Barcha mirkroelementlar sog‘liq uchun muhim, ba’zilari kamroq kerak bo‘lsa, ba’zilari, masalan, kaliy moddasi temir yoki ruxdan ko‘ra ko‘proq organizmga zarur. Qanday oziq-ovqatlar kaliyga boy va ulardan qanday qilib to‘g‘ri foydalanish kerak?
Organizmda kaliy qanday vazifani bajaradi?
Oziq-ovqat tarkibidagi kaliy organizm uchun ushbu qimmatli mikroelementning asosiy manbai hisoblanadi. Agar faol hayot tarzi — sport bilan shug‘ullansangiz, iste’mol qiladigan ovqatlardagi kaliy tarkibiga alohida e’tibor berishingiz kerak. Gap shundaki, mashg‘ulot paytida yurak va yurak-qon tomir tizimi ikki baravar qo‘shimcha ishlaydi. Kaliy esa yurak-qon tomir tizimining normal ishlashi uchun javobgardir. Oziq-ovqat tarkibidagi kaliyni kuzatmasangiz, oqibatda insultgacha yurak muammolari bo‘lishi mumkin. Aksincha, kaliyga boy oziq-ovqatlar odatda shifokorlar yurak va qon-tomir kasalliklari bilan og‘rigan bemorlarga buyuradigan terapevtik parhezning asosini tashkil qiladi.
Organizmda kaliy yetishmovchiligi qon bosimining pasayishiga va qonda xolesterin miqdorining oshishiga olib keladi. Yurak kasalligi va ruhiy xastaliklar rivojlanishi mumkin. Suyaklar mo‘rtlashadi, buyrak faoliyati yomonlashadi. Tabiiyki, bunday alomatlar bilan faol sport bilan shug‘ullanish man etiladi. Shuningdek, kaliy tarkibini endi maxsus tanlangan oziq-ovqat mahsulotlari yordamida emas, balki shifokorning yordami bilan tiklash kerak bo‘ladi. Bunday hollarda konsentrlangan kaliyni o‘z ichiga olgan maxsus preparatlar buyuriladi.
Qanday oziq-ovqatlarda kaliy ko‘p?
Yurak-qon tomir tizimining ishidagi muammolar ehtimolini kamaytirish uchun kamida oziq-ovqat tarkibidagi kaliy miqdorini bilishingiz kerak. Bizning organizmga odatda hayvon mahsulotlaridan keladigan temir yoki ruxdan farqli o‘laroq, kaliy asosan madaniy o‘simliklarda mavjud. Bu mevalar, sabzavotlar va dukkaklilardir. Diyetangizga pishirilgan kartoshka qo‘shing. Undagi kaliy miqdori organizmning kunlik ehtiyojini qondiradi.
Faqatgina pishirilgan kartoshkani iste’mol qilish shart emas — apelsin va bananda ham juda ko‘p kaliy bor, ular uzoq vaqtdan beri ekzotik mevalar hisoblanmaydi. Qovun va tarvuz kaliyning boy manbalari hisoblanadi. Ular yangiligida iste’mol qilinishi yoki mevali salatlarga qo‘shilishi mumkin.
Izoh (0)