8-noyabr kuni Oshpazlar uyushmasi hamda Turizmni rivojlantirish davlat qo‘mitasi tomonidan tashkil etilgan “Lazzatli O‘zbekiston” birinchi xalqaro kulinariya chempionati g‘oliblari e’lon qilindi. Bu haqda O‘zA xabar berdi.
Unda 30 ga yaqin davlatdan tashrif buyurgan oshpazlar jamoasi bellashdi. Jamoalarning ishlarini turli davlatlardan tashrif buyurgan hamda Butunjahon bosh oshpazlar hamjamiyatining (WACS) ekspertlaridan iborat 20 kishilik hakamlar hay’ati baholab bordi.
“Milliy etno nonushta” sharti bo‘yicha Jazoir, Mo‘g‘uliston, Ruminiya, Qozog‘iston, Hindiston, O‘zbekiston va Qoraqalpog‘iston Respublikasining nonushtalari tayyorlandi. Mazkur shartda nonushtalar sifat uyg‘unligi bilan birga undagi taomlar xilma-xilligi, nonushtani taqdim etishdagi kreativlik, tozalik kabi mezonlar asosida hakamlar tomonidan baholandi.
Jazoir nonushtasida xurmodan tayyorlangan turli shirinliklar, dukkakli donlardan tayyorlangan bo‘tqa va qahva oltin suvi yuritilgan milliy naqshdagi chinni idishlarda uzatildi. Ruminiya nonushtasida turli xil meva va murabbolar, quritilgan qo‘zichoq go‘shtidan tayyorlangan kolbasa, loviya, baqlajondan tayyorlangan ikralar, mahalliy uch turdagi pishloq va pshenodan tayyorlangan bo‘tqa ushbu davlatning milliy kashtalari tushirilgan qizil hoshiyali dasturxonga tortildi. Qozog‘istonlik oshpazlar ham o‘z pishiriq va shirinliklarini taqdim etdi.
Mavzuga doir: O‘zbekistondagi mehmonxonalarda o‘zbek nonushtasini ommalashtirish uchun qanday ishlar olib borilmoqda?
Hind nonushtasida issiq yupqa nonlar ichiga solingan sabzavot va go‘sht solib tortilgan quymoqlar o‘z to‘yimliligi bilan alohida e’tirofga sazovor bo‘ldi.
Qoraqalpog‘iston nonushtasida qurt, jiyda, dudlangan baliq, quritilgan mevalar, bug‘doy unidan tayyorlangan va sutga qo‘shib iste’mol qilish mumkin bo‘lgan “aqsallak” taqdim etildi. O‘zbek nonushtasida ho‘l va quruq mevalar, issiq qat-qat somsa, varaqi, qush tili, murabbolar, issiq non, qaymoq, novvot, go‘shtli o‘ramalar milliy sopol idishlarda atlas hoshiyali dasturxonga qaynoq ko‘k choy bilan tortildi.
Hakamlarga milliy nonushtamizda sutli va go‘sht mahsulotlari, hatto vegetarianlar uchun ham tanovul qilish uchun mahsulotlar ko‘p ekanligi va taomlarning issiq tortilganligi juda ma’qul bo‘ldi.
Musobaqa natijasiga ko‘ra, Ruminiya va Hindiston nonushtasi uchinchi, Qozog‘iston va Jazoir nonushtasi ikkinchi, O‘zbekiston nonushtasi esa birinchi o‘rinni egalladi.
Izoh (0)