• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12653.32
    • RUB161.89
    • EUR14822.1
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +23°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Na’matakdagi vitaminlarni saqlab qolish uchun qanday damlash kerak va uni qachon ichgan ma’qul?

    Na’matak sentabr-oktabr oylarida yig‘iladi va quritiladi. Rezavor mevalarni yig‘ish va ulardan qanday qilib foydali choy tayyorlash haqida o‘ylash vaqti keldi. Na’matak mavsumiy shamollashlarga qarshi vosita hisoblanadi, chunki atirgullar C vitamini miqdori bo‘yicha yetakchi hisoblanadi: mevalardagi askorbin kislotasi limonga qaraganda 50 baravar, qorag‘atga qaraganda o‘n baravar ko‘p.

    Foto: “Tea.ru”

    Na’matakli choyni qanday tayyorlash kerak?

    Na’matakni alohida yoki qora choy, o‘tlar bilan birgalikda damlash mumkin. Ichimlikning ta’mi biroz o‘ziga tortuvchi, biriktiruvchi, sitrus notalarni o‘z ichiga oladi. Shuning uchun uni limon yoki yalpiz, shuningdek, oregano bilan birlashtirish mumkin.

    Na’matakli choy o‘ziga xos xususiyatlarga ega, shuning uchun uni tayyorlagadan keyin boshqa mahsulotlar bilan birlashtirgan maq’ul. Masalan, qora choy, o‘simlik choyi va atirgul damlamasini alohida choynaklarda tayyorlang va keyin ularni bitta idishda aralashtiring.

    Foto: “Tea.ru”

    Buning sababi, o‘tlar va qora choy 90 daraja haroratda, nama’tak 70 daraja haroratda damlanadi. Bu qaynoq suvni yoqtirmaydigan C vitaminini yo‘q qilmaslik uchun kerak.

    Na’matak choyini tayyorlash uchun eng foydali retsept:

    Suvni oldindan qaynatib oling, keyin uni 70 daraja haroratgacha sovuting. Bir osh qoshiq na’matak chinni yoki shisha choynakga solinadi va uning ustiga 200 ml suv qo‘shiladi. Bu borada mahkam yopiq qopqoqli choynak topganingiz ma’qul, chunki na’matak bug‘lanishi kerak. Agar yo‘q bo‘lsa, choynakni sochiq bilan yoping. Ichimlikni 15 daqiqa qaynatib oling va darhol iching, aks holda na’matakda ko‘p bo‘lgan C vitamini oksidlanishga vaqt topadi.

    Na’matakli choyni ertalab ichgan ma’qul, chunki ichimlik aniq tonik va tetiklantiruvchi ta’sirga ega.

    Foto: “Tea.ru” 

    Na’matakli choyni yana qanday usullarda tayyorlash mumkin?

    Agar na’matakli ichimlikning boy ta’mga ega bo‘lishni istasangiz va uning tarkibidagi C vitaminini yo‘qotishni istasangiz, choyni boshqacha usulda tayyorlab ko‘ring.

    Bir osh qoshiq na’matakni ichi chuqur idishga soling va ustiga 200 g suv qo‘shing. Taxminan o‘n daqiqa qaynatib oling, keyin bir kecha sovutib qo‘ying. Mazali, quvvat beruvchi ichimlikni erta tongda iliq yoki sovuq holatda ichishingiz mumkin.

    Blenderda 100 g rezavor mevalarni maydalang, termosga quying va ustiga qaynoq suv soling. Taxminan besh soatga qoldiring. Ichishdan oldin maydalangan mevalarni ajratib oling.

    Foto: “Tea.ru” 

    Ichimlikni multivarkada tayyorlang. Rejimini tanlang va taymerni bir soatga o‘rnating. Sizga 100 g rezavorlar va 2 litr suv kerak bo‘ladi.

    Na’matak qanday yig‘ib olinadi?

    Oval yorqin qizil mevalari bo‘lgan butani bog‘larda va boshqa joylarda uchratish mumkin. Na’matak yoyilgan, tikanli buta shaklida bo‘ladi. Na’matak atirgulning qarindoshi. Uning gulida tikanlar bo‘ladi. Mevalari mayda va cho‘zinchoq bo‘ladi. Rezavorlarning rangi qizildan jigarranggacha o‘zgaradi.

    Na’matakni yig‘ish mavsumi kuzning o‘rtalarida, birinchi sovuq tushishidan oldin bo‘ladi. Ehtiyotkorlik bilan butalardagi rezavorlar tanlanadi va yig‘ib olinadi. Uyda toza joy tayyorlang (choyshab yoki sochiq, qog‘oz ham bo‘ladi) va mevalarni bir qatlamga yoyib chiqing. Bir kunga shu holatda qoldiring.

    Foto: “Tea.ru” 

    Rezavorlar qurushi bilan ularni ajratib oling va ortiqcha qoldiqlarni olib tashlang. Na’matakni uch usuldan biri bilan: tabiiy ravishda havoda qorong‘i, salqin joyda (bir hafta davomida), standart rejimda quritgichda yoki pechda quriting. Ikkinchi holatda, rezavorlarni bir qatlamga yoyib, besh soat davomida 50 daraja haroratda quriting. Keyin mevalarni sovutib oling.

    Bozordagi va do‘kondagi na’matakni qanday tanlash mumkin?  

    Quritilgan na’matakni bozordan yoki supermarketdan sotib olish mumkin. Uni tanlashda bir nechta parametrlarga e’tibor bering.

    Quritilgan na’matakning rangi o‘zgaradi: uning rangi qizildan jigarrangga aylanadi, biroq har doim bir xil bo‘ladi. Quritilgan na’matak o‘zgaradi, u mayizga o‘xshaydi.

    Foto: “Tea.ru” 

    Na’matak juda quruq bo‘lmasin: siz rezavor mevalarni bosib ko‘rganingizda, uning mag‘zi yumshoq bo‘lishi kerak.

    Na’matakning C vitaminidan tashqari yana qanday foydali jihatlari bor?

    Na’matakda C vitaminining rekord darajadagi miqdori mavjud. U mukammal antioksidant va immunitet himoyachisi hisoblanadi, ammo bu qizil rezavor mevalarning yagona foydali xususiyati emas.

    100 gr na’matakning tarkibida:

    • vitamin C 426
    • kaliy 429
    • vitamin A 217
    • kalsiy 169
    • magniy 69
    • fosfor 61
    • K vitamini 25,9
    • E vitamini 5.84
    • temir 1.06
    Foto: “Tea.ru” 

    Ushbu kompozitsiya tufayli na’matakli choy:

    • og‘riqni yo‘qotadi va artrit xavfini kamaytiradi;
    • xoletsistit uchun foydali bo‘lgan toshlar va safro shakllanishiga qarshi profilaktika hisoblanadi;
    • pektin ichaklar uchun foydali;
    • potensialni yaxshilaydi va prostatit rivojlanishini to‘xtatadi;
    • diabet va yurak-qon tomir kasalliklarining rivojlanishiga to‘sqinlik qiladi, xolesterin va qon bosimini pasaytiradi;
    • homilador ayollarda toksikoz belgilarini yo‘qotadi va shishishni yengillashtiradi;
    • eman daraxti kabi diareya bilan kurashish uchun xalqona vosita;
    • vazn yo‘qotishga yordam beradi, qorin bo‘shlig‘idagi yog‘ miqdorini kamaytiradi.
    18.09.2023, 10:49   Izoh (0)   30246
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Uxlashdan oldin iching: Alsgeymer kasalligi xavfini kamaytirishga yordam beradigan 3 xil choy

    03.04.2023, 21:10

    D vitamini yetishmovchiligini qanday qilib 1 daqiqada tahlilsiz aniqlash mumkin?

    16.09.2023, 13:59

    Kun davomida qancha choy ichish mumkin?

    15.09.2023, 16:45

    Issiq choy, qadoqlangan sharbat va gazli ichimliklardan ham xavfliroq bo‘lgan boshqa ichimliklar 

    12.09.2023, 17:50

    Rezina va poshnali poyabzal kiymang: Ortopedlarning oyoqlarni sog‘lom saqlash borasidagi tavsiyalari

    12.09.2023, 15:55

    Immunitetni mustahkamlaydi: kasal bo‘lmaslikka yordam beradigan 15 xil mahsulot 

    11.09.2023, 18:47
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    riitm aqlli platformasi O‘zbekiston tinglovchilariga 30 million trek taklif etmoqda


    Farg‘ona viloyatida mo‘l hosil: fermerlar 95 sentnerdan ortiq g‘alla yetishtirdi 


    Chiroyli davlat raqami va 1 yillik transport vositalari egalarining fuqarolik javobgarligini majburiy sug‘urtasiga ega HAVAL


    Kapitalbank Top Employers Institute talqini bo‘yicha O‘zbekistonning eng yaxshi ish beruvchisi maqomini yana bir bor tasdiqladi


    InfinBANK’dan VISA kartasi endi Swoo Pay ilovasida


    O‘zbekistonda yangilangan HAVAL H6 rasman ishga tushirildi


    Ichkaridan nazar: Imzo fabrikasi qanday ishlaydi?


    Central Asian University RUR va THE Impact Rankings 2025 xalqaro reytinglarida o‘z mavqeini mustahkamlamoqda


    Toshkentda navbatdagi SAG XL gilam do'koni o'z ishini boshladi


    CAEx Mebel & Decor 2025 ko‘rgazmasi 13-15-sentyabr kunlari Toshkentda bo‘lib o‘tadi


    “KAFOLAT sug‘urta kompaniyasi” AJning moliyaviy barqarorlik reytingi “Fitch Ratings” tomonidan “Ijobiy” prognozi bilan “B+” darajasida tasdiqlandi


    BI Sad’O Business loyihasida ochiq eshiklar kuni bo‘lib o‘tdi va CHILLA aksiyasi boshlandi


    SonetUzStyle – ijodiy kontent uchun Kia Sonet sovg‘a qilamiz


    Imzodan Engelberg premium romlari hashamatlikning timsolidir


    Burger va lavashdan tortib kabob hamda flat-white’gacha — barchasi bir joyda!  

     

    Tavsiya etamiz

    “O‘lim sharbati”: SSSRda Stalindan so‘ng ikkinchi qudratli shaxs nomi berilgan qurol qanday paydo bo‘lgandi?

    6 iyul, 15:23

    SSSRning qo‘shni davlatga bosqini tarixi: Afg‘onistonda yodgorlik o‘rnatilgan yagona sovet askari kim edi?

    5 iyul, 15:22

    “Erishib bo‘lmaydigan ball belgilangani yo‘q” — “El-yurt umidi” jamg‘armasi ijrochi direktori

    4 iyul, 22:11

    “AQSH o‘yindan chiqmoqchi”. Ukraina Qo‘shma Shtatlar yordamisiz qayergacha bora oladi?

    4 iyul, 19:55
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Latviya davlat xizmatchilarining Rossiya va Belarusiyaga borishini taqiqladi

    Dunyo | 10 iyul, 00:05

    Ozarbayjon va Rossiya o‘rtasidagi mojaro: nega bu ikki tomonlama ziddiyat Markaziy Osiyoda aks-sado bermoqda?

    Dunyo | 9 iyul, 23:45

    Joze Mourinyo sobiq shogirdini “Fenerbahche”ga olib kelmoqchi

    Sport | 9 iyul, 23:30

    “Ikki marta ko‘rgan insonimga turmushga chiqqanman”. Shahzoda Muhammedova oilasi, farzandlari va biznesi haqida gapirdi

    Shou-biznes | 9 iyul, 23:25

    Toshkent 20 yildan keyin qay ko‘rinishda bo‘ladi? Prezidentga yangi reja taqdim etildi

    O‘zbekiston | 9 iyul, 22:50

    The Guardian: Grok sun’iy intellekti natsistga aylandi va o‘zini MexaGitler deb atadi

    Dunyo | 9 iyul, 22:45

    O‘zbekistonga go‘sht importi keskin ko‘paydi

    O‘zbekiston | 9 iyul, 22:25
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.