Meva va sabzavotlarning po‘sti shunchaki qobiq emasligi ko‘pchilikning xayoliga ham kelmaydi. Ko‘pincha unda sabzavotning o‘zidan ham ko‘proq foyda yashiringan. Masalan, kivi haqida gap ketganda, uni po‘sti bilan birga yeyish mumkin, hatto kerak ham, chunki uning qobig‘ida ko‘p miqdorda kletchatka, antioksidantlar va boshqa foydali moddalar mavjud.

Ammo ko‘pchiligimiz sabzavot va mevalarni po‘stidan tozalashga odatlanib qolganmiz. Masalan, olma, nok, sabzi, bodring va, albatta, kartoshkaning po‘stini archamiz. Ammo po‘stloq haqiqatan ham tashlab yuborilishi kerak bo‘lgan narsami? Bugun eng mashhur sabzavot — kartoshka misolida buni tushunib olamiz.
Kartoshkaning organizm uchun foydasi

Kartoshka shunchaki garnir emas. Unda ko‘p miqdorda vitaminlar va foydali moddalar mavjud. Sabzavot tarkibida C vitamini, B guruhi vitaminlari, kaliy, temir va kletchatka mavjud. Ular organizm uchun beqiyos foyda keltiradi. Kaliy yurak ishlashiga yordam beradi, C vitamini immunitetni mustahkamlaydi, kletchatka esa ovqat hazm qilish uchun muhimdir.
Eng muhimi — kartoshkani to‘g‘ri tayyorlash: har safar yog‘da qovurmaslik, balki pechda pishirish yoki qaynatish kerak. Shunda sabzavotni isteʼmol qilishdan foyda ko‘proq bo‘ladi.
Kartoshkani po‘sti bilan yeyish mumkinmi?

Ha, kartoshkani po‘sti bilan yeyish mumkin. U ko‘p foydali moddalarni o‘z ichiga oladi. Aynan po‘stida eng ko‘p kletchatka, shuningdek temir, kalsiy, magniy va hatto organizmga zararli moddalar bilan kurashishga yordam beradigan antioksidantlar ham mavjud.
Albatta, bitta muhim qoida bor: kartoshka toza va ko‘karmagan bo‘lishi kerak. Yashil po‘st katta dozalarda organizmga zararli bo‘lgan solanin moddasini o‘z ichiga olishi mumkin. Bunday kartoshkani tashlab yuborgan maʼqul. Ammo kartoshka yangi va yaxshi saqlangan bo‘lsa, po‘stini bemalol qoldirishingiz mumkin.
Kartoshka po‘stining foydasi nimada?
-u1I2A5L7.avif)
* Kletchatka — ovqat hazm qilishni yaxshilaydi va to‘qlik hissini beradi.
* Antioksidantlar — hujayralarni qarish va kasalliklardan himoya qiladi.
* Minerallar — kartoshka po‘sti kaliy va temirga boy bo‘lib, ular yurak va qon uchun muhimdir.
* Tejamkorlik va ekologiya — kamroq chiqindi va ko‘proq foyda.
Kartoshkani po‘stlog‘i bilan qanday yeyish kerak

Kartoshkani oqib turgan suvda cho‘tka bilan yaxshilab yuving.
Yosh kartoshkani tanlagan maʼqul — uning po‘sti yumshoqroq bo‘ladi.
Pechda, qaynatib yoki dimlab pishiring.
Yashil dog‘lar yoki kurtaklari bo‘lgan kartoshkani isteʼmol qilishdan saqlaning.
Agar siz bu oddiy qoidalarga amal qilsangiz, kartoshka kabi oddiy sabzavotdan maksimal darajada foyda olasiz. Bu, ayniqsa, hozirgi kunda ko‘plab odamlar ongli ravishda taomlanishida va oddiy mahsulotlardan ko‘proq vitaminlar olishga intilishda dolzarbdir.

Ko‘pchilik odamlar kartoshka po‘stlog‘ini kir deb o‘ylashga odatlangan, lekin aslida bu sabzavotning tabiiy himoyasi bo‘lib, u o‘zida ko‘plab zarur moddalarni saqlaydi. Shunday ekan, kartoshkani pichoq bilan tozalashdan oldin, o‘ylab ko‘ring — ehtimol uni yaxshilab yuvib, po‘sti bilan pishirish kerakdir.
Izoh (0)