Biz iste’mol qilayotgan narsalar tashqi ko‘rinishimiz va o‘zimizni yaxshi his qilishimiz uchun juda muhim. Ammo ba’zida oziq-ovqat iste’mol qilingan vaqt ham muhim ahamiyatga ega. Ayniqsa, bu shirinlik masalasida bo‘lsa, uni har qanday vaqtda iste’mol qilib bo‘lmasligini unutmaslik kerak.
Nima sababdan bolaligimizda shirinliklarni faqat sho‘rvadan yoki issiq taomdan keyin iste’mol qilishga ruxsat berilgan? Buning juda aniq sababi bor. Agar siz asosiy ovqatni iste’mol qilganingizdan ikki soat keyin shirinlik yesangiz, shakarni parchalashi kerak bo‘lgan metabolizm taomdan so‘ng yaxshi ishlaydi. Agar oxirgi marta ovqatlanganingizdan keyin 2-3 soatdan kamroq vaqt ichida ovqat hazm qilish tizimini bezovta qilsangiz, u yetarli darajada dam olmaydi.
Bu epizodlar vaqti-vaqti bilan ro‘y bersa, yaxshi, biroq siz buni qayta-qayta takrorlasangiz, organizmingizdagi shakar almashinuvini susaytirishingiz va insulinga chidamli bo‘lishingiz mumkin, bu esa uzoq muddatda qandli diabetdan oldingi holatni yoki diabet yuzaga kelganini anglatadi. Hech kim bunday oqibatlarni xohlamaydi. Shuning uchun eng oqilona variant — to‘yimli va sog‘lom ovqatlanishdan keyin shirinlik iste’mol qilgan ma’qul.
Har doim shirinliklardan voz kechish mumkin, deb o‘ylash xato. Ba’zida shakar vaqtinchalik yomon kayfiyat, konsentratsiyaning yetishmasligi yoki past chidamlilik bilan kurashishga yordam beradi. Bundan tashqari, shirinliklar yoqimli ta’mga ega.
Ba’zan shirinliklarga bo‘lgan ehtiyojga qarshi turishning iloji yo‘q. Odatda biror narsadan uzoqroq turishga qanchalik ko‘p harakat qilsangiz, uni olishni shunchalik orzu qilasiz. Bundan tashqari, u sog‘liq uchun mutlaqo xavfsiz bo‘lmasligi mumkin. Shunday qilib, shirinliklardan qochishga harakat qilish o‘rniga, ularni yoqtirishingizni tan oling va vaqti-vaqti bilan, lekin har doim asosiy taomdan keyin organizmingizda noxush oqibatlar yuzaga kelmasligi uchun shirinlik iste’mol qiling.
Agar siz shirinlikni xohlab, asosiy taomni yeyishni istamasangiz-chi? O‘zingizni nazorat qila olmasangiz va shunchaki shirin narsa iste’mol qilmoqchi bo‘lsangiz, unda har doim oqsil va yog‘li variantlarni tanlang. Bu holatda shirinlik yuqorida aytib o‘tilgan sabablarga ko‘ra foydaliroq bo‘ladi. Masalan, brauni yoki shokolad o‘rniga muzqaymoqni tanlang. Biroq, sifat organizmga ta’sir qilmasligi uchun ushbu mahsulotni diqqat bilan tanlashga harakat qiling.
Shirinlik iste’mol qilishning zararini kamaytarish uchun nima qilish kerak? Agar asosiy ovqatdan keyin shirin narsa yeyishingizni aniq bilsangiz, shirinlikka joy bo‘shatish uchun menyungizni biroz qisqartiring. Tanlagan taomingizdan qo‘shimcha uglevodlar va shakarni to'ldirish uchun odatdagidan kamroq uglevodlarni iste’mol qiling.
Izoh (0)