Safro bilan kurashishdan oldin, uning turg‘unligiga olib keluvchi sababni aniqlang. Ehtimol, vaziyatni yaxshilash uchun faqat taomlanish tartibini ko‘rib chiqish kifoya qilar. Shifokorlar bu noxush sindromning sababini topishga yordam beradi va o‘zingiz ham xalqona usullar bilan ortiqcha safrodan qutilishingiz mumkin.
Safro turg‘unligining sabablari va belgilari
Safro — bu normal ovqat hazm qilish uchun zarur bo‘lgan jigar bez hujayralarining sekretsiyasi. Uning vazifalaridan biri yog‘larni emulsiyalashdir. Jigar kanallari orqali hosil bo‘lgan safro o‘t pufagiga tushadi, bu esa saqlash zahira rolini bajaradi. U yerdan kislotalarga boy gidroksid suyuqligi ichakka quyiladi. Ba’zida bu mexanizm muvaffaqiyatsizlikka uchraydi, keyin safro turg‘unlashadi, quyqalashadi yoki oshqozonga tashlanadi.
Buzilish sabablari:
- o‘t pufagining yallig‘lanishi;
- qovurilgan, dudlangan, yog‘li va sho‘r ovqatlarni haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish;
- ayrim dori-darmonlar va muddati o‘tgan ovqatlardan foydalanish;
- chekish, alkogolizm;
- ovqatdan keyingi jismoniy faollik;
- ortiqcha va tartibsiz ovqatlanish;
- gormonal buzilishlar;
- stress, depressiya.
Safro chiqishi bilan bog‘liq muammolarni og‘zingizdagi achchiq ta’mga qarab aniqlashingiz mumkin. Suyuqlik oshqozonga tushganda ko‘ngil aynishi, qorin sohasida og‘irlik, jig‘ildon qaynashi va tashnalik bezovta qiladi. Ba’zida safro turg‘unligi o‘ng qovurg‘ada og‘riq, og‘iz hidlanishi va axlat buzilishi bilan birga keladi.
Uzoq muddatli buzilishlar bilan ko‘z oqi sarg‘ayadi, yuz rangi o‘zgaradi.
Uy sharoitida ortiqcha safrodan qanday xalos bo‘lish mumkin?
Avvalo, to‘g‘ri ovqatlanish rejimini o‘rnatish kerak: kam-kam lekin tez-tez ovqatlaning, kechasi ortiqcha ovqatlanmang. Ratsiondan achchiq va yog‘li ovqatlarni, konsentrlangan bulyonlarni, qo‘ziqorin, gazlangan va spirtli ichimliklarni chiqarib tashlang. Non mahsulotlari iste’molini kamaytiring.
Pomidor, xom lavlagi, ismaloq, selderey, sitrus mevalar safroning chiqib ketishiga hissa qo‘shadi. Agar jigarda toshlar bo‘lmasa, tyubaj — o‘t yo‘llarini yuvishi mumkin.
Shifobaxsh o‘tlarning damlamalari turg‘unlikni bartaraf etishga yordam beradi:
- makkajo‘xori so‘tasi;
- momoqaymoq;
- bo‘znoch;
- qayin barglari;
- shuvoq;
- qulupnay mevalari va barglari.
Organizmdan safroni chiqarib tashlash bo‘yicha batafsil tavsiyalar gastroenterolog tomonidan beriladi. Shifokor aniq tashxis qo‘yadi, chunki jigar sekretsiyasining turg‘unligi mustaqil kasallik emas, balki ovqat hazm qilish tizimining buzilish belgisidir. Qon testlarini o‘tkazishingiz, ultratovush va rentgen tekshiruvidan o‘tishingiz, o‘n ikki barmoqli ichakni tekshirtirishingiz kerak bo‘lishi mumkin.
Davolash antispazmodiklarni, safro sekretsiyasini oshiradigan yoki o‘t pufagi qisqarishini yaxshilaydigan dorilarni qabul qilishni o‘z ichiga oladi.
Sekretsiya turg‘unligining umumiy sababi noto‘g‘ri ovqatlanishdir. O‘t yo‘llarida toshlar yo‘qligiga ishonch hosil qilgandan so‘ng, shifokor nazorati ostida safroni olib tashlash kerak bo‘ladi.
Izoh (0)