Eng foydali hisoblangan shirinliklar ham qat’iy belgilangan tartib va me’yor asosida iste’mol qilinmasa, organizmga zarar keltirishi tabiiydir.
Achchiq yoki qora shokolad organizmda endorofin (quvonch) garmonlarini ishlab chiqarishga yordam beradi. Shuning uchun achchiq shokoladning bir-ikki bo‘lakchasi ham katta ruhiy samara baxsh etadi. Bundan tashqari, qora shokolad tarkibida ozishga yordam beruvchi to‘yinmagan yog‘lar ham mavjud.
Mevalar – mikroelement, vitamin va kletchatkalar manbai hisoblanadi. Lekin ularning tarkibida shakar bo‘lgani uchun ko‘pincha parhez vaqtida iste’mol qilish tavsiya etilmaydi.
Quruq mevalar – ho‘l mevalar kabi hamma foydali xususiyatlariga ega. Ular vitamin va minerallardan tashkil topgan quruq masalliqlardir. Shuning uchun quruq mevalar foydali shirinlik bo‘libgina qolmasdan, foydali ovqatlarga shirin ta’m bag‘ishlovchi qo‘shimcha sifatida ham katta ahamiyatga ega.
Quruq mevalarni tuzsiz bo‘tqalar va yog‘siz tvoroglarga ham qo‘shib yeyish juda foydalidir.
Izoh (0)