• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12603.52
    • RUB160.94
    • EUR14676.8
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +28°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Suyak sho‘rva haqiqatan foydalimi? Mutaxassislar fikri bilan tanishing

    Suyaklarni obdon qaynatib, ishtahani qitiqlaydigan hidga ega sho‘rva tayyorlash anʼanasi bundan ko‘p asrlar ilgari paydo bo‘lgan. Hozirgi kunga kelib esa suyak sho‘rvani “superfud” deb atay boshlashgan.

    Suyak sho‘rvaning foydali xususiyatlari juda ko‘p ekani, u teridagi ajinlarni silliqlashi, tirnoqlarning mustahkam bo‘lishiga yordam berishi, sochlarga quvvat bag‘ishlashi, immunitetni mustahkamlab bo‘g‘imlar salomatligiga ham ijobiy taʼsir ko‘rsatishi haqida eshitgansiz, albatta. Bugungi kunga kelib uni uyda qaynatishga hojat ham qolmagan: suyak sho‘rvani maxsus idishlar ichiga solingan jele yoki suv bilan aralashtirib tayyor holatga keltiriladigan kukun ko‘rinishida xarid qilishingiz mumkin.

    Foydali xususiyatlari haqida tinmay gapiriladigan ushbu taomning salomatlik va go‘zallik uchun foydali ekanligi rostmi? Shifokorlar va parhezshunoslarning bu boradagi fikri qanday?

    “Foydasi bor”: parhezshunos fikri

    Keling, yaxshi yangiliklardan boshlaymiz: agar suyak sho‘rvani uning ozuqaviy qiymati uchun isteʼmol qilmoqchi bo‘lsangiz, sizni qo‘llab-quvvatlaymiz. Parhezshunos Tamara Semyuelsning fikricha, ushbu mahsulot tarkibida organizm uchun kerakli bo‘lgan bir nechta ozuqaviy moddalar mavjud. “Suyak – nafaqat oqsil, balki temir, kalsiy, tiamin va boshqa bir qator vitaminlarning ham ajoyib manbai hisoblanadi”, – deydi u.

    Mutaxassisning aytishicha, suyak sho‘rva tovuq yoki mol go‘shti bulonidan ko‘ra foydaliroqdir. “Uni odatda 4 soatdan 18 soatgacha bo‘lgan vaqt mobaynida qaynatishadi, bu esa suyaklardan ozuqaviy moddalarni ko‘proq ajratib olish, foydali va to‘yimli taomni tayyorlashga imkon beradi”, – deydi parhezshunos.

    Foto: Unsplash

    Kollagen haqida ikki og‘iz

    Kollagen inson organizmi faoliyatida muhim o‘rin tutadi, u suyaklar va bo‘g‘imlar salomatligi, terining cho‘ziluvchanlik xususiyati uchun javob beradi. Yosh o‘tib borgani sayin organizm kollagenni kamroq ishlab chiqara boshlaydi, shuning uchun ham tarkibida kollagen mavjud bo‘lgan taom yoki ichimlikni isteʼmol qilish salomatlik uchun ham, go‘zallik uchun foydali bo‘ladi.

    Biroq, kardiojarroh va parhezlarning inson salomatligiga taʼsirini o‘rganish bilan shug‘ullanuvchi klinika rahbari Stiven Gandri barchasi bir qarashda ko‘ringani kabi oddiy emasligini aytadi. Gap shundaki, oqsil isteʼmol qilayotganimizda organizm uni aminokislotalarga ajratadi, shu boisdan ham kollagendan qabul qilingan aminokislotalar qaytadan kollagen sifatida “birlashishi”ga ham hech kafolat bera olmaydi.

    “Albatta, sizda kollagen ishlab chiqarish uchun maxsus bloklar paydo bo‘ladi. Ammo ular taomnomaga tarkibida prolin yoki lizin miqdori ko‘p bo‘lgan istalgan mahsulotni qo‘shish orqali hosil bo‘lishi mumkin”, – deydi Gandri. Boshqacharoq qilib aytganda, suyak sho‘rvani faqatgina kollagen uchun ichishdan foyda yo‘q – organizmingiz undan kollagenni ajratib olishi ehtimoli juda past”.

    Mazali suyak sho‘rva qanday tayyorlanadi?

    Suyak sho‘rvani shunchaki ajoyib taʼmi uchun isteʼmol qilish ham mumkin, to‘g‘rimi? Issiqqina sho‘rva kuz va qish faslida organizmga xush yoqadi.

    Do‘kondan sotib olingan kukun ko‘rinishidagi sho‘rva haqiqiysining o‘rnini bosa olmasligi aniq. Shuning uchun ham suyak sho‘rvani uy sharoitida tayyorlashni tavsiya qilamiz va bu borada sizni professionallardan bir nechta maslahatlar bilan tanishtiramiz.

    Foto: 100foto.club

    Suyak sho‘rva haqida butun boshli kitob yozishga ulgurgan taniqli oshpaz Marko Kanorning aytishicha, odamlar suyak sho‘rva tayyorlashda yo‘l qo‘yadigan asosiy xato – suyaklarni to‘g‘ri tanlay bilmaslikdir. “Yaxshilab tozalangan oppoq ko‘rinishdagi suyaklarni xarid qilmang, ulardan qaynatilgan sho‘rva oq rangli suyuqlik ko‘rinishida va bemaza bo‘ladi. Sho‘rva uchun yuzasidagi go‘sht bo‘laklarini butunlay ajratib olish imkonsiz bo‘lgan qismlar, misol uchun molning bo‘yin sohasidagi suyaklarni saralab oling”, – tavsiya qiladi Kanor.

    Oshpaz suyak sho‘rva tayyorlashda har doim yangi sabzavotlardan foydalanish va qozon ichiga haddan tashqari ko‘p suv quyib yubormaslikni maslahat beradi. Markoning aytishicha, uning barcha tavsiyalariga amal qilinsa, suyak sho‘rva ishtahaochar va o‘ta mazali bo‘lib pishadi. U organizmga foyda keltirmagan taqdirda ham tanangizni yayratib yuboradi.

     

    24.10.2023, 17:55   Izoh (0)   45851
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Tovuq sho‘rva, ko‘kat va sitrus mevalar. Immunitetni mustahkamlash xususiyatiga ega mahsulotlar

    13.11.2020, 18:46

    Kuzda immun tizimiga qanday yordam berish kerak: mustahkam sog‘lik uchun muhim bo‘lgan 5 mikroelement

    24.10.2023, 15:52

    Nima uchun sutni mikroto‘lqinli pechda isitish mumkin emas?

    24.10.2023, 12:15

    Kutilmagan tavsiya: 50 yoshdan keyin tunda telefon “titkilash” organizm uchun foydali bo‘lib chiqdi

    23.10.2023, 13:36

    Yetarlicha uxlang, to‘g‘ri ovqatlaning: Shamollash va grippning oldini olishga yordam beradigan tavsiyalar

    19.09.2023, 17:59

    Na’matakdagi vitaminlarni saqlab qolish uchun qanday damlash kerak va uni qachon ichgan ma’qul?

    18.09.2023, 10:49
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    Katta o‘zgarishlar kichik qadamlar bilan boshlanadi


    Mikrokreditbankda omonat karta joriy qilindi


    “Tadbirkorlikni rivojlantirish kompaniyasi” ISO 9001 va ISO 37001 xalqaro sertifikatlarini qo‘lga kiritdi 


    “Biznesni rivojlantirish banki” 2025 yilda 138 mingdan ortiq fuqaro bandligini ta’minladi


    Mobiuz — 8 milliondan ortiq abonentlar tanlovi 


    Qulay shartlar bilan yangi ipoteka mahsuloti va xonadon yutib olish imkoniyati


    Navoiy innovatsiyalar universiteti 2 milliard so‘mlik grant dasturini e’lon qildi 


    Biznes va tadbirkorlik oliy maktabi magistratura dasturlariga qabul jarayonlari davom etayotganini ma’lum qiladi


    Mirzo Ulug‘bek tumanida joylashgan yirik ko‘chmas mulk auksionga qo‘yildi


    Visa Kapitalbank bilan Xitoyga: WeChat Pay va Alipay orqali naqd pulsiz to‘lovlar – erkin, oson va xavfsiz


    Yandex Music’da jazirama kayfiyat uchun maxsus “Chilla” bo‘limi paydo bo‘ldi


    “InfinBANK” AJ Toshkentda yangi Bank xizmatlari markazini ochdi  


    Kia Sonet va ADM Global: O‘zbekiston avtomobil klasterini mahalliylashtirilishiga qariyb 260 mln AQSH dollari miqdorida sarmoya


    GETWORK — Yevropada ishlash orzusini amalga oshiradigan ishonchli agentlik


    President Tech Award tanlovida ishtirok etish uchun arizalar qabuli uzaytirildi 

     

    Tavsiya etamiz

    KGB soxtalashtirgan jinoyat – SSSR parchalanishi arafasida o‘lim jazosi berilgan qariya kim edi?

    21 iyul, 21:06

    Titanlar to‘qnashuvi: g‘arb burguti kuchlimi yoxud sharq ajdari?

    21 iyul, 19:50

    Favvorada cho‘milayotgan, muzqaymoqqa navbatda turgan odamlar, maysada uxlayotgan it-mushuklar — Toshkentda chilla

    21 iyul, 14:05

    Kobulda transafg‘on temiryo‘li bo‘yicha uch tomonlama bitim imzolandi

    18 iyul, 09:12
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    O‘zbekistonning qator hududlarida issiqlik va gidroelektr stansiyalari ishga tushiriladi

    O‘zbekiston | 22 iyul, 00:13

    Indoneziya prezidentining mushugi shaxsiy qo‘riqchiga ega bo‘ldi

    Dunyo | 22 iyul, 00:00

    O‘zbekistonda gaz va benzin ishlab chiqarish hajmi kamaydi

    O‘zbekiston | 21 iyul, 23:44

    Isroil 25 davlatning G‘azoda o‘t ochishni to‘xtatish haqidagi chaqirig‘ini rad etdi

    Dunyo | 21 iyul, 23:16

    Qirg‘izistonda SIM kartalarni uchinchi shaxsga berish va sotishni taqiqlovchi qonun qabul qilindi

    Dunyo | 21 iyul, 22:56

    O‘zbekistonda “oltmishvoy” va “yetmishvoy”lar tug‘ilishi sezilarli kamaydi

    O‘zbekiston | 21 iyul, 22:35
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.