• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12834.61
    • RUB162.65
    • EUR14662.26
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +23°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Go‘shtni sevib iste’mol qiluvchilar uchun qo‘llanma: yangi va sifatli qiymani qanday tanlash kerak?

    Inson hayoti doimiy harakat va stressdan iborat. Endilikda gaz qarshisida kamroq vaqt o‘tkazib, ko‘proq yarimtayyor mahsulotlarga murojaat qilish ortib bormoqda. Tabiiy mahsulotlarning qadr-qimmati haqida ko‘p gapirish mumkin, lekin katta oilaga uy sharoitida taom tayyorlash uchun bir yoki ikki soat vaqt ajatilmasa, yuqori sifatli yarimtayyor mahsulotlar haqiqiy najotga aylanadi, deb yozadi “Lisa.ru”.

    Foto: “Lisa.ru”

    Foto: “Lisa.ru”

    Qiyma yoki go‘sht?

    Parhezshunoslarning aytishcha, qiyma ovqat hazm qilish tizimi uchun oddiy go‘shtga qaraganda ancha foydali. U tezroq hazm qilinadi va organizm tomonidan yaxshiroq so‘riladi. Bundan tashqari, yog‘siz qiyma yumshoq bo‘lib, hatto bolalar ovqatiga tavsiya etiladi. Ammo amalda qiyma go‘sht sifatini ko‘z bilan aniqlash juda qiyin, bu ko‘plab ishlab chiqaruvchilar uning tarkibiga nafaqat ortiqcha yog‘, balki barcha turdagi qo‘shimchalarni ham qo‘shadi. Shuning uchun, albatta, eng xavfsiz variant — yangi go‘shtning bir qismini sotib olish, uni go‘sht maydalagich bilan maydalash, qismlarga bo‘lish va muzlatishdir. Elektr go‘sht maydalagich bilan bu qiyin emas.

    Mutlaqo tabiiy qiymani sotib olishning yana bir usuli — bu ishonchli do‘konga borish, u yerda sanoat go‘sht maydalagichlari bo‘lgan go‘sht bo‘limlari mavjud. U yerda insonlar ko‘z o‘ngida xohlagancha go‘shtni maydalashlari mumkin. Lekin xaridorlarning doimo vaqti yo‘qligi sababli eng yaqin supermarketlardan uni xarid qiladi, shuning uchun ham yarim tayyor mahsulotni qanday tanlashni o‘rganish kerak.

    Tanlov mezonlari

    Ulardan bir nechtasi bor, lekin hamma narsa to‘g‘ri qilinsa, hech bo‘lmaganda ovqatlanish buzilishidan himoyalanish mumkin. Xo‘sh, nimaga e’tibor berish kerak?

    Rang. Bu qarash kerak bo‘lgan birinchi narsa. Qiyma shaffof bo‘lmagan qadoqlarda sotilsa, uni xarid qilish tavsiya etilmaydi. Rang, birinchi navbatda, pushti-qizildan to quyuq qizil ranggacha bir xil bo‘lishi kerak. Agar qiyma yuzasida qoraygan, yashil yoki kulrang bo‘laklarni bo‘lsa, u qadoqqa nima yozilishidan qat’i nazar, eskirgan bo‘ladi.

    Tarkib. Qadoq yaxshilab o‘qiladi, agar qiymaning tarkibi haqda ma’umot bo‘lmasa, uni sotib olish kerak emas. Shuningdek, hayvon oqsili, jelatin kabi noaniq ibora va so‘zlarga e’tibor berish kerak. Ko‘pincha bu hayvonlarning terisidan tayyorlangan kompozitsiyaga aralashtirilgan kollagen oqsili yashiringanidan darak. Bu massani elastikroq qiladi, lekin organizm uchun mutlaqo foydasiz, u shunchaki mahsulot narxini pasaytiradi. Bundan tashqari, oziq-ovqat qo‘shimchalari va ziravorlar — tuz, qalampir, piyoz, sarimsoqli qiyma sotib olmaslik lozim. Ko‘pincha ularning qo‘shilishi go‘shtning eskirganini yashirish istagi bilan bog‘liq.

    Belgilar. Yarim tayyor mahsulot toifasiga e’tibor berishni unutmaslik kerak. U harflar bilan ko‘rsatilgan. A — bunday qiymada 80 foizdan ortiq go‘sht mavjud. B — 60-80, C — 40-60, D — 20-40 foiz. Shunga ko‘ra, D toifali qiymada go‘sht deyarli bo‘lmaydi.

    Saqlash muddati. Bu mahsulotning termal holatiga bog‘liq. Eng foydali va mazali qiyma sovitiladi. Ammo u uzoq vaqt saqlanmaydi, +2 dan +4 darajagacha bo‘lgan haroratda 12 soatdan oshmasligi kerak. Muzlatilgan (0 dan +2 darajagacha bo‘lgan haroratda) — bir kungacha saqlanadi. Odatdagidek (-12 daraja haroratda) muzlatkichda bir oy davomida o‘z xususiyatlarini saqlab qoladi. Muzlatilgan qiymani eng uzoq vaqt (-18 daraja haroratda) saqlash mumkin, muzlatkichda u uch oy davomida yangiligini yo‘qotmaydi.

    Muzdan qanday eritish kerak?

    Aksariyat insonlar sovitkichdan muzlagan qiymani oladi va bir kechaga stol ustida qoldirib, tongda undan narsa pishiradi. Ammo mutaxassislar buni yengil qabul qilmaslikni maslahat beradi. Agar qiyma issiqda qolgan bo‘lsa, unda chirish va patogen bakteriyalar darhol boshlanadi. Shuning uchun odatga aylanishi kerak bo'lgan bir nechta qoidalar mavjud.

    Qiymani muzlatish emas, balki sotib olingandan keyin darhol pishirish yaxshiroqdir. Ammo buning iloji bo‘lmasa, darhol muzlatish kerak. Agar qiyma ko‘p bo‘lsa, uni qismlarga bo‘lish, idishlarga solish va har biriga muzlatilgan sanani yozish lozim. Ushbu mahsulot qayta-qayta muzlatishga toqat qilmaydi, darhol o‘zining ta’mini va foydali xususiyatlarini yo‘qotadi.Muzlatilgan qiymani pishirishdan bir kun oldin muzlatkichning o‘ziga qo‘yish kerak. Uni xona haroratida stolga emas, balki muzlatkichda eritgan yaxshiroq. Shunda bakteriya va mikroblar tez ko‘paymaydi.

    Mavzuga doir:

    • Toza asalni qalbakisi bilan adashtirmaslik uchun nimalarga e’tibor berish kerak?
    • Nima uchun tuxumni muzlatkich eshigida saqlash mumkin emas?
    • G‘alati ta’m va foydasiz tejamkorlik: Kuzda qanday sabzavotlar va mevalarni muzlatmaslik kerak?

    08.10.2022, 17:21   Izoh (0)   11432
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Grippga qarshi vaksina haqida bilib qo‘yish kerak bo‘lgan 3 ta fakt

    08.10.2022, 13:50

    Darhol voz keching: yostiqning salomatlikka zarar yetkazishi mumkin bo‘lgan 7 ta belgisi

    07.10.2022, 21:46

    Bolaning tishi chiqayotganda tana harorati necha kun davomida yuqori bo‘ladi?

    07.10.2022, 11:56

    Kun besamar o‘tadi: ertalab amalga oshirish tavsiya etilmaydigan ishlar

    07.10.2022, 09:57

    Shunchaki husnbuzar emas: jiddiy kasalliklardan ogohlantiruvchi 7 ta kosmetik alomat

    06.10.2022, 17:56

    Mutaxassis tavsiyasi: haftada ikki marotaba bodom suti ichish immunitet uchun foydali

    06.10.2022, 15:59
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Centrum Air yangi Airbus A320neo — aviaparkidagi to‘qqizinchi samolyotni qabul qilib oldi 


    Chery gazga o‘tmoqda: kafolat to'liq saqlanib qolinadi, o‘rnatish esa 31 maygacha bepul! 


    Chirchiqdagi yangi bog‘ - zamonaviy ko‘ngilochar va dam olish maskani ochildi


    Yangiyo‘lda “Tomorqa maktabi” ochildi


    Abadiy ishonchlilik va xavfsizlik: GWM sohaning yangi standartlarini joriy etmoqda


    ANORBANK va BS/2 O‘zbekistonda banklarda o‘z-o‘ziga xizmat ko‘rsatish tarmog‘ini kengaytirmoqda


    LUKOIL: yosh iste’dodlar ovozi katta sahnada yangradi


    O‘zbekiston Milliy banki Xitoy yuani ayirboshlash xizmatini Toshkent shahri va poytaxt aeroportida yo‘lga qo‘ydi


    Sistit — bu uyat emas!


    So‘zlar ahamiyatga ega: TBC Bank 8-mart tabriklarini pullarga aylantirib, ayollar tadbirkorligini qo‘llab-quvvatladi


    Xon Saroy tomonidan an’anaviy “Mening orzuyimdagi uy” rasmlar tanlovi boshlandi 


    Mastercard Digital Uzbekistan 5- xalqaro PLAS-Forumida qatnashdi


    Octobank bankomatlarni BS/2 bilan birga “aqlliroq” qiladi


    MKBANK xalqaro moliya bozorida: Qozog‘iston banklaridan 15 million dollar jalb qilindi


    2025-yilning 5 oyi davomida Mobiuz minglab tayanch stansiyalarini ishga tushirdi va texnik infratuzilmani zamonaviylashtirdi

     

    Tavsiya etamiz

    Gitlerdan so‘ng eng mashhur natsist – dorga osilgan Ribbentropning ayanchli taqdiri

    31 may, 19:25

    “Ikki xonali uy uchun 715 mln so‘mdan”. “Daryo”dagi maqoladan so‘ng poytaxt hokimligi uysiz qolgan aholiga xonadon sotib olish uchun mablag‘ ajratdi

    28 may, 21:15

    Budapesht fasadlari: sanʼat ko‘chada yashaydi (foto)

    27 may, 10:00

    Gestapo va KGB xizmatida bo‘lgan buxorolik “Shtirlits”

    26 may, 19:00
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    34 yoshli ayol 24 soat ichida turnikda tortilish bo‘yicha Ginnes rekordini o‘rnatdi

    Dunyo | 3 iyun, 00:00

    “Tramp Putin va Zelenskiy bilan uchrashuvga tayyor” — Oq uy matbuot kotibi

    Dunyo | 2 iyun, 23:45

    “Ukraina o‘t ochishni to‘liq to‘xtatishni talab qilmoqda” — Vladimir Zelenskiy

    Dunyo | 2 iyun, 23:30

    Parijda Makronning haykali o‘g‘irlab ketildi

    Dunyo | 2 iyun, 23:15

    Yaponiya 10 ming nafar o‘zbekistonlik mutaxassisni ish bilan ta’minlaydi

    O‘zbekiston | 2 iyun, 22:58

    Istanbulda Rossiya va Ukraina o‘rtasidagi muzokaralarning ikkinchi bosqichi bo‘lib o‘tdi. Nimalarga kelishildi?

    Dunyo | 2 iyun, 22:40

    Yamal “Oltin to‘p” haqida gapirdi

    Sport | 2 iyun, 22:28

    Namanganda Onix lyukidan tanasini chiqarib harakatlangan qiz uzr so‘radi (video)

    O‘zbekiston | 2 iyun, 22:25
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.