Yosh ulg‘aygan sayin ratsionga ko‘proq o‘zgartirish kerak. Bu faqat vazn yo‘qotish uchun emas. Buni 40 yoshdan o‘tgan har bir kishi bilishi juda muhim.
Ko‘proq oqsil
Yosh o‘tgan sari mushak massasi yo‘qoladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, diyetadagi oqsil miqdorining ko‘payishi nafaqat ovqatlanishni saqlashga, balki ko‘proq mushak massasining ortishiga ham yordam beradi! 35 yoshdan keyin kattalarga har bir kilogramm vazniga 0,8 gramm oqsil tavsiya qilinadi, 60 dan keyin esa dozasi 1-1,2 gacha oshiriladi. Oqsil faqat go‘sht, sut va dengiz mahsulotlariga tegishli emas. Yong‘oq, tuxum, maxsus kokteyllar va sut mahsulotlarida ham mavjud.
Kamroq kaloriya
40 yoshdan keyin metabolizm sekinlashadi va odam hayot tarzini saqlab qolish uchun kamroq kaloriyaga muhtoj bo‘ladi. 40 yoshdan so‘ng zarur kaloriya miqdori 10 yil ichida taxminan 10 foizga kamayadi. Ya’ni 40 kaloriyali 2000 kaloriya, 70 da 1400 ga teng bo‘ladi. Buning uchun darhol diyetaning yarmidan voz kechish shart emas. Fastfud, sariyog‘ va gazli ichimlikning o‘rniga shakar miqdorini ikki qoshiqqa kamaytirish mumkin.
B12 vitamini
Yillar o‘tishi bilan oziq-ovqat mahsulotlaridan maksimal darajada qabul qilish qiyinlashadi. Masalan, odamga kuniga 2,4 mg B12 vitamini kerak. Bu asab tizimi va qon ta’minoti uchun foydalidir. Go‘sht, baliq, tuxum, sut mahsulotlari ushbu vitaminga boy.
Kalsiy va D vitamini
Bu ikki element ham keksalik yoshida juda muhim ahamiyatga ega. Ular suyaklarning mustahkam va sog‘lom bo‘lishiga yordam beradi. 50 yoshgacha kuniga 1000 mg kalsiy va 600 mg D vitamini iste’mol qilish kerak. Shundan so‘ng kalsiy dozasini ikki baravar oshirish kerak. Bunda yog‘li baliq va sigir suti yordam beradi.
Suv
Bu tananing barcha tizimlari uchun juda muhimdir. Yosh keksaygani sari buyraklar faoliyati susayadi, shuning uchun siz ko‘proq suyuqlik ichish kerak. Agar bu foyda bermasa, stakanga sitrus bo‘laklarini qo‘shish mumkin.
Izoh (0)