Ijtimoiy tarmoqlarda go‘sht narxi oshishi haqida xabarlar tarqaldi. Iqtisodchi Otabek Bakirov o‘zining Twitter’dagi sahifasida “Qirg‘iziston va Qozog‘istondan mol kelishi qisqarib, so‘yishga mol kamayipti. Go‘sht narxi oshadi deyapti qassoblar”, deya post qoldirgan. Boshqa foydalanuvchilar esa qo‘y go‘shti allaqachon 120-125 ming so‘m bo‘lganini yozgan.
Veterinariya va chorvachilikni rivojlantirish qo‘mitasi matbuot xizmatining “Daryo”ga mazkur masala yuzasidan bergan izohida o‘rganishlar davomida ijtimoiy tarmoqlardagi xabarlar mutlaqo asossiz ekanligini ma’lum qildi.
Qo‘mita bergan ma’lumotga ko‘ra, ayni kunlarda poytaxt kushxonalarida 1 kg qoramol go‘shti sifatiga qarab o‘rtacha 65 ming so‘mdan 78 ming so‘mgacha, 1 kg qo‘y go‘shti esa o‘rtacha 72 ming so‘mdan 85 ming so‘mgacha sotilmoqda.
Albatta bu kushxonalardagi ulgurji narxlar. Xo‘p, bozorda qancha, odamlar qo‘liga go‘sht qanchadan yetib bormoqda? Shu kabi savollarga javob topish maqsadida “Daryo” muxbiri Toshkent shahridagi “Chorsu” dehqon bozorida bo‘lib, qassoblar va xaridorlar fikrini o‘rgandi.
Suhbat davomida qassoblar qoramol kamligi bois go‘sht narxi 5-10 ming so‘mga oshganini aytdi.
Bozor mas’ullarining ta’kidlashicha, Pokiston, Belarus hamda Qozog‘istondan keltirilayotgan arzon go‘shtlar (1 kilogramm mol go‘shti o‘rtacha 60 ming so‘mdan, qo‘y go‘shti esa 65 ming so‘mdan) sotiladigan rastalar tashkil qilingan va unga talab ortib bormoqda.
Xaridorlar bilan qassoblarning fikri ayro: narxlar o‘rtagacha 20-30 ming so‘m atrofida qimmatlagan.
Iqlimshunos olim Erkin Abulahatovning yozishicha, El-Nino ta’sirida yaylovlarda chorvadorlar uchun juda qulay yil bo‘lishiga qaramay, yirik va kichik chorvadorlarda chorvani o‘tlatishda, yaylovlarga kirishda muammolar borligi ularning “kayfiyatida” ham ko‘ringan.
“Aslida bizda joriy yildagi go‘sht narxlaridagi bu muvozanat ijobiy hisoblanib, kelgusi ikki yildagi La-Nino effekti kuz—qishda kamyog‘in va yaylovlarda yashillik qoplamasining kamayishi chorva go‘shti narxlarini to‘satdan yuqori ko‘tarilishini ta’minlaydi.
Yildan yilga yem-xashak mahsulotlarida turlicha balans, yaylovlarda chorva mollarini boqishdagi biroz muammoli vaziyatlar chorvadorlarning chorvani ko‘paytirishdagi “kayfiyatini” so‘ndirmoqda.
Mas’ul tuzilmalar o‘zbek chorvachilik masalalarini muvozanatlashda “pastdan yuqoriga” tamoyili asosida hududlarda chorva mollarini ko‘paytirishda ilmiy asoslangan turlicha usullarga murojaat etishi hamda aholi orasida buni keng targ‘ibot qilish ishlariga kuch berishi kerak.
Erkin Abulahatov, iqlimshunos olim
Veterinariya va chorvachilikni rivojlantirish qo‘mitasining taqdim etgan ma’lumotida keltirilishicha, mamlakatimizda qoramollar soni 14,5 mln boshga, o‘tgan yilga nisbatan 435 ming boshga, qo‘y-echkilar 24,1 mln boshga, o‘tgan yilga nisbatan 500 ming boshga ko‘paygan.
Aholi jon boshiga go‘sht va go‘sht mahsulotlari meditsina me’yoriga nisbatan 112 foizga oshgan.
Izoh (0)