Hamma ham oziq-ovqat mahsulotlarini qayta-qayta isitishni yoqtirmaydi. “Domashniy ochag” nashri qaysi mahsulotlarni bir marotaba pishirish va darhol iste’mol qilish kerakligini ma’lum qildi.
Seldr
Ko‘katlardan seldr poyalarida nitratlar bo‘lishi mumkin, ular qayta qizdirilganda zaharli bo‘ladi.
Tovuq
Tovuq go‘shti sog‘lom oqsil manbasi hisoblanadi. Ammo muzlatkichda bir yoki ikki kun turgandan so‘ng tovuq go‘shti ovqat hazm qilish muammolarini keltirib chiqaradigan bakteriyalar uchun ko‘payish joyiga aylanadi. Salat yoki sendvichlar uchun pishirilganiga 24 soatdan ko‘p bo‘lmagan tovuq go‘shtidan foydalanish tavsiya etiladi.
Ismaloq
Ismaloq ham boshqa bargli ko‘katlar kabi nitratlar to‘playdi. Qayta qizdirilganda ular nitritlar va boshqa kanserogen birikmalarga aylanadi.
Tuxum
Sevimli nonushta taomlari uzoq muddatli saqlash va ikkilamchi issiqlik bilan ishlov berish uchun mo‘ljallanmagan. Agar tuxum yuqori haroratda qayta isitilsa, ovqat hazm qilish tizimining jiddiy ta’sir qilishi mumkin.
Qo‘ziqorin
Ushbu mahsulot ham pishirilgandan keyin darhol iste’mol qilinishi kerak. Qo‘ziqorinlarda yuqori haroratning takroriy ta’siriga toqat qilmaydigan murakkab oqsillar mavjud.
Guruch
Buyuk Britaniyaning oziq-ovqat standartlari agentligi ma’lumotlariga ko‘ra, pishirilgan guruch uzoq vaqt davomida muzlatkichda saqlanmasligi kerak. Chunki bu mahsulot patogen bakteriyalar sporalari ko‘payish joyiga aylanadi. Qayta qizdirilganda ular o‘lmaydi va oziq-ovqat zaharlanishiga olib kelishi mumkin.
Sholg‘om
Albatta, sholg‘omli taomlar juda mashhur. Bu sabzavotni sho‘rva va yeguliklar tarkibida topish mumkin. Ammo ildiz ekinlarida nitratlarning yuqori miqdori tufayli sholg‘omni ham saqlash va doimiy ravishda isitish tavsiya etilmaydi.
Yog‘
Ayrim o‘simlik yog‘lari qayta qizdirilganda xiralashadi. Bu zaytun, zig‘ir yog‘i, shuningdek, bodom yog‘i kabi o‘ziga xos mahsulotlarga tegishli. Agar taomga ulardan qo‘shish kerak bo‘lsa, ularni tayyor bo‘lishdan avval qo‘shish mumkin.
Lavlagi
Lavlagi sholg‘om kabi azotli birikmalarni o‘zida to‘playdi, ular yuqori haroratda juda zaharli bo‘ladi. Qaynatilgan lavlagi odatda sovuq holda iste’mol qilinadi.
Kartoshka
Deyarli barcha mamlakatlarda mashhur bo‘lgan kartoshka pishirilgandan so‘ng darhol iste’mol qilinadigan mahsulotdir. Birinchidan, xona haroratida saqlangan kartoshka tezda ozuqaviy xususiyatlarini yo‘qotadi. Ikkinchidan, u oshqozon buzilishiga olib kelishi mumkin.
Izoh (0)