Biotin soch va tirnoqlarning sog‘lomligi uchun zarur modda sifatida tanilgan, shuning uchun u ko‘pincha go‘zallik uchun mo‘ljallangan qo‘shimchalar tarkibiga kiritiladi. Haqiqatan ham, bu vitamin keratinning ishlab chiqarilishida ishtirok etadi, bu esa soch va tirnoqlarning asosiy tarkibiy qismidir. Biroq u bizga faqat shu maqsadda kerak emas.
-8MWzVs1t.avif)
Biotin, shuningdek, koenzim (fermentlarning o‘z funksiyalarini bajarishi uchun zarur bo‘lgan birikma) sifatida ishlaydi va organizmda ovqatni energiyaga aylantirishda yordam beradi. Bundan tashqari, vitamin asab tizimi uchun ham muhimdir: u kayfiyatni tartibga soluvchi va asab impulslarini uzatuvchi dofamin, serotonin va boshqa neyrotransmitterlar sintezida ishtirok etadi.
Oddiy qilib aytganda, biotin nafaqat go‘zal bo‘lish uchun, balki sog‘liq uchun ham zarurdir. Shuningdek, biotin suvda eriydigan vitamin, yaʼni organizm uni saqlamaydi. Bundan tashqari, tanamiz biotinni o‘zi ishlab chiqara olmaydi — biz uni faqat ovqatdan olishimiz mumkin.
Kunda 30 mikrogramm biotinga ega bo‘lish uchun nima yeyish kerak? Diyetologlar tomonidan tuzilgan eng yaxshi 8 ta mahsulot ro‘yxatiga qarang:
Losos: Agar sizga lososni ko‘proq isteʼmol qilish uchun sabab kerak bo‘lsa, marhamat: bu baliq biotinning ajoyib manbayi hisoblanadi. Bundan tashqari, unda miya va yurak sog‘lig‘ini qo‘llab-quvvatlaydigan omega-3 yog‘ kislotalari, shuningdek, immunitetni mustahkamlovchi va to‘qimalar sog‘lig‘ini yaxshilaydigan ko‘p miqdorda oqsil, rux va selen mavjud.

Tuxum: Tuxum sarig‘i uzoq vaqt davomida “yomon” xolesterin manbayi deb hisoblangan. Biroq so‘nggi paytlarda diyetologlarnig fikri o‘zgargan. Bir dona tuxum sarig‘ida 10 mikrogramm biotin, shuningdek, miya sog‘lig‘ini qo‘llab-quvvatlaydigan xolin va immunitet hamda suyaklar uchun muhim bo‘lgan D vitamini mavjud. Tuxum oqi esa yuqori sifatli oqsil bo‘lib, u mushaklarni tiklash va o‘sish uchun zarurdir.
-CHQCoxrU.avif)
Pista: Agar siz vegetarian bo‘lsangiz, kungaboqar urug‘laridan biotin olishingiz mumkin. Bu eng yaxshi variantlardan biridir — unda nafaqat chorak stakanda 2,6 mikrogramm biotin, balki asab va yurak-qon tomir tizimlari uchun muhim bo‘lgan foydali yog‘lar va magniy ham bor. Bundan tashqari, ularda ko‘p miqdorda oqsil va tolalar mavjud — ular sekin hazm bo‘ladi va organizmning qondagi shakarga bo‘lgan reaksiyasini yumshatadi.
-Sjhx6geh.avif)
Sardina: Bir quti sardinada taxminan 5 mikrogramm biotin mavjud. Bundan tashqari, ular omega-3 yog‘ kislotalari bilan boy, ular yallig‘lanishga qarshi taʼsirga ega ekanligi maʼlum va yurak, miya sog‘lig‘ini qo‘llab-quvvatlaydi. Bundan tashqari, sardinalar butunligicha, suyaklari bilan konservalangani sababli u kalsiy va kollagenga boy.
-BT2oXj2S.avif)
Mol jigari: Mol jigari biotinning eng yaxshi manbalaridan biridir: 100 grammida 200 mikrogramm biotin mavjud, bu kunlik norma miqdoridan deyarli yetti baravar ko‘p. Bundan tashqari, bu mahsulot temirga boy, u butun organizmga kislorod tashishga va energiya ishlab chiqarishni qo‘llab-quvvatlashga yordam beradi.

Bodom: Endi taʼmi ajoyib bodomni har kuni isteʼmol qilish uchun yana bir sabab bor. Chorak stakan bodomda taxminan 1,5 mikrogramm biotin mavjud. U shuningdek, yurak va asab tizimi sog‘lig‘i uchun zarur bo‘lgan foydali yog‘lar, E vitamini va magniyning ajoyib manbayi hisoblanadi.

Shampinyon: Biotinga boy yana bir o‘simlik mahsuloti Shampinyondir. 100 gramm qo‘ziqorinda taxminan 16 mikrogramm — kunlik normaning yarmi mavjud. Shuningdek, ularda sog‘lom metabolizm va immunitet tizimini qo‘llab-quvvatlovchi B guruhidagi boshqa vitaminlar va antioksidantlar mavjud.
-owWA63Ev.avif)
Shirin kartoshka
Yorqin to‘q sariq rangga ega shirin kartoshka oddiy kartoshkadan ancha foydali. U 100 grammlik bir porsiyada 2 mikrogramm biotinni o‘z ichiga oladi va beta-karotin — A vitaminiga ham boy, bu teri va ko‘z sog‘lig‘i uchun foydalidir. Bundan tashqari, shirin kartoshka ichak metabolizmini yaxshilaydigan ko‘p miqdordagi tolalarni o‘z ichiga oladi.
-DSQ6NzSA.avif)
Izoh (0)