• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12586.41
    • RUB160.42
    • EUR14758.82
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +23°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Faqat italiyaliklarga ma’lum bo‘lgan mukammal pitssa siri

    Birinchi pitssa Qadimgi Misrda tayyorlangan. 6000 yil avval paydo bo‘lgan xamirturush xamir ichiga solingan. V asrda urush va jang maydonlarida xamir pishloq va xurmo qo‘shib tayyorlangan. Idish sifatida qalqonlardan foydalanilgan va shuning hisobiga xamir dumaloq, ingichka chiqqan. Biroz vaqt o‘tganidan keyin pitssa retsepti qabul qilingan.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Greklarning retsepti juda ham oddiy bo‘lgan. Xamirga pishloq, sabzavot, ko‘kat, zaytun yog‘ qo‘yib pishirilgan. Dastlab pitssa aholi quyi qatlami iste’mol qiladigan taom bo‘lgan. Bor mahsulotlardan og‘ir jismoniy mehnat bilan shug‘ullanadigan ishchilar uchun energiya beradigan to‘yimli yegulik tayyorlangan. Keyinchalik mazkur yegulik o‘ziga to‘q qatlam vakillari e’tiborini ham tortgan. Sekin-asta uni Qadimiy Yunonistonga tashrif buyurgan savdogarlar ham tatib ko‘ra boshlagan. Shunday qilib retsept Rimga kelib qolgan va butun dunyoga tanila boshlagan. Professional pitssa tayyorlaydiganlarga ma’lum bo‘lgan mukammal Rim pitssasining 7 siri haqida ma’lumot berib o‘tamiz.

    Pishloq sifatida faqatgina motsarelladan foydalaning

    Pishloqning yumshoq turi hisoblangan motsarella pitssaning ustini qoplab, og‘izda erishiga sababchi bo‘ladi. Qattiq pishloq ta’mi yaxshi chiqishi mumkin, ammo xamir ustida yaxshi erimaydi.

    Pechda qanday pishirish kerak?

    Ko‘pchilik elektr pechlariga o‘rgangani bilan haqiqiy pitssani non pishirishga mo‘ljallangan professional pechda pishirish kerak. Shunda mukammal ko‘rinish va ta’mga ega bo‘ladi.

    Un

    Pitssa xamiri kumir-kumir va mukammal chiqishi uchun italyan unidan foydalanish maqsadga muvofiq. Ayrim restoran va kafelarda xamir tayyorlash uchun turli: suli, guruch va bug‘doy uni aralashtiriladi.

    Xamirni oshirish

    Xamirning retsepti juda ham oson: xamirturush, un va suv kerak. Ammo eng yaxshi asos tayyorlashning boshqa bir siri bor — qorilgan xamirni 24-28 soatga oshirib qo‘yish kerak.

    Tomat pastasidan foydalanish

    Haqiqiy italyancha pitssani tayyorlash uchun ketchup emas, pastadan foydalanish kerak. Ketchup konservant va quyiltiradigan moddalar qo‘shib tayyorlangan sous, pasta esa qaynatilgan tabiiy pomidordan tayyorlanadi.

    Nachinkani xamir bilan birga pishirish kerak

    Pitssani tayyorlash texnologiyasi haqida turli fikrlar mavjud. Kimlardir birinchi xamirni pishirib olib keyin nachinka qo‘yish kerakligini ta’kidlaydi. Ammo mutaxassislar pitssani bittada pishirish kerakligini ma’lum qiladi. Pishloq bir tekisda eriydi, nachinka esa pishganida ko‘proq mazali bo‘ladi. Tayyor bo‘lganida qo‘shish kerak bo‘lgan yagona mahsulot ko‘kat hisoblanadi.

    Pitssani yuqori haroratda pishirish kerak

    Pitssa 280 daraja qizigan pechda tayyorlanishi kerak. Bunday haroratda istalgan taom kuyib ketishi mumkindek tuyulishi mumkin, ammo professional pishiruvchilar uni olovda qancha tutish kerakligini yaxshi biladi.

    Mavzuga doir:

    • Yaroqlilik muddati yakuniga yetgan mahsulotlardan nima tayyorlash mumkin?
    • Pirog, pitssa, omlet. Qotgan nondan qanday taomlar tayyorlash mumkin?
    • Tovada tayyorlanadigan pitssa retsepti

    03.06.2021, 21:58   Izoh (0)   16989
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Bolaning xulq-atvorida e’tiborsiz qoldirib bo‘lmaydigan 6 ta belgi

    03.06.2021, 18:47

    Noqulay holatlarda pardoz ashyolari qo‘l keladigan 12 ta layfxak

    31.05.2021, 13:47

    Uyda tartib hukm surishiga yordam beradigan tavsiyalar

    30.05.2021, 21:59

    Chivinlardan qutulishga yordam beradigan 5 xil o‘simlik

    30.05.2021, 17:53

    Endi malina mog‘orlamaydi: meva va sabzavotlarni yangidek saqlashning 13 usuli

    30.05.2021, 13:56

    Tartibga keltiramiz: Garderobda faqat kerakli kiyimlar qolishi uchun 4 tavsiya

    29.05.2021, 17:54
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Yoz osmonning o‘zidayoq boshlanadi: Silk Avia Toshkentdan Issiqko‘lga kunlik aviaqatnovlarni yo‘lga qo‘ymoqda


    Toshkentda Sting brendi homiyligida "Formula-1" filmining premyerasi bo‘lib o‘tdi


     Navoiy innovatsiyalar universiteti: zamonaviy bilim sari ishonchli qadam 


    Market Yandex Go Samarqandda ishga tushdi


    American University of Technology (AUT) 28-iyun - Ochiq eshiklar kuniga taklif etadi


    Qashqadaryo va Buxoroda amalga oshirilgan quyosh energiyasi loyihalariga 1 yil to‘lishi munosabati bilan rasmiy tadbir bo‘lib o‘tdi


    Qayerga investitsiya kiritish mumkin? Qanday aktiv turlari mavjud? 


    “S&P” O‘zbekiston Milliy Bankining rеyting prognozini “ijobiy”ga ko‘tardi 


    “Wyndham Garden Charvak” kurort majmuasi qurilishi qanday kechayotganini ko‘rsatdi


    Qashqadaryoning Chimyoni – Miraki haqida siz bilmagan faktlar


    Savdo, fintex va “yashil” loyihalar: Octobank Xitoy bilan hamkorlikni qanday yo‘lga qo‘ymoqda


    Toshkent va Bangkok o‘rtasida to‘g‘ridan-to‘g‘ri aviaqatnov: Centrum Air yangi xalqaro yo‘nalishni ishga tushiradi 


    BI Group va Asakabank O‘zbekistonda tijorat ko‘chmas mulki uchun biznes ipotekasini ishga tushirdi


    BYD Astana Motors rasmiy dilerlik tarmog‘i Toshkentdagi barcha beshta dilerlik markazida "Best Buy Day" tadbirini o‘tkazadi


    “Kia Go!”: Kia Sonet egalarining uchrashuvi – yil davomida birga

     

    Tavsiya etamiz

    NATO tarixi – dunyodagi eng qudratli harbiy tashkilotning obro‘si pasaymoqdami?

    26 iyun, 20:31
    Audio Icon

    Joy hammaga yetardi: Jeyms Kemeronga ko‘ra, “Titanik” yo‘lovchilarining omon qolish imkoniyati bo‘lgan

    25 iyun, 23:50

    “Trampning Titanigi to‘xtaydi” — Eron elchisi

    25 iyun, 13:39

    AQSHning Yaqin Sharqdagi harbiy bazalari soni nechta va qayerda joylashgan?

    24 iyun, 19:05
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Klublar o‘rtasidagi JCH. “Palmeyras” “Botafogo”ni mag‘lub etib, chorak finalga yo‘l oldi

    Sport | 28 iyun, 23:48

    Kolumbiyada ko‘chki sabab halok bo‘lganlar soni 22 nafarga yetdi (video)

    Dunyo | 28 iyun, 23:10

    Iyul oyining ilk kunlarida havo harorati 42 darajagacha ko‘tariladi

    O‘zbekiston | 28 iyun, 22:45

    Superliga. “Qizilqum” so‘nggi daqiqalarda gol urib, mag‘lubiyatdan qutilib qoldi

    Sport | 28 iyun, 22:41

    Ukraina: Odessada qurbonlar soni 14 nafarga yetdi

    Dunyo | 28 iyun, 22:20

    Italiyaning ko‘plab shaharlarida jazirama sabab “qizil” ogohlantirish e’lon qilindi

    Dunyo | 28 iyun, 21:55

    30 dan ortiq dron urib tushirildi — Rossiya Mudofaa vazirligi

    Dunyo | 28 iyun, 21:25
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.