Qandolat mahsulotlarining mazali chiqishida krem va xamirning ahamiyati katta. Xamirning yaxshi tayyorlanishi uchun bir qancha ko‘rsatmalarga amal qilish lozim. “Lisa.ru” nashri oshirma xamirni tayyorlashdagi xatoliklar haqida ma’lumot berdi.
Unni elakdan o‘tkazmaysiz
Ushbu jarayon unni har qanday aralashmalardan tozalaydi va uni kislorod bilan to‘yintiradi. Xamirning kislorod bilan to‘yinishi juda muhim — havo mavjudligi xamirning tez “ko‘tarilishiga” yordam beradi va pishiriq ko‘ngildagidek va yumshoq bo‘ladi. Agar pishirish kukuni qo‘shsangiz, uni un bilan birga elakdan o‘tkazish kerak.
Mahsulotlarni tartib bilan aralashtirmaslik
Shirinlik, ovqat, yoki biror bir pishiriq tayyorlashda unga qo‘shiladigan mahsulotning miqdorini yoki ketma-ketligini o‘zgartirish har doim ham yaxshi natijalarga olib kelmaydi. Keksning biskviti va krem qismiga suyuq va quruq mahsulotlarni alohida-alohida aralashtirish va keyin birlashtirish kerak. To‘g‘ri, bundan istisno holatlar mavjud: shakarli oqsillar alohida ko‘pirtiriladi va oxirida xamirga ehtiyotkorlik bilan qo‘shiladi. Xamirga mahsulotlarni ket-ket solish muhim — bitta noto‘g‘ri solingan mahsulot xamirning yaxshi chiqmasligiga sabab bo‘lishi mumkin.
Bir mahsulot o‘rniga boshqasini qo‘shish
Pishiriqni retsept bo‘yicha tayyorlagan ma’qul va bir mahsulotning o‘rniga boshqasini solmang — masalan, ezilgan shakarning o‘rniga asalni ishlatmang. Natijasi yaxshi bo‘lmaydi — asal xamirni og‘irlashtiradi va yumshoq bulochka o‘rniga tekis va qattiq bulochka bo‘lib pishadi. Agar to‘g‘ri ovqatlanishga rioya qilishni istasangiz, PP shirinliklarining retseptini toping.
Muzlatilgan mahsulotlardan foydalanasiz
Yaxshi natijaga erishish uchun mahsulotlarni xona haroratida saqlab ishlating. Qat-qat va qumoq xamirni tayyorlashda muzlatilgan mahsulotlar qo‘shiladi — bu odatda retseptda eslatib o‘tiladi. Sovuq suvda oshirma xamirni tayyorlasangiz xamirturush ko‘tarilmaydi. Tovuq tuxumlarini ham muzlatgichdan olib qo‘yish kerak.
Xamirni uzoq vaqt qorish
Har bir narsa me’yorida bo‘lishi kerak: agar uzoq vaqt xamirni qorsangiz yoki aralashtirsangiz, xamir juda og‘ir bo‘lib chiqadi va pechda ko‘tarilmaydi. Bu qoida oshirma xamirli pishiriqlar, quymoqlar va biskvitlarning xamiriga taalluqli. Biroq chuchvara va cheburekda go‘shtning suvi oqmasligi uchun xamir qattiq va elastik bo‘lishi kerak.
Xamirni qizdirilmagan pechga qo‘yasiz
Mahsulotlarni aralashtirish jarayonida qizdirilgan pechga qo‘yish mumkin. Agar idishni sovuq havoga qo‘ysangiz, xamir uzoqroq vaqt davomida ko‘tariladi va uning pishmay qolish ehtimoli bor. Birinchi 20-25 daqiqada pechni ochmaslik va unga qaramaslik kerak. Retseptda vaqt ham ko‘rsatiladi, pishirish vaqtini o‘rnating va signaldan keyin uni tekshiring.
Mavzuga doir:
Izoh (0)