So‘nggi yangiliklar Asosiy yangiliklar Eng ko‘p o‘qilgan
O'zb
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng

Daryo.uz Daryo.uz

  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
So‘nggi yangiliklar
    • USD 12212.07
    • RUB 127.16
    • EUR 12992.42
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +17°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter

    Daryo logo white Daryo logo dark

    • Mahalliy
      • Mehridaryo
      • Boshqalar
    • Markaziy Osiyo
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
      • Afg'oniston
    • Dunyo
    • Pul
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
      • Biznes
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
    • Kolumnistlar
    • Multimedia

    Daryo.uz Daryo.uz

    Maslahatlar

    Sabzavotlarni saqlashda ko‘pchilik yo‘l qo‘yadigan 5 ta xato

    07.12.2022, 13:49 16096

    Ko‘pgina sabzavotlarni saqlash unchalik qiyin emas va buning bir nechta usullari bor. “Noviy ochag” nashri taqdim etgan maslahatlar shunchaki vaqtni tejashga yordam beradi.

    Foto: “Noviy ochag”

    Foto: “Noviy ochag”

    Ushbu oddiy qoidalarga rioya qilish orqali sabzavotlar uzoqroq saqlanadi, ta’mi, hidi va vitaminlarini yo‘qotmaydi.

    Yaroqlilik muddati bo‘yicha tartiblash

    Sabzavotlarni ko‘p miqdorda sotib olish pul tejashning yaxshi usuli, lekin ularni to‘g‘ri saqlash ham muhimdir. Agar meva va sabzavotlar ulgurji bozorlardan sotib olinsa, ularni qancha vaqt saqlanishi mumkinligiga qarab ajratish lozim.

    Kartoshkani piyoz bilan birga saqlash mumkin emas

    Kartoshka va piyoz bir oydan ko‘proq vaqt davomida saqlanishi mumkin, lekin ular salqin va qorong‘i joyda bo‘lishi va hech qachon bir-birining yoniga qo‘yilmasligi kerak. Piyoz o‘zidan gaz chiqaradi, bu esa kartoshkaning ko‘karishi va tezroq buzilishiga olib keladi. Sabzi va kartoshkaning saqlash muddati taxminan bir xil, shuning uchun ularni bir xil idishga solib qo‘yish mumkin.

    Olmani avokado bilan birga saqlash mumkin

    Xuddi shu narsa olma uchun ham amal qiladi: u o‘zidan etilen gazini chiqaradi, bu esa boshqa meva va sabzavotlarning tezroq pishishiga olib keladi. Shuning uchun ularni boshqa oziq-ovqatlardan alohida saqlash kerak. Ammo olma va avokadolarning saqlash muddati bir xil, shuning uchun ularni bir idishga solish mumkin.

    Tushlikni oldindan tayyorlamaslik

    Sabzavot va mevalarni oldindan tayyorlash vaqtni tejashning yaxshi usuli, ammo ularning ta’mi va rangini saqlab qolishning imkoni yo‘q. Bu karam, brokkoli yoki lavlagi kabi antioksidantlarga boy sabzavot, meva yoki rezavorlarga taalluqli emas. Ular oksidlanmaydi va kesilganda rangini o‘zgartirmaydi. Ammo boshqa ko‘plab sabzavotlar haqida ham shunday deb bo‘lmaydi. Kartoshka, olma, banan, baqlajon yoki avokado kislorod mevaning kesilgan yuzasi bilan o‘zaro ta’sir qilishi bilanoq darhol qoraya boshlaydi. Kesilgan yuzaga limon sharbati surtish yoki sabzavotlarni suvga, mevalarni esa limon kislotasi yoki sirkali suvga botirish orqali bu jarayonni sekinlashtirish mumkin. Ammo oksidlanishning oldini olishning eng yaxshi usuli pishirishni boshlamaguncha ularni butun holda saqlashdir. Aytgancha, sabzi, qovun yoki sitrus mevalari ham kesilgandan keyin yorqin rangini yo‘qotadi.

    Kesilgan yoki tozalangan sabzavotlarni sotib olmaslik

    Oldindan sabzavotlarni kesib qo‘yish yaxshi emas, chunki u ozuqa moddalarining yo‘qolishiga olib keladi. Foydali vitaminlarning yo‘qolishi kislorod, yorug‘lik va issiqlik bilan ishlov berish natijasida yuzaga keladi va dastlabki ikki holatda ular qobig‘i tufayli aniq saqlanadi. Ularning po‘sti tozalanishi bilan vitaminlar parchalana boshlaydi. To‘g‘ralgan sabzavotlar ham tezroq buziladi, chunki bu shaklda ular karbonat angidridni faolroq chiqaradi. Shuning uchun to‘g‘ralgan va yarmi kesilgan oziq-ovqat mahsulotlarini sotib olish yaxshi fikr emas.

    Teng to‘rtburchak yoki bo‘laklarga bo‘lib olish

    Sabzavotlarni bir tekis, bir xil bo‘laklarga kesish uchun ko‘p vaqt sarflash mumkin, lekin aslida bu juda muhim va bu birinchi navbatda oshpazlik maktablarida o‘rgatiladi. Bir xil o‘lcham va shakldagi bo‘laklar betartib kesilganlarga qaraganda bir tekisda pishiriladi. Ayniqsa, bu tova yoki pechda pishiriladigan mahsulotlar uchun juda ahamiyatli. Mayda to‘g‘ralgan mahsulotlar katta bo‘laklarga qaraganda tezroq pishadi. Ammo turlicha to‘g‘ralgan mahsulotlar esa bir tarzda pishmaydi, katta bo‘laklarga maromiga yetib pishgunga qadar maydalari ezilib ketadi.

    Dumaloq sabzavotlarning chetini kesib olish

    Piyoz, kartoshka, pomidor yoki lavlagi kabi dumaloq shakldagi sabzavotlar oshxonada eng xavfli oziq-ovqat hisoblanadi. Dumaloq shakldagi sabzavot va mevalar ko‘pincha taxtakachda sirg‘alib ketishi mumkin. Dumaloq mevalarni kesishning eng yaxshi usuli — ularni to‘g‘ri ushlab turish va iloji bo‘lsa, sabzavot yoki mevani har doim bir chetini kesib olishdir.

    Sabzavotlarning ko‘p turlari, masalan, kartoshka, qo‘ziqorin, ismaloq suvda eriydigan vitaminlar, jumladan, B va C vitaminlarini o‘z ichiga oladi. Qaynatilganda, vitaminlar sabzavot pishirilgan suvga kiradi, ammo suv to‘kib tashlanadi. Shuning uchun, ularni bug‘da pishirish tavsiya etiladi. Bu ko‘proq ozuqa moddalarini tejash imkonini beradi.

    Shuni ham yodda tutish kerakki, A, D, E va K vitaminlari yog‘ bilan pishirilganda yaxshiroq so‘riladi. Misol uchun, karam, brokkoli yoki sariyog‘ bilan pishirilgan kartoshka suvda qaynatilgandan ko‘ra foydalidir. Agar ular bug‘da pishirilsa, taomga zaytun yoki sariyog‘, smetana yoki sous  qo‘shish mumkin.

     

    Mavzuga doir:

    • Ovqatlaning va ozing: tez vazn yo‘qotish uchun qishki ratsionga kiritish kerak bo‘lgan 8 ta mahsulot
    • Qulupnay, apelsin va supermarketdan sotib olish tavsiya etilmaydigan oziq-ovqat mahsulotlari
    • Sabzavot va mevalarni bahorgacha saqlashga yordam beradigan maslahatlar
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Toshkentning ikki tumanida ichimlik suvi ikki kunga to‘xtatiladi

    Kecha, 23:45

    “Mana bu sochlarga qara. Menda qolgani faqat shular. Urush menga hech narsa bermadi… Tushunyapsanmi, hech narsa…” — “Yetti samuray” filmi haqida

    Kecha, 23:20

    Qorabog‘dagi zapravkada kuchli portlash: qurbonlar va yaradorlar bor (video)

    Kecha, 23:01

    Rossiya Xalqaro jinoiy sud rahbariyatini qidiruvga berdi

    Kecha, 22:41

    “Metsenat.uz” loyihasi yana davom etadi: 30 nafar talabaga 1 yillik to‘liq ta’lim granti

    Kecha, 22:10

    Gunohlarni yuvish marosimi, suvga oqizilgan farovonlik xudosi, qidiruvdagi diktator — 25-sentabr suratlari

    Kecha, 22:03

    “Men boylik uchun turk yigitiga turmushga chiqmaganman” — “Opa-singillar” serialidagi Shahnoza bugungi hayoti va ijodni nega tark etgani haqida (video)

    Kecha, 21:38

    Ramzan Qodirov o‘g‘li Qur’on yoqqan yigitni urganini ko‘rsatdi (video)

    Kecha, 21:25

    O‘zbekistonda yana bir ko‘krak nishon ta’sis etildi. Taqdirlanganlarga 1,3 mln so‘m beriladi

    Kecha, 21:12

    Saida Mirziyoyeva Xitoyning O‘zbekistondagi elchisi Yuy Szyun bilan uchrashdi

    Kecha, 21:05

    Tavsiya etamiz

    Gunohlarni yuvish marosimi, suvga oqizilgan farovonlik xudosi, qidiruvdagi diktator — 25-sentabr suratlari

    22:00 / 25.09.2023

    O‘zbekistondagi bog‘cha va maktab bolalariga berilgan yod ishlab chiqaruvchisi xalqaro qidiruvda ekani aytilmoqda

    18:00 / 25.09.2023

    Rekord o‘rnatgan ayollar, oq tovuqlar so‘yiladigan marosim, 213 yilligini nishonlayotgan davlat — hafta suratlari

    22:00 / 24.09.2023

    “Birinchi raqamli davlat dushmani”: Atlantika uzra yolg‘iz parvoz, o‘lgan o‘g‘il uchun to‘lov va natsistlar qaramog‘iga tushgan afsonaviy uchuvchi — Charlz Lindber...

    22:00 / 23.09.2023

    MOLIYA

    Iqtisodiyot

    O‘zbekiston oktyabr oyidan Rossiyadan gaz import qilishga tayyor — Energetika vazirligi

    16:00 / 25.09.2023

    “Oltin vasvasasi”: Nima uchun Markaziy Osiyo davlatlari oltinga pul tikmoqda?

    17:00 / 22.09.2023

    Oltinga investitsiya kiritish ishonchlimi?

    20:00 / 21.09.2023

    O‘zbekiston uran qazib olish bo‘yicha dunyoda 5-o‘rinda. Asosiy ko‘rsatkichlar

    16:00 / 15.09.2023

    Ko‘p o‘qilganlar

    O‘zbekistondagi bog‘cha va maktab bolalariga berilgan yod ishlab chiqaruvchisi xalqaro qidiruvda ekani aytilmoqda

    18:00 / 25.09.2023

    Rossiya do‘st va neytral davlatlar ro‘yxatini e’lon qildi. Unda O‘zbekiston ham bor

    16:00 / 25.09.2023

    Maktab sinfxonasida doskani urib tushirgan o‘quvchi voqeasiga aniqlik kiritildi

    15:00 / 25.09.2023

    “Million”ning Rossiyadagi konsertida ochiq kiyimda sahnaga chiqqan Nilufar Hamidova “O‘zbekkonsert” tomonidan ogohlantirildi 

    17:00 / 25.09.2023

    Putin Ukraina qarshi hujumini to‘xtatish uchun Shoyguga muhlat berdi — ISW

    20:00 / 25.09.2023
    About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2023

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    Nimani qidiramiz?