Xantal bilan shamollashni qanday davolash kerakligi hammaga maʼlum. Shuningdek, u xantal plastirlari shaklida qo‘llanadi. Maʼlum bo‘lishicha, xantal ovqat hazm qilishni yaxshilaydi, qon aylanishini rag‘batlantiradi.
Xantalning foydali xususiyatlari
Xantalda mikro va makro elementlar va ko‘plab vitaminlar mavjud bo‘lganligi sababli, u haqida turli tuman tariflar yuradi. Xo‘sh, isteʼmol qilganda xantalining foydali xususiyatlari qanday?
Go‘shtni marinad qilishda
Go‘shtni tezroq va yumshoq bo‘lishi, pishirish vaqtida suvi o‘zida qolishi uchun uni xantal sousi bilan aralashtirib, yarim soatga qoldiring.
Go‘shtni muzlatishni xohlamasangiz, uni xantalga aralashtirib qo‘ying. Ushbu shaklda u 36 soatgacha saqlanishi mumkin. Chunki xantal yaxshi bakteritsid xususiyatlarga ega.
Soch uchun xantalli niqob:
- 2 osh qoshiq xantal kukuni
- 2 osh qoshiq zaytun yog‘i
- 2 osh qoshiq shakar
Barcha ingrediyentlarni aralashtiring va yumshoq bo‘lguncha iliq suv bilan suyultiring. Agar siz bunday niqobni haftada bir marta sochingizni nam sochlarga yuvishdan 15 daqiqa oldin qo‘llasangiz, ular kamroq to‘kiladi, yaxshi o‘sadi va serjilo bo‘ladi. Xantal qon aylanishini yaxshilaydi va sochni mustahkamlaydi.
Idish yuvish uchun suyuqlik
Idish yuvish rakovinasining yoniga bir piyola xantal kukuni qo‘ying. Idishlarni yuvayotganda, nam shimgichni yog‘li idishga xantal surting va 5-10 daqiqaga qoldiring. U sirtlarni tezda yog‘dan xalos qiladi va idishni yuvish ancha osonlashadi.
Badbo‘y hidlar bilan kurashadi
Bir siqim xantal kukunini noxush hid o‘rnashib qolgan plastik yoki shisha oziq-ovqat idishlariga solib, qopqog‘ini yoping. Ularni yaxshilab silkiting va keyin yuving. Hech qanday hid qolmaydi.
Jun va ipakli mahsulotlarni yuvish uchun
Xantal kukuni jun va ipak mahsulotlaridagi yog‘ dog‘larini mukammal darajada ketkazadi. 10 litr suvda 1 stakan xantal aralashtiriladi. Kir yuvish tog‘orasida 2-3 soatga qoldiriladi. Shundan so‘ng, suvni boshqa idishga to‘kib tashlang, shunda xantal kukuni cho‘kmasi pastki qismda qoladi. Infuzion suvga bir oz issiq suv qo‘shing va kiyimlarni yuving. Agar narsalar juda ifloslangan bo‘lsa, ular xantal suvida bir necha marta yuvilishi mumkin. Bunday suvda faqat to‘q rangli kiyimlarni yuvish lozim.
Hiqichoqni ketkazadi
Agar quruq xantal kukuni va sirka aralashtirib, hosil bo‘lgan aralashmani tilga surtsangiz, hiqichoq o‘tib ketadi. Shundan so‘ng, og‘izni iliq suv bilan yuvish kerak va, albatta, bunday qorishmani bolalarga bermaslik kerak, chunki. u juda achchiq.
Bog‘da xantaldan foydalanish
Hovli tomorqasida xantalning tengi yo‘q. Hovlida istiqomat qiluvchilar bu o‘simlikni yetishtirsa faqat foyda bo‘ladi. Xantal — bu tabiiy yashil go‘ng, yaʼni tuproqni boyitadi va zararkunandalarga qarshi kurashda yordam beradi. U bahorda ham, qishdan oldin ham ekilishi mumkin. O‘simlik o‘sib chiqqanda, uni kesish qazib olish kerak. Har ikkalasi ham — xantal ildizi va barglari tuproqni azot, fosfor va oltingugurt bilan boyitadi. Bundan tashqari, xantal chirmovuq, chuvalchang va no‘xat poyasidan xalos bo‘lishga yordam beradi.
Shuningdek, butalar va sabzavotlarga xantal kukuni eritmasi sepilganda zararkunandalarga qarshi kurashda, shiralardan xalos bo‘lishga yordam beradi. Buning uchun 50 gr kukun va 40 gr maydalangan kir sovuni bir chelak issiq suvda suyultiriladi, 2 kun davomida qoldirilib so‘ngra o‘simliklarga sepiladi.
Mavzuga doir:
Izoh (0)