• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12653.48
    • RUB159.75
    • EUR14871.64
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +36°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Faqat italiyaliklarga ma’lum bo‘lgan mukammal pitssa siri

    Birinchi pitssa Qadimgi Misrda tayyorlangan. 6000 yil avval paydo bo‘lgan xamirturush xamir ichiga solingan. V asrda urush va jang maydonlarida xamir pishloq va xurmo qo‘shib tayyorlangan. Idish sifatida qalqonlardan foydalanilgan va shuning hisobiga xamir dumaloq, ingichka chiqqan. Biroz vaqt o‘tganidan keyin pitssa retsepti qabul qilingan.

    Foto: Marie Claire

    Foto: Marie Claire

    Greklarning retsepti juda ham oddiy bo‘lgan. Xamirga pishloq, sabzavot, ko‘kat, zaytun yog‘ qo‘yib pishirilgan. Dastlab pitssa aholi quyi qatlami iste’mol qiladigan taom bo‘lgan. Bor mahsulotlardan og‘ir jismoniy mehnat bilan shug‘ullanadigan ishchilar uchun energiya beradigan to‘yimli yegulik tayyorlangan. Keyinchalik mazkur yegulik o‘ziga to‘q qatlam vakillari e’tiborini ham tortgan. Sekin-asta uni Qadimiy Yunonistonga tashrif buyurgan savdogarlar ham tatib ko‘ra boshlagan. Shunday qilib retsept Rimga kelib qolgan va butun dunyoga tanila boshlagan. Professional pitssa tayyorlaydiganlarga ma’lum bo‘lgan mukammal Rim pitssasining 7 siri haqida ma’lumot berib o‘tamiz.

    Pishloq sifatida faqatgina motsarelladan foydalaning

    Pishloqning yumshoq turi hisoblangan motsarella pitssaning ustini qoplab, og‘izda erishiga sababchi bo‘ladi. Qattiq pishloq ta’mi yaxshi chiqishi mumkin, ammo xamir ustida yaxshi erimaydi.

    Pechda qanday pishirish kerak?

    Ko‘pchilik elektr pechlariga o‘rgangani bilan haqiqiy pitssani non pishirishga mo‘ljallangan professional pechda pishirish kerak. Shunda mukammal ko‘rinish va ta’mga ega bo‘ladi.

    Un

    Pitssa xamiri kumir-kumir va mukammal chiqishi uchun italyan unidan foydalanish maqsadga muvofiq. Ayrim restoran va kafelarda xamir tayyorlash uchun turli: suli, guruch va bug‘doy uni aralashtiriladi.

    Xamirni oshirish

    Xamirning retsepti juda ham oson: xamirturush, un va suv kerak. Ammo eng yaxshi asos tayyorlashning boshqa bir siri bor — qorilgan xamirni 24-28 soatga oshirib qo‘yish kerak.

    Tomat pastasidan foydalanish

    Haqiqiy italyancha pitssani tayyorlash uchun ketchup emas, pastadan foydalanish kerak. Ketchup konservant va quyiltiradigan moddalar qo‘shib tayyorlangan sous, pasta esa qaynatilgan tabiiy pomidordan tayyorlanadi.

    Nachinkani xamir bilan birga pishirish kerak

    Pitssani tayyorlash texnologiyasi haqida turli fikrlar mavjud. Kimlardir birinchi xamirni pishirib olib keyin nachinka qo‘yish kerakligini ta’kidlaydi. Ammo mutaxassislar pitssani bittada pishirish kerakligini ma’lum qiladi. Pishloq bir tekisda eriydi, nachinka esa pishganida ko‘proq mazali bo‘ladi. Tayyor bo‘lganida qo‘shish kerak bo‘lgan yagona mahsulot ko‘kat hisoblanadi.

    Pitssani yuqori haroratda pishirish kerak

    Pitssa 280 daraja qizigan pechda tayyorlanishi kerak. Bunday haroratda istalgan taom kuyib ketishi mumkindek tuyulishi mumkin, ammo professional pishiruvchilar uni olovda qancha tutish kerakligini yaxshi biladi.

    Mavzuga doir:

    • Yaroqlilik muddati yakuniga yetgan mahsulotlardan nima tayyorlash mumkin?
    • Pirog, pitssa, omlet. Qotgan nondan qanday taomlar tayyorlash mumkin?
    • Tovada tayyorlanadigan pitssa retsepti

    03.06.2021, 21:58   Izoh (0)   17019
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Bolaning xulq-atvorida e’tiborsiz qoldirib bo‘lmaydigan 6 ta belgi

    03.06.2021, 18:47

    Noqulay holatlarda pardoz ashyolari qo‘l keladigan 12 ta layfxak

    31.05.2021, 13:47

    Uyda tartib hukm surishiga yordam beradigan tavsiyalar

    30.05.2021, 21:59

    Chivinlardan qutulishga yordam beradigan 5 xil o‘simlik

    30.05.2021, 17:53

    Endi malina mog‘orlamaydi: meva va sabzavotlarni yangidek saqlashning 13 usuli

    30.05.2021, 13:56

    Tartibga keltiramiz: Garderobda faqat kerakli kiyimlar qolishi uchun 4 tavsiya

    29.05.2021, 17:54
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Kia Sonet va ADM Global: O‘zbekiston avtomobil klasterini mahalliylashtirilishiga qariyb 260 mln AQSH dollari miqdorida sarmoya


    Mobiuz — 8 milliondan ortiq abonentlar tanlovi 


    Navoiy innovatsiyalar universiteti 2 milliard so‘mlik grant dasturini e’lon qildi 


    Sug‘urta sohasidagi uzoq kutilgan islohotlar: manfaatlar qonun himoyasida 


    “Biznesni rivojlantirish banki” 2025 yilda 138 mingdan ortiq fuqaro bandligini ta’minladi


    OKMKda yangi sulfat kislota sexi qurilmoqda


    Mirzo Ulug‘bek tumanida joylashgan yirik ko‘chmas mulk auksionga qo‘yildi


    “Euromoney” talqinida “O‘zsanoatqurilishbank” O‘zbekistonning eng yaxshi banki deb e’tirof etildi


    “O‘zbekinvest” sug‘urta kompaniyasi 2025-yilning I yarim yilligi yakunlarini eʼlon qildi


    Vaqt sinovidan o‘tgan tarmoq: 33-yillik faoliyat, 12 million foydalanuvchi tanlovi va mobil aloqaning yangi arxitekturasi


    Biznes va tadbirkorlik oliy maktabi magistratura dasturlariga qabul jarayonlari davom etayotganini ma’lum qiladi


    Yandex Music’da jazirama kayfiyat uchun maxsus “Chilla” bo‘limi paydo bo‘ldi


    Visa Kapitalbank bilan Xitoyga: WeChat Pay va Alipay orqali naqd pulsiz to‘lovlar – erkin, oson va xavfsiz


    “Biznesni rivojlantirish banki” BMT Taraqqiyot Dasturi bilan hamkorlik qiladi


    O‘zbekistonda tibbiy sug‘urta nima uchun zarur: shifokor qarashi va Neo Insurance tajribasi

     

    Tavsiya etamiz

    Bir kechada oddiy ofitsiantdan millionerga aylangan ayol: lotereyadan yutilgan 10 mln dollar mashmashasi

    27 iyul, 09:25
    Audio Icon

    Andijoncha hotamtoylik: “Dunyo sadolari”ga sarflanayotgan milliardlar va shubhali shartnomalar

    24 iyul, 21:25

    “Rossiya allaqachon katta og‘alik maqomini yo‘qotib bo‘ldi”. Ukraina urushi postsovet hududida nimalarni o‘zgartirdi?

    24 iyul, 15:15

    Nildan Frot daryosigacha: maxfiylikdan tobora reallikka aylanib borayotgan “Katta Isroil” konsepsiyasi

    22 iyul, 12:22
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Tailand va Kamboja o‘rtasidagi to‘qnashuvlar Tramp vositachiligiga qaramay davom etmoqda

    Dunyo | 27 iyul, 17:06

    O‘zbekistonning qaysi hududida ichimlik suvi bilan ta’minlanganlik darajasi eng pastligi ma’lum qilindi

    O‘zbekiston | 27 iyul, 16:38

    “Qo‘shni davlatlar bilan aloqalarni mustahkamlash lozim” — Eron prezidenti

    Dunyo | 27 iyul, 15:48

    Levandovski kelajagi borasida gapirdi

    Sport | 27 iyul, 15:25

    Islom Maxachev navbatdagi jangi sanasini e’lon qildi

    Sport | 27 iyul, 15:18

    Buyuk Britaniya G‘azoga gumanitar yordam yuboradi

    Dunyo | 27 iyul, 14:40

    “An-Nassr” Feliksni o‘z safiga qo‘shib olishga yaqin turibdi

    Sport | 27 iyul, 14:00
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.