Qovoq — kuz mavsumining eng foydali xususiyatlarga ega bo‘lgan poliz ekinlaridan biri. Kuz boshlanishi bilan uning restoranlar va kechki ovqat menyusida ishlatilishi tobora faollashib bormoqda va qovoqni parhezga majburiy kiritish ham foydalidir. “Elle” nashri qovoq iste’mol qilishning organizmga foydali jihatlari haqida ma’lumot berdi.
Qovoq ozishga yordam beradi
Qovoq tarkibida foydali tolalar va klechatkalar mavjud. Qovoq mikroelementlarga shunchalik boyki, ushbu poliz ekini foydali xususiyatlari bo‘yicha non bilan tenglasha oladi, biroq uning tarkibidagi kaloriya uncha yuqori emas, chunki qovoqning 90 foizi suvdan iborat. Bir stakan qovoq mag‘izida taxminan 7 gramm klechatka mavjud, bu ikki dona don boshog‘idan ko‘proq. Boshqacha qilib aytadigan bo‘lsak, qovoq uzoqroq vaqt davomida qomat uchun keraksiz og‘irlik va oqibatlarsiz yaxshi his qilishga yordam beradi.
Qovoq ko‘rish qobiliyatini yaxshilaydi
Mashhur Webmed tibbiy portali ma’lumotlariga ko‘ra, mahsulotning to‘q sariq rangi tarkibidagi beta-karotinning ta’siri bo‘lib, u organizmda A vitaminiga aylanadi va o‘z navbatida, ko‘zning to‘r pardasiga yorug‘likni singdirish va qayta ishlashga yordam beradi. Bir chashka qovoq sokida kunlik A vitamini iste’molining 200 foizdan ortig‘i mavjud bo‘lib, bu uni okulistlar tavsiya etadigan mahsulotlar ro‘yxatiga kiritadi. Bir so‘z bilan aytganda, qovoq tarkibida kataraktning oldini olish uchun ikkita antioksidant bo‘lgan lutein va zeaksantin mavjud.
Qovoq yoshartirish xususiyatiga ega
Qovoq tarkibidagi beta-karotin yana bir muhim xususiyatga ega — u terini ultrabinafsha nurlanishidan, faol quyoshdan himoya qiladi, bu esa qarish jarayoni sekinlashuvini kuchaytiradi. Bundan tashqari, mavsumiy qovoq mag‘zi ko‘pincha uyda tayyorlanadigan yuz niqoblariga qo‘shiladi, natijada u terini tozalaydi va tinchlantiradi.
Qovoq immunitetni mustahkamlaydi
Kasallikdan qutilish va immunitetingizni mustahkamlash yo‘lini qidiryapsizmi? Qovoqni sinab ko‘ring. Mahsulot tarkibidagi A vitaminining yuqori miqdori tanangizga viruslar va yuqumli kasalliklarga qarshi kurashishga yordam beradi. Qovoq urug‘ining yog‘i bakterial va zamburug‘ infeksiyalarini yo‘q qiladi. Bundan tashqari, qovoqda C vitaminining kunlik tavsiya etilgan miqdorining deyarli 20 foizi mavjud bo‘lib, u shamollashdan tezroq tuzalishga yordam beradi.
Qovoq suyuqlikni aylanishiga yordam beradi
Qovoq “o‘rtacha diuretik” mahsulotlar toifasiga kiradi. Bir tomondan, bu xususiyat ham vazn orttirishga yordam beradi; boshqa tomondan, ba’zi dori-darmonlarni qabul qilganlar uchun zararli bo‘lishi mumkin, chunki ular tanadan tez tarqaladi va sekin so‘riladi. Bundan tashqari, qovoq shirinliklariga qo‘shilsa ham foydali bo‘lmasligini bilishingiz kerak — piroglar, shirinliklar va qaymoq, umuman olganda shirinliklar tarkibidagi sifatli qo‘shimchalar qovoq qo‘shilsa ham o‘zgarishsiz qoladi.
Mavzuga doir:
Izoh (0)