Bir piyola xushta’m choysiz deyarli kunimiz o‘tmaydi. Biz choy barglarini qaynoq suvga solganimizda darhol yoqimli va issiqqina choy ichish uchun tayyor bo‘ladi. Biroq qaynoq choyni darhol ichish qanchalik to‘g‘ri? Bu haqda hech o‘ylab ko‘rganmisiz?
Choy foydali ichimliklardan biri hisoblansa-da, uni noto‘g‘ri iste’mol qilish sog‘liq uchun xavf tug‘dirishi mumkin. Bu haqda Amerika saraton kasalliklari jamiyati (Amerian Cancer Society)ning yetakchi tadqiqotchilaridan biri, doktor Farhod Islomiy fikriga tayanib “Sports.kz” xabar berdi.
Mutaxassislarning aytishicha, 60 gradusdan yuqori haroratdagi issiq choy ichish saratonning ayrim turlari rivojlanishini ikki baravar oshirishi mumkin. Bundan tashqari, kuniga 700 millilitrdan kam miqdorda va 60 darajadan issiq haroratda choy ichish qizilo‘ngach saratoni rivojlanish xavfini, taxminan, 90 foizga oshirishga olib keladigan tadqiqot o‘tkazilgan.
Mutaxassisning fikricha, faqat choy emas, har qanday issiq ichimliklar ichish bunday oqibatlarga olib kelishi mumkin. U issiq ichimliklar iste’mol qilishni yaxshi ko‘radiganlarni bunday qilmaslikka chaqirdi.
Shifokorlar harorati 55 darajadan yuqori bo‘lmagan choy ichishni tavsiya qiladi.
Izoh (0)