• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12456.25
    • RUB158.36
    • EUR14461.71
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +30°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Go‘shtni sevib iste’mol qiluvchilar uchun qo‘llanma: yangi va sifatli qiymani qanday tanlash kerak?

    Inson hayoti doimiy harakat va stressdan iborat. Endilikda gaz qarshisida kamroq vaqt o‘tkazib, ko‘proq yarimtayyor mahsulotlarga murojaat qilish ortib bormoqda. Tabiiy mahsulotlarning qadr-qimmati haqida ko‘p gapirish mumkin, lekin katta oilaga uy sharoitida taom tayyorlash uchun bir yoki ikki soat vaqt ajatilmasa, yuqori sifatli yarimtayyor mahsulotlar haqiqiy najotga aylanadi, deb yozadi “Lisa.ru”.

    Foto: “Lisa.ru”

    Foto: “Lisa.ru”

    Qiyma yoki go‘sht?

    Parhezshunoslarning aytishcha, qiyma ovqat hazm qilish tizimi uchun oddiy go‘shtga qaraganda ancha foydali. U tezroq hazm qilinadi va organizm tomonidan yaxshiroq so‘riladi. Bundan tashqari, yog‘siz qiyma yumshoq bo‘lib, hatto bolalar ovqatiga tavsiya etiladi. Ammo amalda qiyma go‘sht sifatini ko‘z bilan aniqlash juda qiyin, bu ko‘plab ishlab chiqaruvchilar uning tarkibiga nafaqat ortiqcha yog‘, balki barcha turdagi qo‘shimchalarni ham qo‘shadi. Shuning uchun, albatta, eng xavfsiz variant — yangi go‘shtning bir qismini sotib olish, uni go‘sht maydalagich bilan maydalash, qismlarga bo‘lish va muzlatishdir. Elektr go‘sht maydalagich bilan bu qiyin emas.

    Mutlaqo tabiiy qiymani sotib olishning yana bir usuli — bu ishonchli do‘konga borish, u yerda sanoat go‘sht maydalagichlari bo‘lgan go‘sht bo‘limlari mavjud. U yerda insonlar ko‘z o‘ngida xohlagancha go‘shtni maydalashlari mumkin. Lekin xaridorlarning doimo vaqti yo‘qligi sababli eng yaqin supermarketlardan uni xarid qiladi, shuning uchun ham yarim tayyor mahsulotni qanday tanlashni o‘rganish kerak.

    Tanlov mezonlari

    Ulardan bir nechtasi bor, lekin hamma narsa to‘g‘ri qilinsa, hech bo‘lmaganda ovqatlanish buzilishidan himoyalanish mumkin. Xo‘sh, nimaga e’tibor berish kerak?

    Rang. Bu qarash kerak bo‘lgan birinchi narsa. Qiyma shaffof bo‘lmagan qadoqlarda sotilsa, uni xarid qilish tavsiya etilmaydi. Rang, birinchi navbatda, pushti-qizildan to quyuq qizil ranggacha bir xil bo‘lishi kerak. Agar qiyma yuzasida qoraygan, yashil yoki kulrang bo‘laklarni bo‘lsa, u qadoqqa nima yozilishidan qat’i nazar, eskirgan bo‘ladi.

    Tarkib. Qadoq yaxshilab o‘qiladi, agar qiymaning tarkibi haqda ma’umot bo‘lmasa, uni sotib olish kerak emas. Shuningdek, hayvon oqsili, jelatin kabi noaniq ibora va so‘zlarga e’tibor berish kerak. Ko‘pincha bu hayvonlarning terisidan tayyorlangan kompozitsiyaga aralashtirilgan kollagen oqsili yashiringanidan darak. Bu massani elastikroq qiladi, lekin organizm uchun mutlaqo foydasiz, u shunchaki mahsulot narxini pasaytiradi. Bundan tashqari, oziq-ovqat qo‘shimchalari va ziravorlar — tuz, qalampir, piyoz, sarimsoqli qiyma sotib olmaslik lozim. Ko‘pincha ularning qo‘shilishi go‘shtning eskirganini yashirish istagi bilan bog‘liq.

    Belgilar. Yarim tayyor mahsulot toifasiga e’tibor berishni unutmaslik kerak. U harflar bilan ko‘rsatilgan. A — bunday qiymada 80 foizdan ortiq go‘sht mavjud. B — 60-80, C — 40-60, D — 20-40 foiz. Shunga ko‘ra, D toifali qiymada go‘sht deyarli bo‘lmaydi.

    Saqlash muddati. Bu mahsulotning termal holatiga bog‘liq. Eng foydali va mazali qiyma sovitiladi. Ammo u uzoq vaqt saqlanmaydi, +2 dan +4 darajagacha bo‘lgan haroratda 12 soatdan oshmasligi kerak. Muzlatilgan (0 dan +2 darajagacha bo‘lgan haroratda) — bir kungacha saqlanadi. Odatdagidek (-12 daraja haroratda) muzlatkichda bir oy davomida o‘z xususiyatlarini saqlab qoladi. Muzlatilgan qiymani eng uzoq vaqt (-18 daraja haroratda) saqlash mumkin, muzlatkichda u uch oy davomida yangiligini yo‘qotmaydi.

    Muzdan qanday eritish kerak?

    Aksariyat insonlar sovitkichdan muzlagan qiymani oladi va bir kechaga stol ustida qoldirib, tongda undan narsa pishiradi. Ammo mutaxassislar buni yengil qabul qilmaslikni maslahat beradi. Agar qiyma issiqda qolgan bo‘lsa, unda chirish va patogen bakteriyalar darhol boshlanadi. Shuning uchun odatga aylanishi kerak bo'lgan bir nechta qoidalar mavjud.

    Qiymani muzlatish emas, balki sotib olingandan keyin darhol pishirish yaxshiroqdir. Ammo buning iloji bo‘lmasa, darhol muzlatish kerak. Agar qiyma ko‘p bo‘lsa, uni qismlarga bo‘lish, idishlarga solish va har biriga muzlatilgan sanani yozish lozim. Ushbu mahsulot qayta-qayta muzlatishga toqat qilmaydi, darhol o‘zining ta’mini va foydali xususiyatlarini yo‘qotadi.Muzlatilgan qiymani pishirishdan bir kun oldin muzlatkichning o‘ziga qo‘yish kerak. Uni xona haroratida stolga emas, balki muzlatkichda eritgan yaxshiroq. Shunda bakteriya va mikroblar tez ko‘paymaydi.

    Mavzuga doir:

    • Toza asalni qalbakisi bilan adashtirmaslik uchun nimalarga e’tibor berish kerak?
    • Nima uchun tuxumni muzlatkich eshigida saqlash mumkin emas?
    • G‘alati ta’m va foydasiz tejamkorlik: Kuzda qanday sabzavotlar va mevalarni muzlatmaslik kerak?

    08.10.2022, 17:21   Izoh (0)   11514
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Grippga qarshi vaksina haqida bilib qo‘yish kerak bo‘lgan 3 ta fakt

    08.10.2022, 13:50

    Darhol voz keching: yostiqning salomatlikka zarar yetkazishi mumkin bo‘lgan 7 ta belgisi

    07.10.2022, 21:46

    Bolaning tishi chiqayotganda tana harorati necha kun davomida yuqori bo‘ladi?

    07.10.2022, 11:56

    Kun besamar o‘tadi: ertalab amalga oshirish tavsiya etilmaydigan ishlar

    07.10.2022, 09:57

    Shunchaki husnbuzar emas: jiddiy kasalliklardan ogohlantiruvchi 7 ta kosmetik alomat

    06.10.2022, 17:56

    Mutaxassis tavsiyasi: haftada ikki marotaba bodom suti ichish immunitet uchun foydali

    06.10.2022, 15:59
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    "Eco Expo Central Asia 2025" doirasida xalqaro ekologik tashabbuslar birlashmoqda


    Anorbank va Beelab O‘zbekiston raqamli banking bozorida hamkorlik o‘rnatdi


    Toshkent shahar hokimligi ko‘magida 2025-yil 2-4-oktyabr kunlari CAEx HoReCa & UzFPT ko‘rgazmasi bo‘lib o‘tadi


    Toshkent va Bangkok o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri aviaqatnov: Centrum Air yangi xalqaro yo‘nalishni ishga tushiradi 


    “Wyndham Garden Charvak” kurort majmuasi qurilishi qanday kechayotganini ko‘rsatdi


    Savdo, fintex va “yashil” loyihalar: Octobank Xitoy bilan hamkorlikni qanday yo‘lga qo‘ymoqda


    Paynet xizmatlari endi Kapitalbank bankomatlarida mavjud


    Market Yandex Go Samarqandda ishga tushdi


    American University of Technology (AUT) 28-iyun - Ochiq eshiklar kuniga taklif etadi


    Oqtepa Lavash “Kalmar o‘yini” asosida Dalgona Boksini chiqardi


    Click & Smart Business (sobiq UZKASSA): biznes muvaffaqiyati va mijozlar qulayligi uchun hamkorlik


    O‘zbekiston terma jamoasining dunyodagi eng yirik sport tadbiriga chiqishi Kia brendining mavqeini yanada mustahkamlashga xizmat qiladi 


    BYD Astana Motors rasmiy dilerlik tarmog‘i Toshkentdagi barcha beshta dilerlik markazida "Best Buy Day" tadbirini o‘tkazadi


    “Mikrokreditbank” ATB IX Germaniya-O‘zbekiston biznes forumi doirasida ODDO BHF bank bilan 50 million dollarlik shartnoma imzoladi


    “S&P” O‘zbekiston Milliy Bankining rеyting prognozini “ijobiy”ga ko‘tardi 

     

    Tavsiya etamiz

    “Trampning Titanigi to‘xtaydi” — Eron elchisi

    25 iyun, 13:39

    AQSHning Yaqin Sharqdagi harbiy bazalari soni nechta va qayerda joylashgan?

    24 iyun, 19:05

    Vashington Tehronga qarshi harbiy kampaniyadan Xitoy va Rossiyani jilovlashda foydalanmoqchimi? Mintaqamizni nimalar kutadi?

    19 iyun, 22:05

    Chelyabinskka qulagan meteorit — 540 kiloli osmon jismi qanday topilgan edi?

    19 iyun, 13:31
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Joy hammaga yetardi: Jeyms Kemeronga ko‘ra, “Titanik” yo‘lovchilarining omon qolish imkoniyati bo‘lgan

    Kino | 25 iyun, 23:50

    “XVJ O‘zbekiston iqtisodiyotiga soliq yukini oshirishni taklif qilmoqda. Izohga hojat yo‘q” — Yuliy Yusupov

    O‘zbekiston | 25 iyun, 23:38

    Eʼtiborsiz qoldirmaslik kerak bo‘lgan D vitamini tanqisligining 9 ta belgisi

    Maslahatlar | 25 iyun, 23:10

    Sochingizga zarar yetkazadigan tungi odatlar

    Go‘zallik | 25 iyun, 22:50

    “Daryo” dayjesti: 25-iyunning eng muhim xabarlari

    O‘zbekiston | 25 iyun, 22:30

    Oddiy va kamtar: boyligini ko‘z-ko‘z qilmaydigan turk aktyor va aktrisalari

    Kino | 25 iyun, 22:03
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.