Bu sitrus meva nimasi bilan foydali va nima uchun uni tez-tez iste’mol qilish kerakligi haqida ma’lumot beramiz.
Apelsin qondagi xolesterin miqdorini tartibga soladi
Apelsinlar kletchatka va antioksidantlarga juda boy. Ular xolesterin darajasini nazorat qilish, qon tomirlarining elastikligini oshirish va qon bosimini normallashtirishda muhim rol o‘ynaydi. Bularning barchasi yurak-qon tomir tizimi faoliyatiga ijobiy ta’sir qiladi va tomirlarda tromb hosil bo‘lishi va torayishining oldini oladi.
Apelsin saraton kasalligining oldini oladi
Apelsinlar antioksidantlar va C vitaminiga juda boy bo‘lganligi sababli saraton kasalligiga qarshi kurashda juda yaxshi samara beradi. Apelsinlar hujayralar va to‘qimalardagi salbiy o‘zgarishlar xavfini kamaytiradi.
Apelsin yallig‘lanishga qarshi kurashish xususiyatiga ega
Antioksidantlar, vitaminlar va minerallarning boy tarkibi tufayli apelsinlar to‘qimalardagi shamollashning oldini oladi. Bu nafaqat surunkali kasalliklar va saraton rivojlanish xavfini kamaytiradi, balki tanani infeksiyalar va viruslardan himoya qilishga yordam beradi. Mazkur mevalar immunitet tizimining ishlashi uchun muhim va qimmatli bo‘lgan juda ko‘p C vitaminini o‘z ichiga oladi.
Apelsin teri va sochni sog‘lom qiladi
Apelsin tarkibidagi ko‘p miqdordagi C vitamini va antioksidantlar tufayli bu sitrus mevalar teri va sochlar uchun ham foydalidir. C vitamini kollagen sintezi va so‘rilishida muhim rol o‘ynaydi, bu teri holatini yaxshilaydi, qarishni sekinlashtiradi, sochlarni qalin va serjilo qiladi.
Apelsin ko‘zlar uchun ham foydali
Apelsinlar ko‘rish qobiliyatini yaxshilaydi. Ular A vitaminiga juda boy, bu vitamin ko‘rish salomatligi bilan bevosita bog‘liq bo‘lgan kuchli antioksidant bo‘lib xizmat qiladi. Ko‘zlardagi yallig‘lanishni kamaytiradi va ulardagi degeneratsiyani kamaytiradi.
Apelsinlar jigar faoliyatini yaxshilaydi
Apelsin tarkibida mavjud bo‘lgan A vitamini jigarni shikastlanishdan himoya qiladi, uning funksiyalarini rag‘batlantiradi, toksinlarni yo‘qotishni osonlashtiradi, jigar hujayralari va fermentlarning sinteziga yordam beradi. Shuningdek, u jigar kasalliklaridan himoya qiluvchi yallig‘lanishni kamaytiradi.
Apelsinlar buyraklar uchun foydali
U buyraklar faoliyatini yengillashtiradigan, siydik ishlab chiqarishni rag‘batlantiradigan, toksinlarni yo‘q qiladigan, buyrak kasalliklari va infeksiyalar rivojlanish xavfini kamaytiradigan suv va kletchatkaning boy manbai bo‘lib xizmat qiladi.
Apelsin tarkibida ko‘plab mikroelementlar mavjud
Apelsin tarkibida beta-karotin, foliy kislotasi, B vitaminlari, askorbin kislotasi (vitamin C) mavjud. H va PP vitaminlari, shuningdek, tananing normal ishlashi uchun zarur bo‘lgan minerallar — kaliy, sink, temir, molibden, kalsiy, magniy, fosfor va natriyga ham boy.
Izoh (0)