Ma’lum bo‘lishicha, bitiruvchilarning atigi 3 foizi maktabni to‘liq sog‘lom bitiradi, o‘rta maktab o‘quvchilarining 70 foizigacha surunkali kasalliklardan aziyat chekadi. Buning oldini olish uchun ota-onalar bolaning sog‘lig‘ini maktabning birinchi kunlaridanoq diqqat bilan kuzatib borishlari kerak.
Bolani nima bilan va qanday ovqatlantirish kerak?
Har bir o‘quvchi intensiv o‘sadi, metabolizmda murakkab o‘zgarishlar ro‘y beradi, markaziy asab tizimiga yuk ortadi. Boshqa tomondan, bolalikda o‘rnatilgan ovqatlanish odatlari bolaga butun hayoti davomida hamroh bo‘ladi. Bu shuni anglatadiki, ota-onalar bolalarini to‘g‘ri ovqatlanishga o‘rgatish uchun hamma narsani qilishlari kerak.
Buning uchun muntazam ovqatlanish lozim. Bola uchun eng yaxshi variant kuniga to‘rt mahal ovqatlanishdir. Oshqozon sekretsiyasi bilan miyaning oziq-ovqat markazlari o‘rtasida o‘zaro ta’sir mavjud. Va eng muhimi, bu yondashuv oxirgi paytlarda maktab o‘quvchilari orasida tez-tez uchraydigan gastrit va oshqozon yarasining oldini oladi.
Nonushta. Bolaga sut va don mahsulotlari, sariyog‘, pishloq, tuxum va mevalar tavsiya etiladi.
Tushlik. 3-4 soatlik o‘qishdan so‘ng o‘quvchining ko‘rsatkichlari pasaya boshlaydi, shuning uchun u sarflangan energiyani qoplashi kerak. Bu vaqtda bola yog‘siz go‘sht yoki pishloq bo‘lagi, qatiq, yangi meva iste’mol qilishi mumkin.
Kechki ovqat oshqozon-ichak traktini zo‘riqtirmaslik uchun oson hazm bo‘ladigan taom tanovul qilish kerak. Buning uchun baliq, sut mahsulotlari, omlet, sabzavotli makaron yaxshi variant. Shuningdek, yotishdan 2 soat oldin ovqatlanmaslik tavsiya etiladi.
Kaloriya iste’molini kuzatib boring. 7-11 yoshli bolalarga kuniga 2300 kkal, 11-14 yoshda 2500 kkal kerak. 14-18 yoshli o‘smirlarga bo‘lgan ehtiyoj 3000 kkalgacha oshadi. Ixtisoslashgan maktablarda o‘qiydigan bolalarga 10 foiz ko‘proq kaloriya kerak.
Oqsil, yog‘ va uglevodlar. Bolaning eng yaxshi assimilyatsiyasi sut va baliq oqsilidir. Yog‘siz kurka, quyon, mol go‘shti tavsiya etiladi. Shuningdek, murakkab uglevodlar haqida unutmaslik kerak. Ular donli non, don, quritilgan meva va asalda uchraydi.
Bolaning ratsionidan chiqarib tashlash kerak bo‘lgan mahsulotlar: qaymoq, chips, bodroq, karamel, konserva va xom dudlangan go‘sht, saqich, sousli pishirilgan mahsulotlar.
Bolalarga stressni yengishni o‘rgatmaslik lozim. Statistikasiga ko‘ra, kattalarning ko‘prog‘i stressli vaziyatlarda ovqat yeyishini tan oladi. Bolalarga: “Ovqatlaning, hammasi o‘tib ketadi!” — deb aytish kerak emas. Agar bola xafa bo‘lsa yoki xavotirlansa, shirinlik taklif qilmasdan, stress sababini bartaraf etishga yordam berish kerak.
Diyeta. Agar o‘quvchi stressni kuchaytirsa, diyetani diqqat bilan kuzatib borish kerak. Unga yangi siqilgan meva va sabzavot sharbatlarini, mevalarni taklif qilish lozim. Ularning tarkibidagi fruktoza miya faoliyatini rag‘batlantiradi. Agar o‘quvchi xavotirlanib, yaxshi uxlamasa, o‘simlik choyini ichishi mumkin.
A vitamini baliq, dengiz mahsulotlari, o‘rik va jigarda uchraydi. Bu teri va shilliq pardalarning normal holatini ta’minlaydi, ko‘rish va umuman tananing holatini yaxshilaydi.
B1 vitamini guruch, sabzavot, parrandada topiladi. Bu asab tizimi, xotirani mustahkamlaydi va ovqat hazm qilishini yaxshilaydi.
B2 vitamini sut, tuxum, brokkolida uchraydi. U sochlarni, tirnoqlarni mustahkamlaydi, asab holatini yaxshilaydi.
Vitamin PP kepakli non, baliq, yong‘oq, sabzavot, go‘sht, quritilgan qo‘ziqorinlarda qon aylanishi va xolesterin miqdorini tartibga soladi.
Vitamin B6 tuxum sarig‘i va loviyada mavjud. Asab tizimi, jigar va gemopoez funksiyalariga foydali ta’sir ko‘rsatadi.
B12 vitamini go‘sht, pishloq, dengiz mahsulotlarida uchraydi.
Folik kislota karam, ismaloq va yashil no‘xat tarkibida o‘sish va salomatlik uchun zarurdir.
Biotin tuxum sarig‘i, pomidor, jigarrang guruch, soya va loviyalarida mavjud. Bu teri, soch va tirnoqlarning holatiga ta’sir qiladi va qondagi qand miqdorini tartibga soladi.
C vitamini shirin garmdori, qora smorodina va sitruslarda bo‘lib, immun tizimi, biriktiruvchi to‘qima, suyaklar uchun foydalidir va yaralarni davolashga yordam beradi.
D vitamini baliq jigari, ikra, tuxumda uchraydi. Suyak va tishlarni mustahkamlaydi.
E vitamini yong‘oq va o‘simlik yog‘larida uchraydi. Hujayralarni erkin radikallardan himoya qiladi, jinsiy va endokrin bezlarning ishiga ta’sir qiladi.
Maktabdagi stressni qanday kamaytirish mumkin?
Nevroz maktab o‘quvchilarining eng keng tarqalgan kasalliklari orasida birinchi o‘rinlardan birini egallaydi. Ota-onalar uchun eng muhim qoida — o‘qish va dam olish uchun vaqt ajratish.
Bundan tashqari, yurishga biroz vaqt ajratish lozim. Ideal holda, bola har kuni kamida 2 soat ochiq havoda bo‘lishi kerak. Agar maktab o‘quvchisi juda band bo‘lsa, uni yotishdan yarim soat oldin ko‘chaga olib chiqishga harakat qilish kerak.
Jismoniy faollikni rag‘batlantirish. O‘quvchining harakatlanishi juda muhim, chunki dars vaqtida va uy vazifasini bajarayotganda u o‘tirishga to‘g‘ri keladi. Agar bola haftasiga 2-3 marta sport bo‘limiga tashrif buyursa va dam olish kunlari velosiped haydasa yoki ota-onasi bilan sayohatga chiqsa, yaxshi natijaga erishadi.
Suv muolajalari olib borish. Masalan, salqin vannalar stressdan xalos bo‘lishga yordam beradi: qo‘llarni 30-40 soniya davomida suv havzasida tirsakkacha cho‘mish kerak. Kechasi esa iliq tasalli beruvchi hammom charchoqni ketkazadi va uyquni yaxshilaydi.
O‘quvchi necha soat uxlashi kerak?
- 7-9 yosh 10,5—11 soat
- 10-11 yosh 10 soat
- 12-15 yosh 9 soat
- 15-17 yoshda 7 dan 8,5 soatgacha
Ko‘zlarni qanday himoya qilish kerak?
Ota-onalar bolasini maktabga erta tayyorlay boshlaydi, unga o‘qishni va kompyuterda ishlashni o‘rgatadi va bu ko‘zlar uchun ortiqcha yuk bo‘ladi.
Gadjetlarni cheklash. Kamdan-kam ota-onalar farzandining kuniga tavsiya etilgan 20 daqiqagina gadjetlar bilan o‘tkazishini maqtanishi mumkin. Agar farzandlar chegaradan oshib ketgan bo‘lsa, kompyuterda ishlash uchun maxsus ko‘zoynak sotib olish kerak.
Ko‘zlarni dam olish uchun darslar orasida tanaffus qilinadi. Ratsionga vitamin va antioksidantlarga boy taomlar kiritiladi: yong‘oq, ko‘k, o‘simlik moylari, mevalar. Oftalmologga muntazam tashrif buyurishni unutmaslik lozim. Yiliga kamida bir marta ko‘rish qobiliyatini tekshirish kerak.
Bolaning umumiy sog‘lig‘ini kuzatib borish lozim. Kasallangan tishlar, adenoidlar va bodomsimon bezlar, shuningdek, tez-tez uchraydigan o‘tkir respirator virusli infeksiyalar barchasi immunitetni zaiflashtiradi.
Sog‘lom holatni qanday saqlash kerak?
Ko‘pincha, umurtqa pog‘onasi bilan bog‘liq muammolar bolalarda o‘sish davrida boshlanadi. Birinchisi, 6-7 yoshda, ikkinchisi o‘tish davrida sodir bo‘ladi. Skoliozning sababi mushaklarning zaif rivojlanishi va noto‘g‘ri holatda o‘tirish odati bo‘lishi mumkin.
Vaqti-vaqti bilan kalsiy miqdorini tekshirib turish lozim. Agar kalsiy yetishmasa, shifokor suyak va vitaminlarni mustahkamlovchi dorilarni buyuradi. Shuningdek, kalsiyga boy ovqatlar iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Bolaning xonasini to‘g‘ri jihozlang. Stol va stul balandlikka mos bo‘lishi kerak: o‘quvchi stulda o‘tirganda, son va pastki oyoq orasidagi burchak to‘g‘ri bo‘lishi lozim.
Xona yorug‘ligiga e’tibor bering. Yorug‘likning kamligi o‘quvchini daftar tomon iloji boricha engashishga majbur qiladi.
Divan sotib olmang. Bola uchun qattiq ortopedik matras va tekis yostiqda uxlash juda foydali.
Umurtqa pog‘onasini zo‘riqtirmang. Juda og‘ir sumka yoki og‘ir sport mashg‘ulotlari bunga sabab bo‘lishi mumkin.
Kasallikdan qanday himoya qilish kerak?
Odatda sovuq havoda bolalar kasal bo‘la boshlaydi. Sabablar orasida haroratning keskin o‘zgarishi, maktabda yuqori yuklanish, immunitetning pasayishi kuzatiladi. Ko‘rinib turibdiki, infeksiyalardan himoya qilishning deyarli imkoni yo‘q. Ushbu mavsumda barcha bolalarning kasallanishi tabiiy holat.
Maktabda viruslarning tarqalishiga qarshi kurashish kerak. Shuni unutmaslik kerakki, o‘quvchilar salomatligi uchun nafaqat ota-onalar, balki maktab ma’muriyati ham mas’uldir. Agar bola shamollasa, sinfda bolalar ko‘p bo‘lsa, o‘qituvchi bilan jiddiy suhbatlashish lozim.
Gigiyenaga rioya qilish lozim. Bolaga toza qo‘llar qanchalik muhimligini tushuntirish lozim. Oz sonli maktab o‘quvchilari ovqatdan oldin qo‘llarini yuvish uchun yuguradi, ushbu oddiy qoida infeksiya ehtimolini kamaytiradi. Odamlarda burun oqishi virusni taxminan qo‘lni burun yoki ko‘zga tekkizish orqali tanaga olib kirgani sababli yuqtiradi. Bunda hattoki kasal odamga yaqinlashishning hojati bo‘lmaydi. Viruslar silliq yuzada 3 soat davomida yashovchan bo‘lib qoladi va ular nam mato ustida ikki kungacha yashay oladi.
Burun oqishining oldini olish uchun oddiy vositadan foydalanish mumkin. Sarimsoq yoki piyozning tozalanganini xonada qoldirish tavsiya etiladi: undagi fitontsidlar, antibiotik ta’siriga ega bo‘lgan uchuvchi moddalar havoga chiqariladi. Shuningdek, xonalarni tez-tez ventilyatsiya qilish va nam tozalashni amalga oshirish lozim.
Izoh (0)