• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12557.56
    • RUB159.44
    • EUR14809.13
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +30°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Salomatlik

    Choy damlashda eng ko‘p yo‘l qo‘yiladigan xatolar

    Tetiklashtirishi, energiya berishi bilan o‘ziga xos bo‘lgan choyning ta’mi va foydasi obi-tobida bo‘lishi uchun nimalarga e’tibor berish kerakligi haqida Marie Claire nashri ma’lumot berib o‘tadi.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Damlashdan avval choyni ko‘p yoki kam solib yuborish

    200 ml suvga 2 gramm yoki 1 finjon uchun 1 choy qoshiq choy solish kerak. Aks holda choy ta’mi yaxshi chiqmasligi yoki aksincha achchiq bo‘lib qolishi mumkin. Haddan ortiq achchiq bo‘lgan choy salomatlik uchun zararli bo‘ladi. Choy qancha achchiq bo‘lsa, undagi ftoridlar konsentratsiyasi shunchalik yuqori bo‘ladi. Uning ortiqchasi umumiy salomatlik, ayniqsa, suyaklar ahvoliga salbiy ta’sir qiladi.

    Ustidan qayta damlash

    Newby Teas choy kompaniyasi Yevropaning bir finjon uchun ikki gramm choydan foydalanish texnologiyasidan kelib chiqib qayta damlashni tavsiya qilmaydi. Negaki, soviganidan keyin ustiga qayta damlash choyning ta’miga ham ta’sir qilmay qolmaydi. Birinchi damlanganda foydali xususiyatlari namoyon bo‘lib ulgurgani uchun bunday ichimlikdan hech qanday naf yo‘q. Ayrim past sifatli choylardan esa hatto toksinli mikroelementlar ajralishi ham mumkin. Choy yaproqlarini qayta va qayta damlash xitoy-yapon choy marosimlari: ulun va puerada kuzatilishi mumkin. Unda, asosan, ko‘l va oq choyning ayrim navlaridan foydalaniladi. Osiyoda ulong singari yirik bargli choylar qayta-qayta damlab ichiladi. Ammo ularda damlanadigan quruq choylar miqdori Yevropaliklarnikidan ko‘proq bo‘ladi. Buralgan yoki o‘ralgan choy barglaridan ham takror damlashda foydalanish mumkin. Bu bilan maksimal darajada foydaga erishish mumkin bo‘ladi.

    Dimlash vaqtining noto‘g‘riligi

    Har bir choy turi uchun alohida vaqt kerak bo‘ladi. Masalan, qora choy, ulong va puerni 2-5 daqiqa, ko‘k va oq choyni 2-3 daqiqa, tizanni esa 5 daqiqa dimlash kerak. Uzoq vaqt dimlanganda choy tarkibidagi fenol, lipid va efir yog‘i o‘z-o‘zidan oksidlanishni boshlab, teinning foydasi yo‘qolishiga olib keladi. Oqibatda ichimlikning ta’mi va ifori o‘zgaradi. Uzoq vaqt dimlangandan keyingi taxir ta’m esa kofein miqdorining ko‘pligi emas, zararli moddalar borligi bilan bog‘liq. Shu sabab ham biroz dimlanganidan keyin paketli choyni choynak ichidan olib qo‘yish tavsiya qilinadi.

    Suv haroratining to‘g‘ri emasligi

    Qora choy, ulong va tizanlarni 95 daraja issiq suv bilan damlash kerak. Ammo ko‘k yoki oq choyning nozik barglariga esa bunday issiq suv to‘g‘ri kelmaydi. Suv harorati choyning fermentatsiyasiga to‘g‘ridan to‘g‘ri ta’sir qiladi.

    Suv qanday haroratda bo‘lishi kerak?

    • 100°С — qora choy, puer, ulong, tizan;
    • 75-85°С — ko‘k va oq choy.
    Sifatsiz choy tanlash

    Agar choyning sifati past bo‘lsa, yuqoridagi tavsiyalarga amal qilishning o‘zi yetarli bo‘lmaydi.

    Shu sabab ham tanlov borasida quyidagilar muhim:

    Choy barglari yig‘ib olingan payt — mukammal choy damlash uchun birinchi navbatda choy barglarining sifati ahamiyatli hisoblanadi. Bahor-yoz mavsumida yig‘ilgan choy eng yaxshi sifatli bo‘ladi. Aynan mazkur davrda choy barglari barcha zarur xususiyatlarga ega bo‘ladi.

    O‘rami — choy paketi germetik yopiq, shaffof bo‘lmagan o‘ramda, quyosh nurlari tushishidan himoyalangan bo‘lishi kerak. Aks holda ta’mi va iforidan tashqari, foydali xususiyatlari ham talabga javob bermasligi mumkin.

    Choy qadoqlangan joy — choy terib olinganidan keyin qadoqlanishgacha qanday yo‘llarni bosib o‘tgani haqida qiziqing. Agar yig‘ib olingan joyning o‘zida qadoqlangan bo‘lsa yoki kompaniyaning o‘ziga qarashli qadoqlash fabrikasi bo‘lsa yana yaxshi. Bu choy barglarining yangiligi, foydasi va ta’mi o‘zgarmasligini kafolatlaydi.

    Mazali choylar — bunday choylarni tanlayotganda kimyoviy moddalar qo‘shilganmi yoki tabiiy mahsulotlar, masalan, mevalardan foydalanilganmi, e’tibor berib o‘qing. Choy ta’mi va ifori bilan kishini shod qilishdan tashqari, organizm uchun ham foydali bo‘lishi kerak.

    Mavzuga doir: 

    • Ekspertlar qahva ichish uchun eng yaxshi vaqtni ma’lum qildi
    • Qomatni saqlab qolamiz: kuz faslida vazn ortmasligi uchun 5 ta maslahat
    • Umrni uzaytiradi, yoshlikni saqlab qoladi: qahvaning sog‘liq uchun 10 ta foydasi

    07.12.2021, 17:37   Izoh (0)   36699
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Yashil loviyaning qanday foydali xususiyatlari bor?

    07.12.2021, 15:32

    Koronavirus va tromblar: xavfli asoratning dastlabki belgilari

    06.12.2021, 20:39

    40 yoshgacha uchraydigan insult: kimlarga u xavf soladi hamda kasallikka chalinmaslik uchun nima qilish kerak?

    06.12.2021, 17:36

    Uyqusizlikdan keyingi charchoqni bartaraf etishga yordam beradigan 7 ta usul

    06.12.2021, 15:36

    Bodomning salomatlik uchun foydali xususiyatlari

    06.12.2021, 09:26

    To‘yib uxlashga xalaqit berib, noxush asoratlarni keltirib chiqaradigan omillar

    05.12.2021, 21:13
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    “O‘zbekgidroenergo” AJning xalqaro kredit reytingi BB (barqaror) darajasiga ko‘tarildi


    Hududiy elektr tarmoqlari” AJ Fitch Ratings agentligining xalqaro kredit reytingini “BB, barqaror” darajasiga oshirdi


    NRG Uzbekistan zamonaviy va keng majmua — Maftun Makon turar joy mavzesini qurish bo‘yicha ulkan loyihani amalga oshirmoqda


    Smart Business va UZCARD Farg‘ona tadbirkorlari uchun yangi imkoniyatlar eshigini ochmoqda 


    Farg‘ona viloyatida mo‘l hosil: fermerlar 95 sentnerdan ortiq g‘alla yetishtirdi 


    Inflyatsiya va jamg‘armalar: Nega pul o‘z qiymatini yo‘qotadi?


    Fitch Ratings “Biznesni rivojlantirish banki” ATB kredit reytingini oshirdi 


    SonetUzStyle – ijodiy kontent uchun Kia Sonet sovg‘a qilamiz


    Imzodan Engelberg premium romlari hashamatlikning timsolidir


    NRG Uzbekistan 60 gektar maydonda "shahar ichida shahar" keng ko‘lamli turar-joy loyihasini ishga tushirmoqda


    Fitch Kapitalbankning reytingini "Ijobiy" prognoz bilan tasdiqladi


    Toshkentda navbatdagi SAG XL gilam do'koni o'z ishini boshladi


    HONOR ilhomlantiruvchi AI texnologiyalarga ega HONOR 400 seriyasini taqdim etdi


    Burger va lavashdan tortib kabob hamda flat-white’gacha — barchasi bir joyda!  


    “AloqaBank” yoshlar bilan ishlashga oid dasturlarni kengaytirmoqda

     

    Tavsiya etamiz

    SSSRning qo‘shni davlatga bosqini tarixi: Afg‘onistonda yodgorlik o‘rnatilgan yagona sovet askari kim edi?

    5 iyul, 15:22

    “Erishib bo‘lmaydigan ball belgilangani yo‘q” — “El-yurt umidi” jamg‘armasi ijrochi direktori

    4 iyul, 22:11

    “AQSH o‘yindan chiqmoqchi”. Ukraina Qo‘shma Shtatlar yordamisiz qayergacha bora oladi?

    4 iyul, 19:55

    Isroil AQSHga hujum qilgan kun: o‘nlab amerikaliklarni o‘ldirish bu anglashilmovchilik edimi yoki fitna?

    2 iyul, 19:45
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Madagaskar yaqinida 300 yil oldin cho‘kib ketgan va dengiz qaroqchilari o‘ljasiga aylangan kema topildi

    Dunyo | 5 iyul, 23:55

    Buxoro va Qoraqalpog‘istonda “valyutchik”lar ushlandi

    O‘zbekiston | 5 iyul, 23:30

    “Yevropa o‘tmishda Afrikani talagan” — JAR prezidenti

    Dunyo | 5 iyul, 23:15

    Klublar o‘rtasidagi JCH. “PSJ” 9 kishi bo‘lib “Bavariya”ni mag‘lub etdi

    Sport | 5 iyul, 23:06

    USAID faoliyati to‘xtatilishi tufayli nigeriyaliklarga ochlik xavfi tahdid solmoqda — OAV

    Dunyo | 5 iyul, 22:47

    Sirdaryoda 892 mln so‘mlik noqonuniy zargarlik savdosi fosh etildi

    O‘zbekiston | 5 iyul, 22:22

    Superliga. “OKMK” Muborakda “Mashʼal”ni mag‘lub etdi

    Sport | 5 iyul, 22:20

    Isroil Eronning beshta harbiy obyektga zarba berganini yashirgani aniqlandi

    Dunyo | 5 iyul, 22:05
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.