Agar inson muntazam ravishda soat 19:00 dan keyin ovqatlansa, organizmda qanday o‘zgarishlar sodir bo‘ladi? Ma’lum bo‘lishicha, kechki ovqatning nafaqat uchta jiddiy kamchiligi, balki bir nechta muhim afzalliklari ham bor, deb yozadi Marie Claire.
Haqiqat shundaki, hayot har doim ham reja bo‘yicha ketavermaydi va ko‘pchilik 19:00 dan ertaroq ovqatlanishga ulgurmaydi, kechki ovqat kechroq iste’mol qilinadi. Agar tunda muntazam ravishda ovqatlanish odati mavjud bo‘lsa, bu sog‘liqqa qanday ta’sir qilishi mumkinligi haqida o‘ylab ko‘rish kerak. Ko‘pchilik kechasi kech ovqatlanish zararli bo‘lishi mumkinligiga ishonadi va kunning oxirgi ovqati uchun ideal vaqt soat 19:00 atrofida ekanligi haqida umumiy qarashlar mavjud, ammo bu haqiqatan ham shundaymi?Ovqatlanish bo‘yicha mutaxassislarning fikriga ko‘ra, bunday kundalik rejimda ham afzalliklar, ham kamchiliklar mavjud.
Glyukoza nazorati yaxshilanadi
Parhezshunos Loren Menekerning so‘zlariga ko‘ra, sog‘lom kechki ovqat salomatligida muammolari bo‘lgan odamlar uchun foydali bo‘lishi mumkin. Birinchi toifa qandli diabet yoki glikogenni saqlash muammosi bo‘lgan odamlar uchun yotishdan oldin gazak iste’mol qilish qondagi glyukoza miqdorini yaxshiroq nazorat qilishga yordam beradi.
Mushaklar glikogeni tiklanadi
Kech ovqatlanish bir nechta salbiy ta’sirlarga ega bo‘lsa-da, foyda keltirishi ham mumkin, ayniqsa, kunning oxirida mashq qilinsa. Intuitiv ovqatlanish bo‘yicha maslahatchi va To the Pointe Nutrition asoschisi Reychel Faynning so‘zlariga ko‘ra, soat 19:00 dan keyin ovqatlanish mushaklar uchun foydali bo‘lib, intensiv mashg‘ulotlar paytida ularning chidamliligini oshiradi. “Ayniqsa, kechki soatlarda mashq qiladiganlar va sportchilarda glikogen juda tez tugaydi. Shunday qilib, mushaklardagi glikogen darajasini oziq-ovqat bilan tiklash ertasi kuni ertalab energiya bilan ta’minlashga yordam beradi, deydi Fine. — Oqsil sintezining rag‘batlantirilishi mushaklarning tiklanishi va mustahkamlanishiga yordam beradi”.
Qorin bo‘shlig‘ida yog‘ hosil bo‘ladi
Ba’zi parhezshunoslar kechki ovqat qorinda yog‘ to‘planishi mumkinligi haqda ogohlantiradi. “Qorindagi yog‘ni kamaytirish uchun tungi ovqatlanishdan qochish mumkin”, — deydi Balance One Supplements maslahatchisi Trista Best. — Men bir nechta mijozlar bilan ishlab, ertaroq ovqatlanish vazn yo‘qotishiga yordam berishini aniqladim”.
Kislotali reflyuks xavfi
Kechqurun yoki yotishdan oldin ovqatlanish hazm qilish jarayonini yomonlashtirishi mumkin. “Oshqozon kislotasi kechasi yomonlashishi mumkin, chunki kun davomida ovqatlangandan keyin ichaklar kechqurun ovqat hazm qilishni sekinlashtira boshlaydi va kechki ovqat iste’mol qilayotgan ovqatning sifati yoki miqdoridan qat’i nazar, bu zararli bo‘lishi mumkin”, — deydi Trista Best. Bu, shuningdek, tunga yaqin harakat qilish ehtimoli kamroq ekanligi bilan bog‘liq. Ko‘proq harakatsiz yoki chalqancha yotish ichakdagi kislotaning qizilo‘ngachga ko‘tarilishiga olib kelishi mumkin.
Uyquda bezovtalik
Afsuski, kech ovqatlanish yomon uyqu sifatiga ta’sir qilishi mumkin. “Ma’lumotlar shuni ko‘rsatadiki, yotishdan biroz oldin ovqatlanadigan odamlar tungi uyg‘oqlikni boshdan kechirishi mumkin, ko‘proq bu uyqudan keyin uch soat ichida sodir bo‘ladi”, — deydi Manaker. Shuni yodda tutgan holda, soat 19:00 dan oldin ovqatlanish organizmni tinchlantirish va yotishdan oldin hazm qilish uchun yetarli vaqt berish uchun yaxshi choradir.
Izoh (0)