Nafaqat kuzda, balki yilning istalgan vaqtida issiq choy damlab, uning xushbo‘yligi va ta’midan bahramand bo‘lishni xohlaysiz. Ko‘pchilik choyga limon qo‘shishni yaxshi ko‘radi, chunki bu kombinatsiya immunitet tizimiga foyda keltiradi va shamollashning oldini oladi. Biroq limonli choyning ham ba’zida zararli tomoni ham bor.
Tishlar emalini buzadi
Limonda juda ko‘p miqdorda C vitamini mavjud bo‘lib, bu, albatta, milklar va tishlar uchun foydali. Biroq stomatologlar limonli choyni ko‘p ichish tishlarga zarar yetkazishi mumkinligi haqida ogohlantiradi. Stomatologlar limonli choyni yaxshi ko‘radiganlar ichimlikdan keyin tishlarini suv bilan chayishlarini tavsiya qiladi.
Surunkali oshqozon-ichak kasalliklari uchun xavfli
Limonli choy sitrus mevalariga allergiyasi bo‘lgan va oshqozon kislotasi yuqori bo‘lgan odamlar uchun xavfli. Yurak og‘rig‘idan aziyat chekadiganlar va homiladorlarga limonli choy ichish tavsiya etilmaydi. Limon kislotasi oshqozon shilliq qavatining tirnash xususiyati keltirib chiqaradi. Agar o‘t pufagida toshlar, gastrit, oshqozon yarasi yoki ko‘ngil aynishi bo‘lsa, choyga limon qo‘shmaslik kerak.
Och qoringa ichish mumkin emas
Och qoringa limonli choy ichish ham tavsiya etilmaydi. Meva kislotasi me’da shirasi bilan o‘zaro ta’sirlashadi, bu esa jig‘ildon qaynashiga sabab bo‘ladi. Bundan tashqari, choy tarkibidagi kofein oshqozonda xlorid kislotasi sekretsiyasini rag‘batlantirishi mumkin, bu esa oshqozon devorlari yallig‘lanishiga olib kelishi mumkin.
Izoh (0)