• Profilga Kirish
  • 1751972643_633.png 1751972643_245.png 1751959824_218.svg 1751959824_520.svg

  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
Ўзбекча
Русский
English
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • O'zb
  • Ўзб
  • Рус
  • Eng
  • So‘nggi yangiliklar
  • Asosiy yangiliklar
  • Eng ko‘p o‘qilgan
  • Kolumnistlar
    • USD12413.79
    • RUB154.86
    • EUR14468.27
    • Google play
    • App Store
    • Telegram
    • Toshkentda
      +34°C
      • Andijon
      • Qarshi
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Farg‘ona
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Termiz
      • Namangan
      • Toshkent
      • Navoiy
      • Toshkent vil
      • Nukus
      • Urganch
    • Daryo
      • Internet-nashr
      • Tahririyat haqida
      • Aloqa ma'lumotlari
      • Foydalanish shartlari
      • Maxfiylik siyosati
      • Yangiliklar arxivi
    • Reklama
    • Ijtimoiy tarmoqlar
      • Instagram | Rasmiy
      • Instagram | Lifestyle
      • Instagram | Sport
      • Facebook | Rasmiy
      • OK | Rasmiy
      • YouTube | Daryo
      • YouTube | Daryo Rus tilida
      • YouTube | Daryo Global
    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte
    Daryo logo white
    • O‘zbekiston
      • Boshqalar
      • Navoiy
      • Toshkent viloyati
      • Sirdaryo
      • Jizzax
      • Qashqadaryo
      • Surxondaryo
      • Xorazm
      • Buxoro
      • Samarqand
      • Namangan
      • Farg‘ona
      • Andijon
      • Qoraqalpog‘iston
      • Toshkent sh.
      • Mehridaryo
      • Ob-havo
    • Markaziy Osiyo
      • O‘zbekiston (Mahalliy)
      • Afg'oniston
      • Qirg‘iziston
      • Qozog‘iston
      • Turkmaniston
      • Tojikiston
    • Dunyo
    • Pul
      • Biznes
      • Iqtisodiyot
      • Moliya
      • Kripto
    • Madaniyat
      • Kino
      • Kitob
      • Musiqa
      • Shou-biznes
    • Layfstayl
      • Ayollar sahifasi
        • Farzand
        • Go‘zallik
        • Karyera
        • Maslahatlar
        • Moda
        • Retseptlar
      • Texnologiyalar
        • Arxitektura
        • Gadjetlar
        • Ilm-fan
        • Koinot
        • Media
      • Avto
      • Qo‘ziqorin
      • Sayohat
      • Salomatlik
      • Ta’lim
        • Abituriyent
        • Ingliz tilini o’rganamiz
    • Sport
      • Futbol
      • UFC
      • Boks
    infinix
    Daryo.uz - Login
    Daryo.uz Daryo.uz
    Daryo.uz - Login
    Maslahatlar

    Na’matakdagi vitaminlarni saqlab qolish uchun qanday damlash kerak va uni qachon ichgan ma’qul?

    Na’matak sentabr-oktabr oylarida yig‘iladi va quritiladi. Rezavor mevalarni yig‘ish va ulardan qanday qilib foydali choy tayyorlash haqida o‘ylash vaqti keldi. Na’matak mavsumiy shamollashlarga qarshi vosita hisoblanadi, chunki atirgullar C vitamini miqdori bo‘yicha yetakchi hisoblanadi: mevalardagi askorbin kislotasi limonga qaraganda 50 baravar, qorag‘atga qaraganda o‘n baravar ko‘p.

    Foto: “Tea.ru”

    Na’matakli choyni qanday tayyorlash kerak?

    Na’matakni alohida yoki qora choy, o‘tlar bilan birgalikda damlash mumkin. Ichimlikning ta’mi biroz o‘ziga tortuvchi, biriktiruvchi, sitrus notalarni o‘z ichiga oladi. Shuning uchun uni limon yoki yalpiz, shuningdek, oregano bilan birlashtirish mumkin.

    Na’matakli choy o‘ziga xos xususiyatlarga ega, shuning uchun uni tayyorlagadan keyin boshqa mahsulotlar bilan birlashtirgan maq’ul. Masalan, qora choy, o‘simlik choyi va atirgul damlamasini alohida choynaklarda tayyorlang va keyin ularni bitta idishda aralashtiring.

    Foto: “Tea.ru”

    Buning sababi, o‘tlar va qora choy 90 daraja haroratda, nama’tak 70 daraja haroratda damlanadi. Bu qaynoq suvni yoqtirmaydigan C vitaminini yo‘q qilmaslik uchun kerak.

    Na’matak choyini tayyorlash uchun eng foydali retsept:

    Suvni oldindan qaynatib oling, keyin uni 70 daraja haroratgacha sovuting. Bir osh qoshiq na’matak chinni yoki shisha choynakga solinadi va uning ustiga 200 ml suv qo‘shiladi. Bu borada mahkam yopiq qopqoqli choynak topganingiz ma’qul, chunki na’matak bug‘lanishi kerak. Agar yo‘q bo‘lsa, choynakni sochiq bilan yoping. Ichimlikni 15 daqiqa qaynatib oling va darhol iching, aks holda na’matakda ko‘p bo‘lgan C vitamini oksidlanishga vaqt topadi.

    Na’matakli choyni ertalab ichgan ma’qul, chunki ichimlik aniq tonik va tetiklantiruvchi ta’sirga ega.

    Foto: “Tea.ru” 

    Na’matakli choyni yana qanday usullarda tayyorlash mumkin?

    Agar na’matakli ichimlikning boy ta’mga ega bo‘lishni istasangiz va uning tarkibidagi C vitaminini yo‘qotishni istasangiz, choyni boshqacha usulda tayyorlab ko‘ring.

    Bir osh qoshiq na’matakni ichi chuqur idishga soling va ustiga 200 g suv qo‘shing. Taxminan o‘n daqiqa qaynatib oling, keyin bir kecha sovutib qo‘ying. Mazali, quvvat beruvchi ichimlikni erta tongda iliq yoki sovuq holatda ichishingiz mumkin.

    Blenderda 100 g rezavor mevalarni maydalang, termosga quying va ustiga qaynoq suv soling. Taxminan besh soatga qoldiring. Ichishdan oldin maydalangan mevalarni ajratib oling.

    Foto: “Tea.ru” 

    Ichimlikni multivarkada tayyorlang. Rejimini tanlang va taymerni bir soatga o‘rnating. Sizga 100 g rezavorlar va 2 litr suv kerak bo‘ladi.

    Na’matak qanday yig‘ib olinadi?

    Oval yorqin qizil mevalari bo‘lgan butani bog‘larda va boshqa joylarda uchratish mumkin. Na’matak yoyilgan, tikanli buta shaklida bo‘ladi. Na’matak atirgulning qarindoshi. Uning gulida tikanlar bo‘ladi. Mevalari mayda va cho‘zinchoq bo‘ladi. Rezavorlarning rangi qizildan jigarranggacha o‘zgaradi.

    Na’matakni yig‘ish mavsumi kuzning o‘rtalarida, birinchi sovuq tushishidan oldin bo‘ladi. Ehtiyotkorlik bilan butalardagi rezavorlar tanlanadi va yig‘ib olinadi. Uyda toza joy tayyorlang (choyshab yoki sochiq, qog‘oz ham bo‘ladi) va mevalarni bir qatlamga yoyib chiqing. Bir kunga shu holatda qoldiring.

    Foto: “Tea.ru” 

    Rezavorlar qurushi bilan ularni ajratib oling va ortiqcha qoldiqlarni olib tashlang. Na’matakni uch usuldan biri bilan: tabiiy ravishda havoda qorong‘i, salqin joyda (bir hafta davomida), standart rejimda quritgichda yoki pechda quriting. Ikkinchi holatda, rezavorlarni bir qatlamga yoyib, besh soat davomida 50 daraja haroratda quriting. Keyin mevalarni sovutib oling.

    Bozordagi va do‘kondagi na’matakni qanday tanlash mumkin?  

    Quritilgan na’matakni bozordan yoki supermarketdan sotib olish mumkin. Uni tanlashda bir nechta parametrlarga e’tibor bering.

    Quritilgan na’matakning rangi o‘zgaradi: uning rangi qizildan jigarrangga aylanadi, biroq har doim bir xil bo‘ladi. Quritilgan na’matak o‘zgaradi, u mayizga o‘xshaydi.

    Foto: “Tea.ru” 

    Na’matak juda quruq bo‘lmasin: siz rezavor mevalarni bosib ko‘rganingizda, uning mag‘zi yumshoq bo‘lishi kerak.

    Na’matakning C vitaminidan tashqari yana qanday foydali jihatlari bor?

    Na’matakda C vitaminining rekord darajadagi miqdori mavjud. U mukammal antioksidant va immunitet himoyachisi hisoblanadi, ammo bu qizil rezavor mevalarning yagona foydali xususiyati emas.

    100 gr na’matakning tarkibida:

    • vitamin C 426
    • kaliy 429
    • vitamin A 217
    • kalsiy 169
    • magniy 69
    • fosfor 61
    • K vitamini 25,9
    • E vitamini 5.84
    • temir 1.06
    Foto: “Tea.ru” 

    Ushbu kompozitsiya tufayli na’matakli choy:

    • og‘riqni yo‘qotadi va artrit xavfini kamaytiradi;
    • xoletsistit uchun foydali bo‘lgan toshlar va safro shakllanishiga qarshi profilaktika hisoblanadi;
    • pektin ichaklar uchun foydali;
    • potensialni yaxshilaydi va prostatit rivojlanishini to‘xtatadi;
    • diabet va yurak-qon tomir kasalliklarining rivojlanishiga to‘sqinlik qiladi, xolesterin va qon bosimini pasaytiradi;
    • homilador ayollarda toksikoz belgilarini yo‘qotadi va shishishni yengillashtiradi;
    • eman daraxti kabi diareya bilan kurashish uchun xalqona vosita;
    • vazn yo‘qotishga yordam beradi, qorin bo‘shlig‘idagi yog‘ miqdorini kamaytiradi.
    18.09.2023, 10:49   Izoh (0)   30532
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Email

    Izoh (0)

    Kirish
    Javob qoldiring Bekor qilish

    Mavzuga doir

    Uxlashdan oldin iching: Alsgeymer kasalligi xavfini kamaytirishga yordam beradigan 3 xil choy

    03.04.2023, 21:10

    D vitamini yetishmovchiligini qanday qilib 1 daqiqada tahlilsiz aniqlash mumkin?

    16.09.2023, 13:59

    Kun davomida qancha choy ichish mumkin?

    15.09.2023, 16:45

    Issiq choy, qadoqlangan sharbat va gazli ichimliklardan ham xavfliroq bo‘lgan boshqa ichimliklar 

    12.09.2023, 17:50

    Rezina va poshnali poyabzal kiymang: Ortopedlarning oyoqlarni sog‘lom saqlash borasidagi tavsiyalari

    12.09.2023, 15:55

    Immunitetni mustahkamlaydi: kasal bo‘lmaslikka yordam beradigan 15 xil mahsulot 

    11.09.2023, 18:47
    ×Lightbox Image

    Daryo.uz | Sizning muammoingiz yechimi


    “Trastbank” kichik biznesni rivojlantirish uchun 1 mlrd so‘mgacha kredit taklif etadi


    HAVAL O‘zbekistonda yangi modellarni namoyish etdi: HAVAL H6 Facelift va HAVAL H9 taqdimot kechasi


    Kapitalbank va Korporativ sport assotsiatsiyasi hamkorlik memorandumini imzoladi


    Kelajak – bugungi qilgan harakatingiz samarasidir. O‘zingizga ishonch esa har qanday yutug‘ingizning boshlanishi 


    Universalbank o‘zini o‘zi band qilgan fuqarolar uchun yangi “Mikrokredit 300 ”ni ishga tushirdi 


    “Biznesni rivojlantirish banki” 1 trln 273 mlrd so‘mlik ipoteka krediti ajratdi


    Smart Business O‘zbekistonda UZCARD va Humo kartalarini qabul qilish uchun yagona yechimni taqdim etadi 


    BI Group O‘zbekistonda turar joy binosining zilzilabardoshligini ochiq sinovdan muvaffaqiyatli o‘tkazdi


    Pepsi Taste Challenge 2025: Pepsi yana oldinda — O‘zbekistonda 59,28% ovozga sazovor bo‘ldi 


    Uzbekistan Airways bilan Istanbulga foydali parvoz qiling!


    HONOR talabalarni qo‘llab-quvvatlovchi aksiyani e’lon qildi 


    Mobiuz Andijon, Namangan va Farg‘ona viloyatlarida 5G ning yangi imkoniyatlarini ochmoqda


    Accor Toshkentda Swissôtel Tashkent ochilishini nishonlamoqda, shveysariya uslubidagi hashshamatni O‘zbekiston poytaxtiga olib kelmoqda


    UZTELECOM simli internetni modernizatsiya qilmoqda: abonentlar GPON va FTTx orqali 100 Mbit/s dan yuqori tezlikka ega bo‘ladilar


    Imzo Glass mahsulotlari Buyuk Britaniyaga eksportga yuborildi

     

    Tavsiya etamiz

    “Rusning sharmandali blitskrigi”. Urush taqdirini belgilab bergan Kiyev jangi qanday yakunlangan edi?

    22 avgust, 20:08

    Islom Karimovning sobiq matbuot kotibi “Otamdan qolgan dalalar” filmi taqiqlanish sababini oshkor qildi

    21 avgust, 11:58

    Turkiyada oyoq suyaklarini sindirib, bo‘yni o‘stirish operatsiyasi ommalashmoqda (foto)

    21 avgust, 11:52

    Hisob palatasi nega hisobdor emas?

    20 avgust, 19:50
     
     
     

    So‘nggi yangiliklarga o‘tish

    Yuziga ajin tushishidan qo‘rqib, 40 yil tabassum qilmay yashagan ayol hozir qanday ko‘rinishda?

    Layfstayl | 23 avgust, 12:45

    O‘zbekiston MOQ rahbarlari “Manchester Siti” klubi mehmoni bo‘lishdi

    Sport | 23 avgust, 12:30

    Uzbekistan Airports’ning 6,8 mlrd so‘mlik davlat xaridi qonunchilikka zid o‘tkazilgani aniqlandi

    O‘zbekiston | 23 avgust, 12:25

    Tailandda qirolni haqorat qilgan sobiq bosh vazir va milliarder oqlandi

    Dunyo | 23 avgust, 12:05

    Dunyodagi eng keksa odam 116 yoshini nishonladi

    Layfstayl | 23 avgust, 11:45

    Avstriyada 289 kilolik mahbus soliq to‘lovchilarning noroziligiga sabab bo‘ldi

    Dunyo | 23 avgust, 11:30

    O‘zbekistonda ikki mingta holatda energiyadan behuda foydalanish holatlari aniqlandi

    O‘zbekiston | 23 avgust, 11:10
    Daryo About Us

    “Daryo” internet-nashrining (O‘zbekiston matbuot va axborot agentligi (O‘zMAA, hozirgi O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi huzuridagi Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligi) tomonidan 13.03.2015 yil sanasida 0944-sonli guvohnoma bilan ommaviy axborot vositasi sifatida ro‘yxatga olingan. Matnli materiallarni to‘liq ko‘chirish yoki qisman iqtibos keltirishga, shuningdek, fotografik, grafik, audio va/yoki videomateriallaridan foydalanishga “daryo.uz” saytiga giperhavola mavjud bo‘lgan va/yoki “Daryo” internet-nashrining muallifligini ko‘rsatuvchi yozuv ilova qilingan taqdirda yo‘l qo‘yiladi. Chop etiladigan ba’zi ma’lumotlar 18 yoshga to‘lmagan foydalanuvchilarga mo‘ljallanmagan bo‘lishi mumkin. Info@daryo.uz

    Telegram Youtube Facebook Instagram Twitter vkontakte

    © «Simple Networking Solutions» MChJ, 2013–2025

    Yosh bo‘yicha cheklov

    Xato topdingizmi? Ctrl+Enter’ni bosing

    • Foydalanish shartlari
    • Maxfiylik siyosati
    • Reklama
    Nimani qidiramiz?

    Sign In or Register

    Xush kelibsiz!

    Tizimga kiring yoki Roʻyxatdan oʻting.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Roʻyxatdan oʻting

    Roʻyxatdan oʻtganmisiz? Login.

    Google

    yoki E-Pochta orqali

    Sizga parol elektron pochta orqali yuboriladi.

    Izoh qoldirishingiz, Foydalanish shartlari va Maxfiylik siyosati shartlarini qabul qilganingizni anglatadi

    Matnda xato topdingizmi?

    ×

    Rahmat. Biz sizning xabaringizni oldik va xatoni imkon qadar tezroq tuzatamiz.