Albatta, meva va sabzavot, baliq kabilarni saqlashning eng maqbul usuli – konserva. Biroq, konserva juda ko‘p muhokamalarga sabab bo‘lgan mahsulot, uning bir qancha ijobiy va salbiy tomonlari mavjud. Quyida ushbu mahsulotlarning foydali hamda zararli tomonlari haqida tanishib chiqing, shunda konserva mahsulotlarini sotib olish to‘g‘risida qaror qabul qilish osonroq bo‘ladi.
Ma’lum bo‘lishicha, vitaminlarning ko‘p qismi konservalarda saqlanadi. Saqlash jarayoni yuqori harorat va bosim ta’sirida sodir bo‘ladi. Bunday sharoitda faqat C vitamini deyarli butunlay parchalanadi. Ammo yog‘da eriydigan A, D, E va K vitaminlari asl miqdorida qoladi. Xuddi shu narsani issiqlik bilan ishlov berishga qarshilik ko‘rsatish bo‘yicha yetakchi bo‘lgan PP vitamini haqida ham aytish mumkin. B vitaminlari bu jarayonga turlicha ta’sir ko‘rsatadi, lekin ularning ba’zilari saqlanib qoladi. Omega-3 guruhidagi to‘yinmagan yog‘li kislotalar, masalan, baliqda, o‘z kuchini saqlab qoladi.
Mineral moddalar ham mavjudligicha qoladi. Ko‘p foydali minerallar ham yuqori haroratdan qo‘rqmaydi. Kalsiy, kaliy, magniy, natriy va marganets konservalarda yaxshi saqlanadi. Ulardan ba’zilari yuqori bosimdan keyin organizm tomonidan yaxshiroq so‘riladi.
Yaroqlilik muddati
Albatta, uch asr oldin konservalardagi asosiy afzallik – bu yaroqlilik muddati edi. Konserva go‘sht, sabzavot va mevalarni yillar davomida buzilish xavfisiz saqlashning ajoyib usuli.
Tuz va shakarning yuqori miqdori
Qoida tariqasida, oziq-ovqat mahsulotlarini konservatsiya qilish kimyoviy moddalarni o‘z ichiga olmaydi, lekin bu ularning mutlaqo zararli emasligini anglatmaydi. Tuz va shakar – bu mahsulotni uzoq vaqt saqlashga yordam beradigan tabiiy konservantlar. Shuni aytish kerakki, ularning ortiqcha miqdori tanaga zararli ta’sir ko‘rsatadi: shish, ortiqcha vazn va hatto surunkali kasalliklarga chalinish xavfi paydo bo‘ladi. Konservalar xavfli emas, lekin hamma narsa me’yorida yaxshi va buni esdan chiqarmaslik kerak.
Ortiqcha yog‘lar va uglevodlar
Agar konservalar sevib iste’mol qilinsa, yagona xavf – bu tuz va shakarning ko‘pligi. Va agar oziq-ovqat yog‘da yoki pomidorda konservalangan bo‘lsa, unda ortiqcha yog‘lar, kraxmal, un va boshqa tarkibiy qismlar bo‘lishi mumkin.
Izoh (0)