Deyarli hamma anorni yaxshi ko‘radi, lekin uni tozalash muammolari tufayli ko‘pchilik bu mevani diyetasiga kiritmaydi. Sharqda anor barcha mevalarning shohi deb atalishi ajablanarli emas, chunki u mo‘jizaviy tarzda bizni kasalliklardan himoya qiladi, immunitetni mustahkamlaydi.
Aminokislotalar
Ma’lumki, aminokislotalar organizmning barcha hujayralari uchun qurilish materialidir va ularning ko‘pchiligini go‘sht, tovuq va tuxum iste’mol qilish orqali olamiz. Biroq olimlar anor tarkibida 15 xil aminokislota borligini aniqladilar, ularning ba’zilari o‘simlik oziq-ovqatlarida juda kam uchraydi. Shuning uchun anor vegetarianlar uchun mutlaqo ajralmas mahsulotga aylana oladi.
Reproduktiv ta’siri
Anorni ikkilanmagan holda oilaviy meva deb atash mumkin, chunki boshqa hech qanday meva erkak va ayol organizmiga bir xilda ijobiy ta’sir ko'rsatmaydi. Bu meva ayollarda ham, erkaklarda ham gormonal fonni tiklashga, umuman olganda reproduktiv hayotni yaxshilashga yordam beradi
Ko‘rish qobiliyatini yaxshilaydi
Zamonaviy dunyoda ko‘zga salbiy ta’sirlar kundan-kunga ortib bormoqda va uni nafaqat kompyuter va televizor ekranlari oldida vaqtni qisqartirish, balki organizmni zarur vitamin bilan ta’minlash orqali kamaytirish o‘z qo‘limizda. Buning uchun ajoyib variant — anor. Anorning bir qismi bo‘lgan A vitamini va antosiyaninlar tufayli ko‘zning to‘qimalarida metabolik jarayonlar faollashadi, bu esa ko‘rishni yaxshilashga yordam beradi. Ko‘pincha mutaxassislar keksa odamlarga katarakta rivojlanishining oldini olish uchun anor iste’mol qilishni yoki anor sharbatini ichishni maslahat beradi.
Ozdiradi
Anor vazn yo‘qotish vaqtida taomnomadan ajralmaydigan mahsulotdir. Juda past kaloriya tarkibiga qo‘shimcha ravishda (100 gramm uchun taxminan 60 kkal) u metabolizmni yaxshilaydi, toksinlarni chiqazib yuboradi va ovqat hazm qilishni yaxshilaydi. Va bu uch jarayon sog‘lom vazn yo‘qotishning asosidir. Salatga bir nechta anor donlarini qo‘shish yoki anor sousini go‘sht ustiga quyish kifoya. Shu bilan barcha ovqatning hazm bo‘lishiga va teri ostiga yog‘ sifatida to‘planib qolmasligiga erishasiz.
Mevaning kosmetik ta’siri
Muammoli teriga ega bo‘lganlarga anorga alohida e’tibor berishni maslahat beramiz. Uning tarkibiga kiradigan limon, olma, shovul va boshqa organik kislotalar sizga sepkillar, pigment dog‘lari va husnbuzarlardan xalos bo‘lishga yordam beradi, teringizni yorqin va tekis qiladi. Masalan, oz miqdordagi smetanani bir choy qoshiq yangi siqilgan anor sharbati bilan aralashtirib, bu niqobni yuzingizga 10 daqiqa davomida qo‘llang. Ammo ehtiyot bo‘ling va allergiyangiz bo‘lsa, avval terining biror joyiga surib tekshirib ko‘ring.
Yurak va qon tomirlarga yordami
Kavkazliklarning sog‘lig‘i va uzoq umr ko‘rishi haqida afsonalar bor, lekin ayni paytda anorni muntazam iste’mol qilish bu joylarda muhim rol o‘ynaydi. Ularning donlari qanchalik tez-tez ishlatilishini eslang, masalan, Gruziya oshxonasida. Anor ortiqcha xolesterinni olib tashlash va qon tomirlarini tozalash orqali qon bosimini tushirish qobiliyatiga ega. Bundan tashqari, bu aterosklerozga qarshi ajoyib profilaktika hisoblanadi.
Antioksidant
Anorning kimyoviy tarkibida C va E vitaminlari mavjudligi allaqachon bu mevaning antioksidant xususiyatlaridan nishona. Ammo ulardan tashqari anor tarkibida noyob punikalagin moddasi mavjud bo‘lib, faqatgina ekzotik mevalar tarkibida uchraydigan ellagik kislota bilan birgalikda organizmdan nurlanishni bartaraf etish imkoniyatiga ega. Shunday qilib xavfli sanoatda ishlaydigan odamlar uchun anor diyetaning zarur elementidir.
Dezinfeksiyalovchi ta’siri
Tarkibida taninlar ko‘p bo‘lganligi uchun anor ovqat hazm qilish buzilishida tavsiya etiladi. Va bu moddalarning maksimal miqdori qobig‘i, sharbati va anor qobig‘ida to‘plangan bo‘lsa-da, ular diareya kabi muammoni hal qilish uchun yetarli hisoblanadi. Shuningdek, qobig‘ining qaynatmasi tomoq og‘rig‘i yoki milkdan qon ketishida og‘izni chayqash uchun ishlatilishi mumkin.
Tabiiy isitma tushiruvchi
Olimlar anorning yuqori haroratni pasaytirish va o‘tkir virusli kasalliklarning kechishini yengillashtirish xususiyatini isbotladilar. Shuningdek, anorning kundalik ratsionga qo‘shilishi, ayniqsa, qishda immunitetni mustahkamlab, shamollashning oldini olishda muhim ahamiyat kasb etadi.
Qarshi ko‘rsatmalar
Homilador va emizikli ayollar anorni iste’mol qilishda ehtiyot bo‘lishlari va iloji bo‘lsa, shifokor bilan maslahatlashishlari kerak. Agar sizda qon bosimi past bo‘lsa yoki allergiyaga moyil bo‘lsangiz, ushbu mevani iste’mol qilishni cheklashga harakat qiling. O‘tkir bosqichda oshqozon yarasi, pankreatit yoki gastrit, shuningdek, gemorroy kabi ovqat hazm qilish tizimi bilan bog‘liq jiddiy muammolardan aziyat chekadiganlarga anordan butunlay voz kechishi tavsiya etiladi.
Izoh (0)