Magniy suyak to‘qimalarining asosiy tarkibiy elementidir. Bu mikroelement organizmda lipidlar, oqsil va ozuqa moddalarining so‘rilishi uchun mas’ul bo‘lgan 350 dan ortiq fermentlarni faollashtiradi!
![](/static/2023/01/muazzam/photo_2023-06-08_16-22-35.jpg)
Suyak to‘qimasini shakllantirish va metabolizmni tezlashtirishdan tashqari magniy uyqusizlik, migren, tashvishlanish va asab kasalliklariga qarshi kurashda yordam beradi.
Ratsionga tarkibida magniy bo‘lgan qanday oziq-ovqatlar kiritilishi kerak:
- Guruch kepagi. 100 gramm mahsulot ichida 781 mg magniy mavjud. Bu tavsiya etilgan kunlik me’yordan ikki baravar ko‘p.
- Koriandr, shafley yoki rayhon. Ularning bir osh qoshig‘ida taxminan 690 mg magniy uchraydi. Taomingizga ushbu mineralga boy ziravorlardan qo‘shing.
- Qora shokolad. U antioksidantlarga va magniyga boy. 100 gramm shokoladda taxminan 230 mg magniy bor.
- To‘q yashil bargli sabzavotlar. Karam, ismaloq va har qanday quyuq yashil bargli sabzavotlar. Shuningdek, lavlagi bargi va qoqi o‘t yuqori darajadagi magniyni ta’minlaydi. 1 stakan ismaloqda 157 mg magniy mavjud.
Balansli ovqatlanish ko‘p hollarda organizmning magniyga bo‘lgan kunlik ehtiyojini qoplaydi. Ko‘p odamlar sifatsiz oziq-ovqat, noto‘g‘ri turmush tarzi yoki oshqozon-ichak traktining surunkali patologiyalari mavjudligi tufayli uni yetarli darajada qabul qila olishmaydi.
Izoh (0)