Xurmo ko‘pchilikning sevib iste’mol qiladigan mevasidir. Kimdir yumshoq va suvli, boshqalari qattiq navlarni tanlaydi, lekin umuman olganda, mevani yaxshi ko‘ruvchilar talaygina. Olimlar uning nafaqat ajoyib ta’mga ega ekani, balki ko‘plab turli kasalliklarning oldini olishda ham yordam berishi mumkinligini isbotladi.
Gap shundaki, bu meva yetarli miqdorda foydali mikroelementlarni o‘z ichiga oladi va juda ko‘p foydali xususiyatlarga ega. Bundan tashqari, glyukoza va fruktoza tufayli ikki yoki uch dona xurmo mevasi ochlikni qondirishi mumkin. Olmada mis va rux ko‘proq bo‘lsa-da, bu meva natriy, kaliy, magniy, kalsiy va temir tarkibi bilan undan ustundir.
Qolaversa, xurmoda olmadan ko‘ra ko‘proq kletchatka mavjud. Xurmo mevalari oshqozon-ichak trakti, jigar, ko‘rish faoliyatini yaxshilashga yordam beradi, deb yozadi Marie Claire.
Terining umumiy holatini yaxshilash uchun
Xurmo terini mukammal darajada yaxshilaydi, yangilaydi va hatto qarishning birinchi belgilari bilan kurashadi. Ushbu mevaning ekstrakti juda ko‘p miqdordagi kosmetik yuz niqoblarida mavjud. Bundan tashqari, uy sharoitida tayyorlash mumkin bo‘lgan xurmo niqoblarining juda ko‘p turlari mavjud. Masalan, xurmo va tuxum sarig‘i niqobi kengaygan teshiklar va husnbuzar uchun ajoyib yordamchidir.
Terining umumiy holati uchun xurmo blenderda maydalanadi va qaymoq bilan teng nisbatda aralashtiriladi. Olingan aralashma yuzga qo‘llanadi va 15-20 daqiqaga qoldiriladi, keyin iliq suv bilan yuviladi. Foydalanishdan oldin allergik reaksiyalar mavjudligini tekshirishni unutmaslik lozim.
Qon tomirlari faoliyati uchun
Qon bosimining keskin o‘zgarishi og‘riqli reaksiya, migren, qon bosimining birdan tushib ketishi bilan kuzatiladi va bu alomatlar shahar aholisida ko‘proq uchraydi. Bugungi kunda dorixonalarda ko‘p bo‘lgan turli xil qimmatbaho dori-darmonlarga qo‘shimcha ravishda, xurmo bunday muammoni yengishga yordam beradi.
Xurmoq C va P vitaminlariga boy, qon tomirlariga foydali ta‘sir ko‘rsatadi, ularning mo‘rtligi va o‘tkazuvchanligini pasaytiradi. Shifokorlar varikoz tomirlari va milkdan qon ketishidan aziyat chekadiganlarga xurmo iste’mol qilishni tavsiya qiladi.
Stress va anemiya
Xurmo temirga boy, shuning uchun uning sharbatini kamqonlikda kuniga 2 marta, ovqatdan oldin 50-100 ml ichish tavsiya etiladi. Bundan tashqari, xurmo sharbati asab tizimiga, stressni yengishga yordam beradi. Qish oylarida muntazam ravishda xurmo iste’mol qilinsa, kayfiyatni sezilarli darajada yaxshilash, yo‘qolgan energiyani tiklash va umumiy ish samaradorligini oshirish mumkin. Aytgancha, uyqu sifatini yaxshilash uchun kechasi bir nechta xurmo bo‘laklarni iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Yurak kasalliklari
Xurmo mevalari rekord miqdordagi kaliyni o‘z ichiga oladi, shuning uchun u yurak-qon tomir kasalliklaridan aziyat chekadiganlar uchun juda foydali. Ma’lum bo‘lishicha, tadqiqotchilarning fikriga ko‘ra, vaqti-vaqti bilan yurak og‘rig‘idan aziyat chekadiganlar kuniga kamida 3-4 meva iste’mol qilishi kerak. Bu kasallik hurujlarini kamaytirishga yordam beradi.
Shamollashda
Boshqa barcha afzalliklar va yoqimli ta’mga qo‘shimcha ravishda, xurmo antibakterial xususiyatlariga ega, shuning uchun gripp epidemiyasi paytida xurmolarni ratsionga kiritish umumiy davolanishga yordam beradi. Bundan tashqari, vitaminlarga boy xurmo turli yuqumli kasalliklarning oldini olish uchun ajoyib vosita hisoblanadi. Bundan tashqari, xurmo tomoq og‘rig‘i va yo‘talni qoldirishga ham yordam beradi. Buning uchun meva sharbatini siqib, suv bilan aralashtirib, og‘iz va tomoqni muntazam yuvish kerak bo‘ladi.
Buyrakdagi toshlar uchun
Boshqa vitaminlarga qo‘shimcha ravishda, xurmo magniyning haqiqiy manbaidir. Meva tarkibidagi magniy buyrak toshlarining paydo bo‘lish ehtimolini sezilarli darajada kamaytiradi, chunki bu kelajakda sezilarli og‘riqlar va hatto mumkin bo‘lgan jarrohlik ko‘rinishida juda ko‘p muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Xurmo organizmdan natriy tuzlari hamda keraksiz suyuqlikni chiqarib tashlashga yordam beradi va shu bilan buyraklar faoliyatini yaxshilaydi.
Saratonning oldini oladi
Yorqin to‘q sariq rangi tufayli xurmo mevalari beta-karotinning yuqori foizini o‘z ichiga oladi, bu juda kuchli antioksidant — hujayra tuzilmalarini buzadigan erkin radikallarga va shu bilan teridagi qarish belgilariga qarshi kurasha oladigan modda. Saraton kasalligining oldini olish uchun shifokorlar, beta-karotinni o‘z ichiga olgan meva va sabzavotlarni, ya’ni apelsin, sabzi va xurmolarni ko‘proq iste’mol qilishni tavsiya qiladi.
Izoh (0)