Bugun,

  • USD 11095.31
  • RUB 173.84
  • EUR 10772.44

YuNESKO komissiyasi pitssaning eng qadimiy retseptlaridan biri — Neapol retseptini abadiylashtirishga qaror qildi, deb yozadi National Geographic.

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

Pitssa haqidagi dastlabki tarixiy dalillar 997-yilda qayd etiladi, modomiki unga o‘xshagan taomlar bundan ancha avval ham ma’lum bo‘lgan. Qadimiy retseptlar bizning kunlargacha yetib kelmagan, an’anaviy italyancha pitssa tarixi esa XVI asrdan — Yevropa tomatlar bilan tanishgandan so‘ng yuritila boshladi. Ular qo‘llangan birinchi pitssa 1522-yilda Neapolda tayyorlangan, endilikda u butun Italiya pitssasining asoschisi hisoblanadi. XVII asrda “pitssayolo” (pizzaiolo) kasbi paydo bo‘ldi: Italiya dehqonlari uchun pitssa tayyorlovchilarni shunday atashgan.

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

Neapol pitssasining “Margarita” varianti eng ko‘p mashhurlikka erishdi: u Italiya qiroli Umberto I rafiqasi sharafiga shunday nomlangan deb hisoblanadi, u pitssani nafaqat mazasi, balki Italiya bayrog‘i: qizil (pomidor), yashil (rayhon) va oq (motsarella) ranglari uchun ham munosib baholagan. Bugun bu nomdagi pitssani butun dunyo bo‘ylab tatib ko‘rish mumkin bo‘lsa-da, haqiqiy Neapol pitssasi faqat mahalliy mahsulotlardan qat’iy tartibda tayyorlanadi.

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

Jumladan, oqsilga boy bug‘doy unidan xamirturushli xamir qo‘lda yoki tezligi past mikser yordamida qorilishi kerak. Xamir ko‘tarilgandan so‘ng undan qo‘lda qalinligi 3 millimetrdan katta bo‘lmagan asos hosil qilinadi. Xamir kislorod bilan to‘yinishi uchun havoga otiladi.

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

Neapol pitssasi tosh pechda 485 daraja haroratda 60—90 soniya davomida eman o‘tinda pishiriladi.

Izoh
Asosiy yangiliklar
Mahalliy
Xorazmda ikki kishi is gazidan vafot etdi
Mahalliy
Virtual kartalar nima va ulardan qanday qilib to‘g‘ri foydalanish mumkin?
Dunyo
Twitter ofisida xodimlar uchun karavotlar paydo bo‘ldi, Ilon Mask avvalroq me’yoridan ortiqcha ish bo‘lishi haqida ogohlantirgandi