Qahvaning har qanday turi va uni iste’mol qilish hajmi haqidagi yangiliklar har doim bir-biriga qarama-qarshidir. Kofeinning hech qanday imtiyozlarga muhtoj bo‘lmagan xavfi haqidagi da’volari orasida, Britaniya Yurak jamg‘armasining yangi tadqiqoti, aniqroq qilib aytganda, mas’uliyatsizlikka o‘xshaydi. Tibbiyot markazi olimlari qahva iste’moli va arterial bosim o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganishdi. Ularning kuzatishlariga ko‘ra, kuniga 25 tagacha chashka qahva ichish yurak xuruji yoki insult ehtimolini oshirmaydi, deb yozadi Elle.
Albatta, qahvani yaxshi ko‘radiganlar uning yurak uchun xavfsiz ekanini eshitishdan mamnun. Lekin bu har bir kishi o‘z iste’molini yana 20 stakanga oshirishi kerakligini anglatadimi? Albatta, bunday emas.
“Mening fikrimcha, bu juda ahmoqona fikr”, — deydi doktor Devid Kats, Yel Griffinning oldini olish tadqiqot markazi direktori va “Oziq-ovqat haqida haqiqat” kitobi muallifi Huffington Post gazetasiga bergan intervyusida.
Katsning sharhi, albatta, mantiqan to‘g‘ri keladi, agar mahsulot juda aniq sabablarga ko‘ra xavfsiz deb hisoblansa, bu uni umuman xavfsiz qilib qo‘ymaydi. Misol uchun, bir qator qat’iy tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, qahva va kofein barcha tana tizimlariga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Boshqacha qilib aytganda, qancha ko‘p iste’mol qilinsa, organizm shuncha zaiflashadi.
“Kofein dozasi bilan bog‘liq bo‘lgan boshqa ko‘plab boshqa ta’sirlar haqida tashvishlanish uchun juda ko‘p sabablar bor, qon bosimidan yurak urish tezligining oshishiga qadar, — deydi Kats. — Bundan ham muhimi, qahvani haddan tashqari ko‘p iste’mol qilish, ehtimol, yurak bilan bog‘liq bo‘lmagan uyqusizlik va mikrobioma buzilishidan suyak mo‘rtlashuvigacha bo‘lgan bir qator metabolik ta’sirlar bilan namoyon bo‘lishi mumkin”.
Amerika Psixologiya assotsiatsiyasi ma’lumotiga ko‘ra, kofein dunyodagi eng ko‘p ishlatiladigan stimulyator bo‘lib, odatda kuniga 400 milligramm (3-4 stakan yoki undan kam) dozadagina xavfsizdir. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, tafakkurida buzilishi bo‘lgan odamlar qahvaga nisbatan ta’sirchan bo‘lishi mumkin. Ayniqsa, vahima hujumlariga moyil bo‘lganlar. Kofein stress gormonini ham qo‘zg‘atadi.
Xulosa qilib aytganda, kuniga 25 stakan kofe tadqiqoti organizmga juda aniq zarar yetkazilmasligini ko‘rsatadi. Shunga qaramay, inson o‘zini bir yoki uch stakan bilan cheklagani ma’qul.
Izoh (0)