• Profilga Kirish
  • 1744009905_435.svg 1744009905_642.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12910.15
    • RUB159.78
    • EUR14660.77
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Layfstayl Salomatlik

    Tarvuzdan zaharlanish: uning belgilari, birinchi yordam ko‘rsatish va zaharlanishning oldini olish qoidalari

    Tarvuz — inson organizmi uchun eng foydali poliz ekinlaridan biri. Ayniqsa, yozning issiq kunlarida tamaddi uchun ushbu rezavor juda foydali va yengil hazm bo‘luvchi mahsulotdir. Tarvuzning o‘zi sog‘liq uchun zararli emas. U 90% dan ortiq suvdan iborat bo‘lib, 100 gramm tarvuzda taxminan 6 gramm shakar va foydali mikroelementlar mavjud. Biroq uni yetishtirish, tashish va saqlash paytida sog‘liq uchun zararli moddalar tarvuzning ichiga tushishi va natijada zaharlanishga olib kelishi mumkin.

    Foto: Lifehacker

    Xavfli bakteriyalar

    Tarvuzning ustki qatlami ichak infeksiyasini keltirib chiqaradigan bakteriyalar mavjud bo‘lishi mumkin. Ular yozda zaharlanishining eng katta sababidir. Bundan tashqari, Salmonella Enteritidis va Campilobakter kabi bakteriyalar tarvuzni tashish va saqlash paytida uning po‘stlog‘ida paydo bo‘lish ehtimoli mavjud. Tarvuzni kesish vaqtida patogen flora ekin ichiga o‘tishi va shu orqali organizmga tushishi mumkin. Bunday holatda quyidagi alomatlar paydo bo‘ladi:

    • diareya;
    • ko‘ngil aynishi;
    • qorin og‘rig‘i;
    • isitma;
    • bosh og‘rig‘i.

    Kasallik bir necha soatdan bir necha kungacha davom etishi va suvsizlanishga olib kelishi mumkin. Suvsizlanish ayniqsa bolalar, qariyalar va organizmi avvaldan zaif odamlar uchun xavflidir.

    Nitratlar

    Azot kislotasi tuzlari barcha o‘simliklarda mavjud bo‘lib, oqsil sintezi uchun zarurdir. Fermerlar hosildorlikni oshirish maqsadida nitratlardan og‘it sifatida foydalanadilar. Ammo tuproq, suv va mevalarda ushbu moddaning miqdori ba’zan oshib ketishi mumkin. Bu quyidagi alomatlarga olib keladi:

    • terining ko‘karishi, bu ayniqsa lablar atrofida sezilarli bo‘ladi;
    • nafas olish qiyinlashishi;
    • ko‘ngil aynishi, diareya va qusish;
    • suvsizlanish;
    • yurakning tez urishi;
    • zaiflik;
    • ongda chalkashlik bo‘lishi;
    • badanni titroq bosishi;
    • komaga tushish.

    Kattalar nitratlarni kuniga o‘rtacha 200-300 milligramm miqdorda iste’mol qilishi mumkin. Og‘ir zaharlanish esa ko‘pincha natriy nitrit yoki nitrit tuzidan sodir bo‘ladi. U kukun shaklida oziq-ovqat sanoatida konservant sifatida ishlatiladi. Nitratni sof shaklida iste’mol qilish o‘limga olib kelishi mumkin. Ammo nitrat bilan zaharlanish juda kam uchraydi va tozalanmagan suv ichish tufayli yuzaga keladi. Nitratlar ayniqsa chaqaloqlar va bolalar, homiladorlikning 30 haftasidan keyingi vaqtdagi ayollar uchun xavflidir. Xulosa qilish mumkinki, tarvuz tarkibidagi nitratlar miqdori normadan oshmasa, ular zarar yetkazmaydi.

    Tarvuzdan zaharlanishda birinchi tez yordam

    Foto: iStock

    Yaqinlaringiz yoki yon-atrofdagi insonlarda zaharlanish alomatlarini ko‘rsangiz, tez yordamga murojaat qiling. Ular yetib kelgunga qadar bemor ahvolini yumshatishning quyidagi usullarini qo‘llash kerak:

    Suvsizlanishning oldini olish uchun ko‘proq suv ichirish, agar yosh bola yoki keksa odam zaharlangan bo‘lsa, suv o‘rniga regidratatsiya eritmasidan foydalanish mumkin. U o‘z ichiga glyukoza va elektrolitlarni oladi va har qanday dorixonada sotiladi.

    Bemor ahvolini kuzatib boring va quyidagi alomatlar paydo bo‘lsa, shifokor bilan maslahatlashing:

    • asabiylik, jismonan zaiflik, fikrlarning chalkashligi;
    • yuqori harorat;
    • tez-tez qayt qilish;
    • kuniga olti yoki undan ortiq diareya;
    • suyuq axlatning uch kundan ortiq kelishi;
    • qorin yoki ichaklarda kuchli og‘riq;
    • axlatda qora rang yoki qon bo‘lishi;
    • suvsizlanish.

    Shifokorga tarvuz iste’mol qilganingizni aytishni unutmang. Bu unga kerakli davolanishni buyurishga yordam beradi.

    Tarvuz bilan zaharlanishning oldini olish

    Tarvuzni faqat sertifikati bor sotuvchilardan sotib oling. Yuk mashinasining pastki qismida yoki yerda sotiladigan poliz mevalarini sotib olishdan cheklaning, mevalarni faqat do’konlardan yoki bozorlardan xarid qiling.

    Ustki qismiga shikast yetmagan va avval kesilmagan tarvuzlarni oling. Sotuvchilardan sizga tarvuzni kesib ko‘rishlarini so‘ramang, chunki pichoq orqali zararlangan tarvuz zarralari boshqa mevalarga o‘tishi mumkin.

    Tarvuzni so‘yishdan avval yaxshilab yuvib tashlang. Xom go‘sht va parranda go‘shtini kesish uchun ishlatadigan taxtachada mevalarni kesmang.

    Tarvuzni kesgandan keyin 2 soat ichida muzlatgichga qo‘ying. Kesilgan bo‘laklar yopiq idishda yoki sellofan paketda 5-7 kun saqlanishi mumkin.

    23.08.2024, 14:39   Izoh (0)   5193
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Tarvuzni sevib iste’mol qilish uchun 8 ta sabab

    20.06.2024, 17:46

    Tarvuz yeb semirish mumkinmi? Diyetolog izohi 

    02.07.2024, 17:55

    Poliz tabibi — tarvuzni muntazam iste’mol qilish uchun 12 ta sabab

    22.07.2024, 16:58

    Faqat “Kalmar o‘yini emas”: qiziqarli syujetga boy eng yaxshi koreys seriallari

    23.08.2024, 13:13

    Yaxshi aktyor, ammo bemehr ota: nima uchun Alen Delonning farzandlari otasini va bir-birini yomon ko‘rgan? 

    23.08.2024, 12:14

    Telefon nega qizib ketadi va buni qanday bartaraf qilish mumkin?

    23.08.2024, 10:40
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    OKMK 2,3 milliard dollar kredit mablag‘larini jalb qildi va 125 million dollar moliyaviy xarajatlarni iqtisod qildi


    HONOR kompaniyasi HONOR 400 Lite smartfonini taqdim etdi. Qiziq, u nimasi bilan lol qoldira oladi?


    Ziffler‘dan katta taqdimot: yangi qiyofa, zamonaviy dizayn va aqlli maishiy texnikalar


    Siberian Wellness — O‘zbekistonda 15 yil


    InfinBANK Global Money Week 2025 da ishtirok etdi


    UZCARD SHERDOR premium kartasi endi MKBANKda mavjud


    Silk Avia Shahrisabzga ko‘proq parvoz qiladi


    Kapitalbank 2024-yilgi Brand Awards International mukofotiga sazovor bo‘ldi


    Mobiuz “MazzaFest”da yangi “Mazza” va “Mazza 2.0” tarif rejalarini taqdim etadi


    Coca-Cola 139 yillik ilhom, ajoyib kashfiyotlar, mashhur kampaniyalar va butun dunyo sevib qolgan ta’mni taqdim etmoqda 


    Moliyaviy firibgarlik: murakkab sxemalar bo‘yicha sodda tushunchalar 


    CHERY bilan o‘z orzungizni amalga oshiring: barcha modellar uchun boshlang‘ich to‘lov pasaytirildi! 


    Moliyaviy savodxonlik maktab ostonasidan boshlanadi


    Parvoz — katta shahar xarakteriga ega qulay biznes-klass turar joy


    Uklonda taksi haydovchilari uchun katta tadbir o‘tkazildi!

     

    Tavsiya etamiz

    “Ular o‘z vatani mustaqil bo‘lishi uchun kurashgan edi” — Turkiston legionining ayanchli tarixi

    8 may, 15:09

    Rashidov, gazli ichimliklar zavodi, Qizil maydon. 9-may — Toshkent tarixidan fotolavhalar

    7 may, 14:40

    Fazoviy poyganing boshlanishi — Gagarinning parvozi yolg‘on bo‘lganmi?

    6 may, 18:00
    Audio Icon

    “Qurolli qushchalar”. O‘zbekistonda ishlab chiqarilayotgan dronlar haqida

    5 may, 21:10
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Anchelotti “Real” boshqaruvini qachon tark etishi ma’lum bo‘ldi

    Sport | 9 may, 23:38

    Superliga. “Dinamo” “Surxon”ni mag‘lub etib, turnir jadvalida kuchli uchlikka kirib oldi

    Sport | 9 may, 22:35

    AQSH byudjeti taqchilligi yil boshidan beri 196 mlrd dollarga ko‘paydi

    Dunyo | 9 may, 22:05

    Fransiyada ikki general hokimiyatni tanqid qilgani uchun ishdan olindi

    Dunyo | 9 may, 21:35

    “Liverpul” “Real”ning qaroridan norozi bo‘ldi

    Sport | 9 may, 21:12

    NATO Kiyevga tinchlik shartnomasining bir qismi sifatida a’zolikni va’da qilmaganini bildirdi

    Dunyo | 9 may, 20:35

    Superliga. Vodiy derbisida “Neftchi” ustun keldi

    Sport | 9 may, 20:21
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.