozim.
Zig‘ir urug‘lari
Zig‘ir urug‘lari rux va misning ajoyib manbai bo‘lib, ular sochlarning erta oqarib ketishining oldini olishda muhim ahamiyatga ega. Omega-3 ning yuqori miqdori tufayli ular ham ayollarning gormonal foniga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi, yoshlikni saqlab qoladi.
Sabzi
Sabzi karotenoidlarning qimmatli manbai bo‘lib, terining holatini va hujayralar ovqatlanishini yaxshilaydi. Ushbu moddalar ta’sirida sochlar tabiiy porlaydi, kamroq mo‘rt va quruq bo‘ladi.
Sabzi ildizida ko‘p miqdorda C va E vitaminlari mavjud. Har kuni 200 gramm sabzavot iste’mol qilish soch o‘sishi va sifatini sezilarli darajada yaxshilash, soch to‘kilishining oldini olish mumkin.
Biroq A va E vitaminlari faqat yog‘lar bilan birgalikda so‘rilishini unutmang. Maydalangan sabzi bilan salatga bir qoshiq o‘simlik yog‘i yoki smetana qo‘shilganiga ishonch hosil qilish lozim.
Jigar
Jigar B12, biotin va boshqa B vitaminlariga boy bo‘lib, ular hujayra metabolizmida muhim rol o‘ynaydi. Ular sochlarning bo‘linishi va quruqligining oldini oladi, tabiiy porlash uchun javobgardir.
Zaytun moyi
Keratinning soch tolasida mustahkam turishi uchun sochni o‘rab turgan lipidlar muhim ahamiyatga ega. Zaytun moyi ko‘p to‘yinmagan yog‘li kislotalarning ajoyib manbaidir. Ular metabolik jarayonlarni rag‘batlantiradi, bosh terisini oziqlantirishni yaxshilaydi.
Atigi kuniga 2 osh qoshiq iste’mol qilingan moy bir oy ichida sochlarning holatini yaxshilaydi, ularni kuchliroq va yorqinroq qiladi. Yog‘ni salatlar yoki donlar bilan tatib ko‘rish mumkin.
Zaytun moyi tufayli sochlarning tuzilishi mustahkamlanadi va sochning yuzasida uni tashqi omillarning, shu jumladan, ultrabinafsha nurlanishining zararli ta’siridan himoya qiluvchi plyonka hosil bo‘ladi.
Izoh (0)