Kalsiy organizm uchun muhim minerallardan biridir: u tish, suyaklar, mushaklar va nervlar salomatligi uchun muhim hisoblanadi. Shuningdek, kalsiy suyaklar yallig‘lanishidan ham himoya qiladi.
![](/static/2024/06/11/photo_2024-06-11_12-48-46-ehaHf7Jt.jpg)
Mutaxassislarning taʼkidlashicha, kalsiy yetishmasligi natijasida tana suyaklardagi zaxiralarini yo‘qotadi. Ushbu mineral yetishmasligining turli sabablari mavjud. Tartibsiz ovqatlanish, baʼzi dori-darmonlar, gormonal muammolar, ko‘p miqdorda qahva isteʼmol qilish, D vitamini yetishmasligi, jismoniy nofaollik, buyrak kasalligi yoki qalqonsimon bez kasalliklari ham kalsiy yetishmovchiligiga olib kelishi mumkin.
Kalsiy yetishmovchiligi turli alomatlarda o‘zini namoyon qilishi mumkin:
- tomir tortishishi;
- qo‘l va oyoqlardagi sanchiqlar;
- tishdagi muammolar;
- charchoq;
- diqqatni jamlash bilan qiyinchilik;
- osteoporoz;
- soch to‘kilishi yoki tirnoqlarning mo‘rtlashishi.
Noxush oqibatlarga yo‘l qo‘ymaslik uchun kalsiyga boy oziq-ovqatlarni isteʼmol qilish muhimdir. Bularga pishloq, yogurt, sut va sut mahsulotlari, brokkoli, karam, rukkola yoki ismaloq kabi yashil sabzavotlar va maydanoz yoki arpabodiyon kabilar, dukkaklilar yoki giyohlar kiradi.