Dori-darmonlar bilan davolash turli xil preparatlarni qabul qilishdan iborat, antibiotiklar ko‘pincha oshqozonda og‘riq keltirib chiqaradi. Patogen bakteriyalarni yo‘q qilish jarayonida dorivor komponentlar ichki organlarning hujayralariga ta’sir qiladi. Bundan eng ko‘p oshqozon va ichaklar aziyat chekadi.
Qanday qilib antibiotiklar oshqozon og‘rig‘iga sabab bo‘ladi?
Preparatga reaksiya turlicha bo‘lishi mumkin:
- Meteorizm;
- Qusish;
- Diareya;
- Ko‘ngil aynishi.
Bemorlar antibiotiklarning og‘riqli oqibatlaridan shikoyat qilganda shifokorlar antibakterial preparatni uning analogi bilan almashtiradilar. Ammo natijada nojo‘ya ta’sirlar kuchayadi.
Nima uchun antibiotiklardan keyin oshqozon og‘rig‘i paydo bo‘ladi?
Noqulaylikning sababi disbakteriozdir. Bu preparatning tarkibiy qismlari oshqozon va ichak devorlariga kirganda sodir bo‘ladi. Bakteriyalarga qarshi kurashish uchun mo‘ljallangan dorilar ishlay boshlaydi. Viruslar bilan birgalikda ular organizmning mikroflorasiga ta’sir qiladi va oshqozon-ichak traktining buzilishiga olib keladi. Oddiy qoidalarga rioya qilish orqali siz oshqozonga yetkazilgan zararni kamaytirishingiz mumkin:
- Dori-darmonlarni yengil gazak bilan birlashtirish kerak: ochlik zararli ta’sirni oshiradi;
- Bo‘tqa, pyure-sho‘rvalar, kisel va oshqozon devorlarini o‘rab turadigan boshqa ovqatlarni tanlang;
- Preparatlar mushak ichiga yoki tomir ichiga yuborish bilan almashtirilishi mumkin.
Davolash kursi tugagandan so‘ng, oshqozon tiklanishi kerak. Oshqozon yarasi, gastrit, pankreatit va boshqa kasalliklar jiddiydir, shu bois beparvolik yaramaydi.
Antibiotiklardan keyin oshqozon og‘rig‘i: tiklanish jarayonini qanday boshlash kerak?
Antibiotiklardan so‘ng oshqozondagi og‘riq yo‘qolishi va jiddiy oqibatlarga olib kelmasligi uchun parhez va turli guruh dori-darmonlarini qabul qilish kerak:
- Multivitaminlar;
- Adaptogenlar;
- Immunomodulyatorlar;
- Biologik faol qo‘shimchalar.
Ratsion kamida uch hafta davom etishi kerak. Bu vaqtda shakar, xamirturush va qandolat mahsulotlarini chiqarib tashlash kerak. Sut va kartoshkadan tayyorlangan ovqatlarni iste’mol qilishni cheklang.
Kechasi bifidobakteriyalar bilan fermentlangan sut mahsulotlarini ichishni unutmang.
Vitaminlar va minerallar ham disbakteriozdan xalos bo‘lishga yordam beradi. Ular mikroflorani tiklashda faol ishtirok etadi, oshqozon va ichaklarning ish faoliyatini normallashtiradi. Agar antibiotiklarni qabul qilishda og‘riq paydo bo‘lsa, shifokorga murojaat qiling. Bordi-yu ichga qabul qilish lozim bo‘lgan dori-darmonlar yagona variant bo‘lsa, tavsiyalarga amal qiling va tiklanish kursini oxirigacha yakunlang.
Izoh (0)